Çölde bir vaha gibidir Tracy Chapman

Öyle şarkılar ve şarkıcılar vardır ki onları dinlerken yaşadığınızı hissedersiniz, acılara, sevinçlere dokunursunuz, hayat size sanki daha yakındır ve umutlarınız yeniden tazelenir. İşte o sanatçılardan birisi…

Çölde bir vaha gibidir o, kimselere benzememiş ve özünden hiç ödün vermemiştir, bu eşsiz sesli kadın Tracy Chapman’dır. Müthiş bir duyarlılığa sahiptir ve sanki bir şair gibidir. Her gün görüp sıradanlaştırdığımız bir sürü şeye o daha farklı bakar, görür ve gösterir… Bu, iyi bir müzisyenin, melodinin arkasındaki duyguyu sezmesi gibi bir şey olsa gerek.

“For My Lover” parçasını böyle bir hassasiyetle dinlemekte yarar var.

"...her gün psikanalize giriyorum
sevgilim için sevgilim için
beni uyuşturuyorlar ve
onlara yalanlar söylüyorum
sevgilim için sevgilim için..."

Tracy Chapman'ın müzik yolculuğu annesinin ona 3 yaşındayken ukulele (Gitarın biraz daha küçüğü ve dört telli) almasıyla başlıyor. Daha sonra Tracy, gitarla tanışıyor ve o güzel şarkıları oluşturmaya başlıyor. Önceleri sadece yerel kafelerde ve barlarda sahne alıyor. O yıllar her ne kadar rock n' roll devri olsa da folk her zaman Amerika'da revaçta bir müzik türü olmuştur. İşte gitarıyla hikayeler anlatan bu genç kadının hikayesi böyle başlıyor.

Bazı şarkılar vardır, dünyanın değişik coğrafyalarında neredeyse bütün kuşakları etkilemiştir. Hatta öyle ki kimi şarkılar yeniden yorumlanarak kuşaktan kuşağa aktarılmış ve insanların duygu dünyalarında depremler yaratmaya devam etmişlerdir.

Çünkü bu şarkılar kimi ulusların, halkların özlemlerine tercüman olmuş ve insanlar bu şarkılarla ağlayıp, sevinçlerini bu şarkılarla paylaşmışlardır.

İşte Amerikalı şarkıcı ve şarkı yazarı, Tracy Chapman bu isimlerden birisidir. Chapman, 'Fast Car', 'Sorry' ve 'Talkin' Bout A Revolution' gibi şarkılarıyla dünyanın dört bir yanında milyonların yüreğine dokunmuş ve milyonların özlemlerine tercüman olmuştur.

“Talkin Bout A Revolution” şarkısı, 1988 yılında Chapman’ın adeta zirveye çıktığı bir şarkıdır ve dört Grammy ödülü aldığı “Debut” albümünün de ilk parçasıdır. O yıllarda dünyanın neredeyse bütün sokaklarında bu şarkının sesi yükselmekte ve özellikle genç kuşakların dillerinde hayat bulmaktadır. Bu şarkının bazı sözleri şöyle:

/Bilmiyor musun?
Onlar devrimden bahsediyor
Kulağa bir fısıltı gibi geliyor
Bilmiyor musun?
Onlar devrimden bahsediyor
Kulağa bir fısıltı gibi geliyor
Onlar refah sırasında beklerken
Orduların kurtuluşu için eşiklerde ağlıyorlar/

BB King, Eric Clapton, Dave Matthews ve Buddy Guy gibi isimlerle ortak projelerde yer alan Chapman’ın 4. Albümü “New Beginning” gerçekten kelimenin tam anlamıyla yeni bir başlangıçtır. Bu albümde kilit isimlerle çalışmıştır. Steve Ferrone, çok yönlü bir davulcudur mesela. Lili Hydn da tanınmış bir keman virtüözüdür.

Ancak benim albümdeki favorim son derece duygusal bir şarkı olan “The Promise…” Zaten albüm 5 milyondan fazla satış yaparak Chapman’ın gerçekten önemli bir figür olduğunu kanıtlamıştır. Demek ki sadece gitar çalıp hikayeler anlatsan da milyonların yüreğine dokunabiliyorsun.

Daha sonra yaptığı albümler ise daha içe dönüktür. Mesela “Let it Rain” albümü, kesinlikle Chapman’ın yaptığı en depresif bir çalışmadır. İnsanı adeta bunalıma sokar, öyle ki bu şarkıları dinlerken müthiş bir karamsarlık yaşarsınız. O gizli hüzün gider ve derin bir acı çöken içinize... Özellikle “Happy” şarkısında bu duygu çok daha belirgindir.

5. albüm “Where You Live” ise her tadı barındıran çok iyi bir çalışmadır ve en iyi albümlerinden birisidir.

Kuşkusuz Tracy Chapman’ın en önemli özelliklerinden birisi her zaman yardım konserlerinde yer almasıdır, bugüne kadar Afrika’ya yardım amacıyla her konserde yer almıştır. Çünkü bu tavır, sanatının yanında gerçekten duyarlı bir insan olduğunun da en büyük göstergesidir.

YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum