Bu fotoğraf kâbusun bitiş habercisi mi?

6 muhalefet partisinin liderleri Cumartesi gecesi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi denen alaturka modelin ülkenin ekonomisinde, siyasi hayatında, kurumsal yapılarında, hukuk sisteminde ve toplumsal hayatında yarattığı tahribatları tedavi etme sürecinde ortak bir yol haritası belirlemek ve aynı zamanda yeni modeli görüşmek üzere tarihi nitelikte bir toplantı gerçekleştirdiler.

Bilindiği gibi CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’ye mensup uzmanlardan oluşan bir heyet 3-4 aydır güçlendirilmiş parlamenter sistem konusunda çalışma yapıyorlardı. Heyetin hazırladığı yeni sistemle ilgili çalışma tamamlandı ve sonunda liderlere sunuldu.

Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu ve Gültekin Uysal’ın katıldığı Ahlatlıbel toplantısı sonrasında yapılan açıklama bütün Türkiye’ye net bir mesaj verdi; 6 lider ülkenin içine düştüğü siyasal kaostan kurtulması konusunda birlikte politikalar üretmede, seçim öncesi ve sonrasında sorunları birlikte çözmede kararlı olduklarını teyit ettiler…

Kısacası ittifakın saati işlemeye başlamış ve kervan yola çıkmıştır. Açıklamada da net bir şekilde ifade edildiği gibi Türkiye’yi bu badireden kurtarmak için güçlü bir ittifakın oluşması hayati derecede önem taşımaktadır.

Hemen belirtelim, altı muhalefet partisi liderinin aynı masa etrafında verdiği fotoğraf, hem Türkiye’nin geleceği hem de siyasi hayatımız açısından çok kıymetli bir birlikteliğin belgesidir.

Bu fotoğraf gerek Türkiye’yi sürekli bir kutuplaşma ekseninde tutmaya çalışan iktidar cenahına, gerekse farklı mahallelerin birbirine etmesinden nemalanmaya çalışan ve de rövanşist özlemler içinde olan çevrelere karşı verilmiş çok anlamlı bir cevaptır.

Altı liderin toplantısı sonrasında “Hep birlikte inşa edeceğimiz Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’i milletimize ve gelecek nesillere adalet, barış, refah ve huzur getirmesi inancıyla hayata geçirmeyi taahhüt ettiğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız” ifadeleriyle başlayan açıklamanın özeti şöyle:

“Bugün, Türkiye için tarihi bir gündür. Birbirinden farklı altı siyasi parti olarak, bizler, Türkiye’nin yıllardır görmeyi umut ettiği tarihi bir çalışma için bir araya geldik.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’ni hazırlayan partiler olarak bizler, etkin ve katılımcı bir yasama, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim, tarafsız ve bağımsız bir yargı ile kuvvetler ayrılığının tesis edildiği güçlü, özgürlükçü, demokratik, adil bir sistem inşa etme kararlığı içindeyiz.”

Açıklamada yer alan “Üzerinde uzlaşıya vardığımız yeni sistemle ilgili mutabakat metninin kamuoyuna takdimi üzerine görüştük ve 28 Şubat 2022 tarihinde milletimizle paylaşılmasında mutabık kaldık” ifadelerden de anlıyoruz ki Millet İttifakı’nın ete kemiğe bürünme süreci başlamıştır.

Yine açıklamadan anlıyoruz ki 6 liderin toplantısında bundan sonra sürecin nasıl işleyeceği ve bu çerçevede yol haritasının belirlenmesi, hatta ülkenin nasıl yönetileceği konuları da masaya yatırılmış.
Ortak bir mutabakat metni niteliği taşıyan açıklamanın belki de en can alıcı cümlesi şu: “Seçimlerden sonra uygulanmaya başlanacak politikalar konusunda ortak çalışma yapılabilecek alanlara ilişkin görüş alışverişinde bulunduk.”

Yani ittifak takvimi işlemeye devam edecek ve 6 lider önümüzdeki süreçte, seçim sonrasında uygulanacak politikaları konuşacaklar, mutabakat sağlayacaklar, topluma vaat ve vizyonlarını sunacaklar.
Aslında ittifakın millet nezdinde teveccühe mazhar olmasının en temel meselesi; vaat ve vizyon… Evet parlamenter sistem taahhüdü önemli ama milletin önceliği çok çok farklı. Daha açık ifade etmek gerekirse insanlar iktidara talip olanlardan zamların nasıl önleneceğini, enflasyonun, işsizliğin nasıl düşürüleceğini, adaletsizliğin önlenmesi için yargı bağımsızlığı konusunda ne tür somut adımlar atılacağını duymak istiyor.

İşte tam da bu yüzden açıklamadaki “seçim sonrasındaki uygulanacak politikalarda ortak çalışma” ifadesi hayati bir önem taşıyor.

Muhtemelen yol haritası netleştikçe toplumun Millet İttifakı’ndan beklentilerinin cevabı da ortaya çıkmış olacak. Umarız 6 liderin verdiği bu çok kıymetli fotoğraf, yaşadığımız kabusun bitişinin bir habercisidir…

YORUMLAR (142)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
142 Yorum