Her gece o şarkı ‘Ben Filistin’de doğdum’

Gazze’de Netanyahu’nun bebekleri katlettiği şu günlerde, her gece aynı şarkıyı dinliyorum: “Naci En Palastina” (Ben Filistin’de doğdum…) Biliyorum şarkılar katliamları durdurmayacak, ama inanıyorum ki bir gün şiirler ve şarkılar insanlığın vicdanında mutlaka bir isyan dalgasına dönüşecek…

Mahcup ama asi, mütevazi ama güçlü… Zaman zaman şarkılarını gitar çalarak söylüyor ve sesini istediği gibi yönetiyor.

“Naci en Palestina”ya, “Kelmti Horra”ya hayat veren güzel devrimci… Hiçbir zaman hamaset nutukları atanlardan olmamış, gitarını eline alıp meydanlara düşmüş, şarkılar söylemiştir.

O, Ümmü Gülsüm’den sonrası Arap dünyasına gelmiş en kıymetli seslerden birisi ve aynı zamanda ‘Yasemin Devrimi’nin en güçlü sesi… Yüreği sarsan notalarla örülü şarkılar söyleyen, özgürlük kavramına melodileriyle anlam katan o şarkıcı Tunus asıllı Emel Mathlouthi

Emel, Arap Baharı’nın yaşandığı günlerde adeta bir marş gibi söylenen “Kelmti Horra” (Kelimelerim Özgür) ile ismini duyurdu.

Öyle ki zamanla şarkıları Tunus’un sınırlarını aşarak dünyanın değişik coğrafyalarındaki yüreklerle buluştu. Klasik müzik ve caz dinleyerek büyüyen ama aynı zamanda Pink Floyd, Bob Dylan ve Joan Baez hayranı olan Mathlouthi’nin ateşli ve coşkulu müziği bu çok kültürlü iklimde hayat buldu. Şarkılarıyla sadece Tunus’a değil, tüm dünyadaki insan hakları meselesine ışık tutan, özgürlüğü ve barışı kucaklayan Emel Mathlouthi, acı ve cefayı hayallere dönüştüren ve dinleyenlerin kalplerinde umut rüzgarları estiren bir sanatçı.

Şarkıları, Tunus’un despot lideri Zeynel Abidin Bir Ali’nin hışmına uğradığı için yasaklanmıştır. Emel bu yasağın ardından Paris’e göç eder ve ancak Yasemin Devrimi başladığında tekrar Tunus’a döner. Küçük diktatör Ali rejiminden sonra şarkılarını “Kelmti Horra” albümünde topladı ve sonrasında hiç susmadı, hala özgürlüğün sesi olmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde 5. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali kapsamında konser vermek için İstanbul'a gelen ve konserini Filistin’e adayan Emel Mathlouthi, "Ne kadar acı, ne kadar keder var... Mutlu değiliz. Gazze için..." ifadesini kullandı.

Bir şarkı Filistin’de yaşanan acıyı, herhalde ancak bu kadar derinden hissettirebilir, “Naci En Palastine” şarkısını dinlerken yüreğinizin adeta yerinden söküldüğünü hissedersiniz ve Emel Mathlouthi’nin o güzel sesinin hiç susmamasını istersiniz…

İşte o yürek yakan şarkının sözleri:

Ben Filistin'de doğdum
Yerim yok
Ve ülkem yok
Benim Anavatanım yok
Parmaklarımla ateşler yakıyorum
Sana şarkılar söylüyorum kalbimle
Yürek telim ağlıyor
Ben Filistin'de doğdum
Ben Filistin'de doğdum
Yerim yok
Ve ülkem yok
Benim anavatanım yok
Yerimde yok
Zamanım da yok
Yurdum da yok
Ellerimle alevler yakıyorum
Kırık kalbimden
Senin için yaralı bir tını çalıyorum
Filistin'de doğdum
Filistin'de doğdum
Yerim de yok
Zamanım da yok
Yurdum da yok
Filistin'de doğdum
Filistin'de doğdum
Tarihim silinmeyecek.

YORUMLAR (18)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
18 Yorum