Babacan: Arkadaşlarıma aday konusunda zihinlerinizi çalıştırmaya başlayın dedim

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, dün İstanbul’da gazete yazarları ve televizyon yorumcularından oluşan bir ekiple öğlen yemeğinde bir araya geldi. DEVA lideri, partisi ve 6’lı masanın çalışmaları konusunda ayrıntılı bilgiler verdi. Parlamenter sistemle ilgili anayasa değişikliği maddelerini 28 Kasım’da ortak bir açıklama ile kamuoyuna duyuracaklarının altını çizen Babacan, bu anayasa mutabakatının yüksek bir temsil gücü oluşturduğunu ve tam bir Türkiye mutabakatı olduğunu söyledi.

Toplantıya katılan gazetecilerin ortak gündemi her zaman olduğu gibi yine ‘ortak aday’ meselesiydi kuşkusuz… Babacan’ın bu konudaki cevabı son derece net; önce yol haritası kapsamında bir bakıma ‘seçim beyannamesi’ niteliğinde olan 60 maddelik eylem palanı ve Ortak Politikalar metni belirlenecek ve sonrasında aday tespit edilecek.

Ali Babacan aday belirleme sürecinin kendi partisinde nasıl işleyeceğini açıklarken şu tespiti yapıyor: “Biz kendi arkadaşlarımıza artık aday konusunda zihinlerinizi çalıştırmaya başlayın dedik.”

Babacan’ın süreçle ilgili açıklamaları özetle şöyle:

-60 maddelik seçim beyannamesiyle eğitimde, sağlıkta, ekonomide, yargıda tarımda, kalkınmada, dış politikada ne yapacağımızı somut olarak topluma sunacağız.

-Biz eski dönemlerde olduğu gibi seçim sonrasında değil, seçimden önce mutabakat sağlayarak iktidar olduğumuzda yapacağımız işlerin yol haritasını belirliyoruz. Çünkü seçimi kazanıp seçimi Türkiye’yi kaybetmeyi göze alamayız. Aksi taktirde bir otokrat lider gider, başaramazsak başka bir otokrat gelir.

DEVA lideri Ali Babacan, iktidar olunduğunda ‘geçiş süreci’nde nasıl bir yönetim fotoğrafı olacağı, yani kimlerin başkan yardımcısı ya da bakan olacağı yönündeki soruya verdiği cevap da son derece dikkat çekiciydi: Mesele bakanlık paylaşımı değil, önemli olan birlikte nasıl yöneteceğiz. Birlikte yönetmenin kurallarını koyacağız ve mutabakat sağlayacağız. Cumhurbaşkanı ile parti liderleri arasında nasıl bir yönetişim ortaklığı olacak, cumhurbaşkanının parlamento ile ilişkileri nasıl olacak bütün bunları seçim öncesi belirleyeceğiz.

Türkiye’nin yaşadığımız kabustan çıkış konusunda tek şansının 6’lı masa olduğunu belirten Babacan, “Masada asla bir uzlaşmazlık yaşamıyoruz, özellikle yarın ne yapacağımız konusunda tam bir mutabakat içindeyiz ve kolay anlaşıyoruz” diyor.

Babacan’ın altını çizdiği önemli konulardan birisi de seçim güvenliği idi. Ortak komisyonun 3-4 aydır çalışmalarını sürdürdüğünün altını çizen Babacan seçimlerde ayrıca 50 bin avukat görevlendirmek istediklerini söyledi.

Öyle anlaşılıyor ki Aralık ayı ile birlikte 6’lı masada tarihi nitelikteki kararlar tek tek ortaya çıkmaya başlayacak. Muhtemelen yol haritası ve ortak politikalar metni de yıl başına kadar netleşmiş olacak.

Ancak hemen belirtmek gerekiyor ki muhalefet liderlerinin en zor sınavı, aday belirleme meselesi olacak. Çünkü önemli olan aday… Eğer cumhurbaşkanlığı kazanılamazsa, 6’lı masanın yaptığı ve adeta bir demokrasi külliyatı niteliği taşıyan bu çalışmaların hiçbir önemi olmayacak.

YORUMLAR (32)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
32 Yorum