‘Gittiğimde benim için ağlama’

Ane Brun’un “All My Tears” (Tüm gözyaşlarım) şarkısını her dinlediğimde sanki bir boşluğa sürüklendiğimi ve gözlerimin yaşardığını hissediyorum. Sanatçının bu şarkısı adeta bir ninni gibi ve insanın içini ısıtan bir tınısı var.

Peki her söylediği şarkıya kendini katan, ne kadar değişik yorumlarsa yorumlasın kulağı asla rahatsız etmeyen ve özellikle de “one more time” ile insanı kalbinden yakalayan bu yumuşak sesin sahibi Ane Brun kim?

Sesindeki sıcaklık ve buğulu havası ile kalplerimize sonsuz bir ferahlık katan Ane Brun, 10 Mart 1976’da Norveç’te dünyaya gelmiş ve halen İsveç’te yaşıyor. 1998 yılından bu yana müzik sektöründe yer alan Brun, aynı zamanda gitar da çalıyor. Yaptığı müziği ise daha çok “adult contemporary müzik” kategorisinde değerlendiriliyor. Adult contemporary müzik literatürde easy listening/soft rock tarzlarının günümüz pop ve rock müziğe uyarlanmış hali olarak tanımlanıyor. Brun bizlere oldukça sakin, dinlerken aynı zamanda dinleneceğimiz bir müzik ziyafeti sunar her zaman.

Ane Brun, aile yadigarı “Morgan” (gitarı) ile başlayan müzik yolculuğu boyunca pek çok müzisyenin şarkılarını cover’lamış olsa da beni adeta kalbimden vuran Henry Purcell’e ait “Dido’s Lament” adlı arya yorumudur. Kuşkusuz aryanın klasik yorumuna alışık olanlar için bu biraz farklı gelecektir ama dinlediğinizde bu yorumun daha coşkulu olduğunu göreceksiniz.

Bu arada Ane Brun’un bir single çalışması olan ‘Make You Feel My Love’, bir Bob Dylan cover’ıdır. Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Bob Dylan şerefine, Stockholm’de düzenlenen tören için hazırlanmıştır.

Ane Brun’un yorumladığı hemen bütün şarkılar adeta lirik bir şiir tadındadır. “Koop İsland Blues” şarkısında Brun, bir hüznün sesi olup notalarda akıverir. Ama aynı zamanda bir meltem esintisidir, özellikle sabahları dinlemek güne bambaşka tatlar katar. Dinleyen herkesi şaire çevirecek kadar güzel ve lezzetli bir şarkı yani…

Madrugada ile beraber “Life Time” isimli muhteşem bir şarkı söyleyen Ane Brun, 2005 yılında çıkardığı “duets” albümünde yer alan yumuşak, dinlendirici şarkıların yanında Live Widel ile seslendirdiği ‘Stop’ yorumu ve özellikle Lars Bygden ile söylediği “This Road” şarkısı da dinlemeye değer.

İlk albümü ‘Spending Time with Morgan’ı 2002 yılında çıkaran Ane Brun, 2005 yılında piyasaya sürdüğü ikinci albümü ‘Temporary Dive’ ile Platinum ödülü kazandı ve Norwegian Grammy ödüllerinde En İyi Kadın Sanatçı seçildi.

Hemen belirtmeliyim ki benim için en vazgeçilmez şarkılarından birisi “Daring To Love”dır. Zira bu parça dinleyiciyi potansiyel acı ve mücadeleye rağmen kendilerini aşka açma riskini almaya teşvik eden bir şarkıdır. Brun, dinleyiciyi başka bir insanda güç bulmaya ve güvenilebilecek bir insan olmak için çaba göstermeye teşvik ediyor. Şarkı, sevme riskini almak ve bu riskte güç bulmak, canlanmak ve sevilmek için adeta bir eylem çağrısı gibidir. Nakaratta olduğu gibi ‘Sevmeye cesaret etmek…’

İskandinav ülkelerinin, sesiyle, varlığıyla ve tabii ki müziğiyle en iyi temsilcilerinden birisidir Ane Brun. Sesindeki netlik, duruluk ve tazelik, müziğine de yansımıştır. Hem kendi bestelerinde hem de dokunduğu cover parçalarda Kuzey ülkelerinin sakin tınısını hissetmek her zaman mümkündür.

Ane Brun’un “All My Tears” şarkısını tekrar tekrar dinlerken şiir tadındaki şu dizeleri de okumakta yarar var:

/Gittiğimde benim için ağlama
Babamın kollarında olacağım
Bu dünyanın ruhumda bıraktığı yaralar
İyileşecek ve bütün olacağım

Güneş ve ay değiştirilecek
İsa’nın yüzünün ışığıyla
Ve utanmayacağım
Kurtarıcım adımı biliyor

Beni nereye gömdüğün önemli değil
Evde ve özgür olacağım
Her nerede yattığım önemli değil
Tüm gözyaşlarım yıkanmış olacak

Altın ve gümüş gözü kör eder
Geçici zenginlikler yalan
Gel ve cennetin dükkanından ye
Gel ve iç ve daha fazla susama./

YORUMLAR (15)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
15 Yorum