CHP zafer kazanmış da haberimiz yok

Yaklaşık on gündür 7 Haziran seçimlerinde sandıktan çıkan mesajı tartışıyoruz. Seçmenin bütün partilere hangi formülle olursa olsun bir koalisyon oluşturmaları yönünde talimat verdiği artık herkesin malumu.

Şu ana kadar seçmenin mesajını aldığını en net ifade eden tek parti AK Parti oldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu açıkça dedi ki, "Her türlü müzakereyi açık yüreklilikle ve kamuoyunun önünde yapmaya hazırım. Biz 'Koalisyon iyi değil' dedik, bunu halka arz ettik ama halk dedi ki 'Tamam sen böyle diyorsun ama benim tercihim koalisyondur'. Biz de 'Senin tercihin yanlış' deyip tekrar tartışma açmayız, o tercihinin gereğini yaparız."

Oysa muhalefet partilerinin hiçbiri çıkıp matematiksel olarak mümkün olan koalisyon seçeneklerinin her birini samimiyetle oturup konuşabileceklerine dair henüz bir ön beyanda bile bulunmadılar.

Denebilir ki henüz erken, müzakereler başlayınca bütün partiler pozisyonlarını ortaya koyacaklardır. El hak doğru, ama bu daha sandıklar açılır açılmaz "AK Partili bir koalisyona kapılarının kapalı" olduğunu açıklayarak millet iradesine dudak büken partilerin dayatmacı pozisyonunu açıklamaya yetmiyor.

CHP, MHP ve HDP yetkililerinin ayak üstü yaptığı açıklamalardan anlaşılıyor ki, milletin AK Parti'ye ciddi bir ikazda bulunmasına rağmen yine de AK Partisiz bir iktidar alternatifi sunmamış olmasından hiç de mutlu değiller. Bu yüzden de an itibariyle 'uzlaşma' değil, 'dayatma' görüntüleri sergilemeyi tercih ediyorlar.

Bu arada muhalefet cephesinden daha da tuhaf görüntüler yansımaya devam ediyor. Mesela seçimlerden oy kaybederek çıkan CHP, sanki seçimin galibi bir parti imiş gibi kafasına göre koalisyon modelleri üretiyor, MHP ve HDP'ye roller biçiyor. Özellikle CHP'nin genel başkan yardımcılarının CHP-MHP-HDP koalisyonu oluşturabilmek için hemen her gün acemice demeçler sallayarak MHP'ye kumpas kurmaya çalışmalarını akıl ve mantıkla izah etmek mümkün değil.

MHP böyle bir tuzağa asla düşmeyecektir ama CHP'nin hangi akla hizmetle böyle bir oyun kurmaya çalıştığını anlayan varsa beri gelsin...

Artık herkes biliyor ki CHP'nin ne şimdi ne de gelecekte tek başına iktidar olmak gibi bir şansı yok. Belki de tarihte örneğine çok az rastlanabilecek bir şans şimdi CHP'nin kapısını çalarak AK Parti ile koalisyon imkanı sunuyor. Bu CHP için çıkıştan sonraki son istasyon. Eğer bu son treni kaçırırlarsa, bir daha koalisyon hayali kurmak bile hayal olabilir...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.