5. fantezi muhalefeti kurtarır mı?

Biliyorum şu 5. parti işi tamamen Devlet Bahçeli'nin her zamanki siyasi fantezilerinden birisi. Malum Bahçeli daha önceleri de toplama çıkarma işlemlerine kafayı takmış, hepimiz için eğlenceli bir meşguliyet icat etmişti. Doğrusu siyasi gerilim hatlarının aşırı yüklendiği dönemlerde böyle fanteziler hiç de fena değil... En azından herkes için bir tebessüm fırsatı doğmuş oluyor.

Bahçeli'nin bu tür icatlarının fantezi değeri her ne kadar yüksek olsa da, siyasetteki yansıması çok da masum olmayabiliyor. Mesela kurulduğu günden bu yana AK Parti için ANAP'a benzer bir akıbet tasarlayanlar, adeta her sabah böyle bir umutla güne başlayanlar bu 5. parti fantezisini çok sevdiler.

Nasıl sevmesinler ki, AK Parti'nin zaman zaman kendi kuruluş ilkeleri ve misyonu bağlamında yaşadığı savrulmalara ve 13 yıllık iktidar yorgunluğuna rağmen, bu partinin millet nezdinde hala tek umut olmasına bir çözüm bulamadılar. Dolayısıyla 7 Haziran’da yaşadığı sarsıntıya rağmen, 1 Kasım’ın en güçlü iktidar adayı olması birilerinin uykularını kaçırıyor ve her sabah yataktan kaşınarak uyanıyorlar...

Evet AK Parti 7 Haziran'da tek başına iktidar olma konforunu kaybetti. Buna mukabil muhalefet de bir iktidar alternatifi haline gelemedi. Bırakın şu an için bir alternatif olmayı, orta ve uzun vadede en küçük bir umut ışığı bile yakamadı.

Bir kaç gün önce CHP'li bir vekilin bir televizyon kanalında 5. parti işini yorumlarken sergilediği hazin görüntü, muhalefetin neden asla iktidar alternatifi olamayacağının çok önemli bir göstergesiydi. Mealen diyordu ki CHP'li vekil: "5. parti Türkiye'nin içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan çıkış için bir umut olabilir." Kısacası bu vekil ufukta asla bir CHP iktidarı göremediği için, AK Parti içinden çıkmasını umduğu bir alternatif oluşum hayali kuruyor, neredeyse tek umudu bu... Doğrusu hiçbir zaman tek başına iktidar tasavvuru olmayan CHP'nin 1 Kasım'a saatler kala imtiyaz hakkı Bahçeli'ye ait olan 5. parti fantezisine çok ihtiyacı var bunu görüyorum ama mümkünse noter tasdikli olsun...

Muhalefet partileri, AK Parti içinde yaşanan değişim gelgitlerini doğru okuyamadıkları için bu tür fantezilerden medet umar hale geliyorlar. Aslında çok da haksız sayılmazlar, zira AK Parti zaman zaman ‘kimlik siyaseti’ne yaklaşan görüntüler sergileyince muhalefet bu partinin de kendilerine benzemeye başladığını gördü ve 5. Parti hayallerine kapıldı.

Oysa AK Parti kuruluş ilkelerini ortak akılla inşa etmiş bir misyon ve kitle partisi. Şimdilerde içten içe bir sarsıntı yaşanıyormuş görüntüsü veren şey, zaman zaman kuruluş ilkelerini ıskalamasıyla ortaya çıkan bir durumun sonucu. Nitekim son iki üç yılda, 2011’e kadar geniş toplumsal bir zeminde başarıyla icra ettiği siyasette zikzaklar çizmeye, geniş kitlelerle iletişim sorunu yaşamaya başladı, yani hata yaptı ve 7 Haziran’da bedelini ödedi. Bunun anlamı şu; AK Parti geniş kitlelerle bağını zayıflattığında anında cezasını görüyor, toplumun talepleriyle buluşma basiretini gösterdiğinde ise başarının zirvesine çıkıyor.

Dolayısıyla muhalefetin, AK Parti’nin yanlış yapması hayaline yatırım yaparak başarı sağlaması mümkün değildir.

Kafa karıştıran kayyum işi

Koza İpek grubuna yasal bir çerçevede kayyum atandığını biliyoruz. Savcılık ve MGK Fethullah Gülen yapılanmasının bir terör ve suç örgütü olduğunu söylüyor. Dolayısıyla yasa gereği örgütle bağlantılı olan şirketlere kayyum atanabiliyor. Ancak bu yönde henüz bir hakim kararı oluşmuş değil. Suçun sabit görüldüğüne dair hüküm oluştuktan sonra bu el koyma gerçekleşseydi, muhtemelen konuyu daha az tartışıyor olacaktık.

Galiba bu olayda en önemli soru şu; neden seçime saatler kala böyle bir operasyon yapıldı?

Hemen belirtelim, insanların özel hayatlarına tecavüz konusunda dünyanın en iğrenç yapılanmasını mazlum konumuna sokmak için bundan daha elverişli bir operasyon olamazdı herhalde. Toplum nezdinde hiçbir itibarları kalmamış, kendilerinden başka kimselerin izlemediği kanallara sahip bir gruba, bu operasyonla adeta can suyu aktarıldı.

Ayrıca kayyumların AK Parti ve belli bir medya çevresinden seçilmesi kafa karıştıran bir durum. Sanki birileri, AK Parti ile ilgili olumsuz algı oluşturmak üzere pusuda bekleyenlere adrese teslim hizmet sunmak için özel bir çaba sarfetmiş...

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum