Bitcoin
Bitcoin’e karşı çıkanlar yenilik ve teknoloji düşmanıdır; toplumun geri kalmasını isteyenlerdir” algısı oluştuğu için pek çok kişi ihtiyatlı davranarak susuyor. Konuyla ilgili atladığım bir şey olmasın diye üç yıldır bitcoin ya da diğer alt coinlerle ilgili ne buluyorsam okuyorum. Birileri Blockchain teknolojisi, finansal teknoloji, dijital para, kripto para ve benzeri kavramları başka bazı masum kavram ve kurum adıyla harmanlayarak inandırıcılık oluşturmayı başarmışlar. Pazar 200 milyar $’a ulaşmış. Başrollerde de Türkler.
Bu yazıda üstün nitelikli dolandırıcılara özgü, yüksek kalitedeki muğlak bitcoin anlatısının temelsizliğini ve gereksizliğini, basitçe göstermeye çalışacağım. Diğer pek çok boyut başka bir yazıya kalacak.
Kripto paralar bizim hangi “olmayan” sorunumuzu çözmeyi vaat ediyor?
Biriktirilen TL ve dövizleri saklayacak ve değerlendirecek bankalar var mı? Evet
Satın alınan hisse senetlerini sahibi adına saklayacak kamusal bir kurum var mı? Evet
Satın aldığımız Hazine ve diğer bono ve tahvillerini adımıza koruyacak ve zamanı gelince tahsil edip hesabımıza yatıracak kamusal kurumlar var mı? Evet
Biriktirdiğimiz altın ve değerli madenleri adımıza saklayacak hatta değerlendirecek kurumlar var mı? Evet
Bina, arsa ve tarlalarımızın tapusunu güvence altında tutan bir kamu kurumu var mı? Evet
Otomobil ve diğer motorlu araçlar ile tekne, yat, gemi sicilleri var mı? Evet
Alacağımız karşılığı aldığımız çek senet ve poliçeleri koruyup değerlendirecek mekanizmalar var mı? Evet
Bu değerlerimizin güvenli bir şekilde alınıp satılmasını bir kurumdan başkasına bir ülkeden diğerine transfer edilmesini sağlayan bankalar, kurumlar ve borsalar var mı? Evet
Türkiye’de ve dünyanın pek çok yerinde barter şirketleri var mı? Evet.
Bitcoin’in Temelsizliği
Kripto para, coin, ihraççıları ve ticaret siteleri açgözlü, hırslı, kısa yoldan köşeyi dönmeyi arzulayan, finansal okuryazar olmayan, çoğu Türk, insanların gözünü boyayarak dolandırıyorlar. Bunlar nitelikli, hatta yüksek nitelikli suçlar işliyor.
Uluslararası Para Transferi SWIFT’le ilgili müşteri memnuniyetsizliği vardı ve coinciler en çok bu konuyu istismar ettiler. Fakat SWIFT, aşağıdaki konuları tanımladı, çözdü ve istismarı bitirdi: a)havaleler yeterince hızlı değildi b)havalenin herhangi bir anda nerede olduğu bilinmiyordu, c)havalenin ilerlememesine sebep olan sorun ve kurumu tespit zordu d)karşı bankanın ne kadar komisyon alacağı bilinmiyordu… Bildiğim kadarıyla Swift yazılımını yeniledi ve bu yazılımı yükleyen bankalar artık yukarıdaki sorunlarla karşılaşmıyorlar.
Devlet’in yetkilendirdiği Merkez Bankaları bütün taraflar arasında “Garantör Merkezi Karşı Taraf” rolü oynar. Bir bankadan diğerine para transfer edildiği zaman Merkez Bankası “Merkezi Karşı Taraf” olur. Akbank’tan İş Bankası’na yaptığınız bir TL havalesinde TCMB, $ havalesinde FED ve Euro havalesinde ECB “Garantör Merkezi Karşı Taraf”tır.
Borsa İstanbul’da bir hisse senedi aldığınızda veya sattığınızda paranızı ve hissenizi alacağınızın garantörü olan “Merkezi Karşı Taraf” TAKASBANK’tır.
Tutarı ne kadar yüksek olursa olsun bir bankaya para yatırıldığında, hesap cüzdanına bir satırlık bir yazı yazılır. Herkes o bir satır yazının devletin kanun ve düzenlemeleri tarafından para olarak garanti edildiğini bilir. Para tarihi, teorisi, düzenlemeleri ve uygulamalarının binlerce ciltlik müktesebatı var.
Bitcoin düzenlenmemiştir, garantör merkezi karşı tarafı ve parasal niteliği yoktur. Taraflar arasında uyuşmazlık halinde yargılama imkânsızdır.
Herkese ellerindeki Bitcoin ve diğer coinleri ellerinden çıkarmalarını ve bir daha bulaşmamalarını hararetle tavsiye ediyorum.
Yasadışı bahis oynatma sitelerinden bile daha tehlikeli olan COIN sahtekârlığının önüne geçmek öncelikle kamunun görevidir. Kamu otoritelerinin bu işi Hutbelerle çözmeye çalışması, konunun vahametinin anlaşılmadığını gösteriyor. Geç kalınırsa çok büyük mağduriyetler söz konusu olacaktır. Çünkü er ya da geç bu üstün nitelikli sahtekârlık ürünleri buharlaşacaktır. Bitcoin dâhil.