Siyasi partiler dikkat!Millet fotoğrafınızı çekiyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu Pazartesi günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Salı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Çarşamba günü de HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaşile görüşerek koalisyon görüşmelerinin ilk turunu tamamlamış oldu.

Üç görüşmenin fotoğrafını yan yana koyduğumuzda farklı mesajların ortaya çıktığını ve koalisyon seçeneklerinin de azaldığını görüyoruz. HDP’nin bir bakıma zaten denklem dışı olduğu dikkate alındığında ilk turun en flaş görüntüsü, MHP’nin koalisyon denklemleri dışında kalacağını açıkça ilan etmiş olmasıdır. Anlaşılan o ki Bahçeli 7 Haziran gecesinde sıcağı sıcağına yaptığı ‘erken seçim’ çağrısından bir adım bile geri adım atmış değil. Yani her şeye rağmen erken seçime gitmekte kararlı...

MHP koalisyonu ajandasından çıkardığına göre geriye tek ve en güçlü seçenek olarak AK Parti- CHP koalisyonu kalıyor.

Başbakan Davutoğlu’nun CHP ziyareti sonrasında ortaya çıkan siyasi hava aslında herkesin zihninde AK Parti-CHP koalisyonu için bir bakıma pozitif bir beklenti oluşturdu. Kuşkusuz daha işin başındayız ve henüz öngörüşmeler yapılıyor. Ancak ziyarette ve sonrasında yapılan jestler, ikinci görüşme öncesi heyetlerin bir çalışma yapacak olmaları AK Parti ve CHP’nin koalisyon için açık bir irade ortaya koyduklarının önemli bir göstergesidir. Tabii eğer CHP, MHP’nin tavrından sonra AK Parti’ye “Şimdi elime düştün” algısı oluşturabilecek parti esnaflığı görüntüsü sergilemezse...

Muhtemelen bayram sonu ikinci tur görüşmeler başladığında önümüzdeki koalisyon seçeneklerinin de azaldığını göreceğiz.

Bundan sonra görüşmelerin seyrinin nasıl bir istikamette ilerleyeceğini elbette partilerin koalisyon konusundaki son iradeleri ve siyasi duruşları tayin edecek.

Ancak hemen belirtmek gerekiyor ki 7 Haziran akşamından bu yana millet bütün siyasi partilerin tek tek fotoğrafını çekiyor. Hatırlayalım seçmen sandıkta bir mesaj vermişti:“Hiçbirinize tek başına iktidar görevi vermiyorum, konuşun, tartışın, uzlaşın ve bir koalisyon hükümeti kurun.”

7 Haziran’dan bu yana yaşananların kabaca bir dökümünü yaptığımızda, milletin nasıl bir fotoğraf çektiğini de daha net görebiliriz.

- 7 Haziran gecesi Devlet Bahçeli erken seçim istedi.

- CHP ve HDP AK Partili bir koalisyona kapılarının kapalı olduğunu açıkladılar.

-Kemal Kılıçdaroğlu milletin 7 Haziran’da iktidar olma görevini CHP, MHP ve HDP’den oluşan yüzde 60 bloğuna verdiğini söyledi.

-CHP, MHP, HDP Baykal’ın Meclis başkanı seçilmesi için tıpkı eski Türkiye’de olduğu gibi kapalı kapılar ardında pazarlıklar yaptılar, yine de başaramadılar...

HDP Eş Başkanı Demirtaş bir gün adeta KCK sözcüsü gibi Güneydoğu’ya yapılan yatırımları “Askeri baraj, askeri elektrik” gibi alay konusu olabilecek bir üslupla tanımlıyor, bir başka gün ise ‘PKK’ya silah bırak çağrısı yaparım ama dinlemez’ diyerek tam bir iradesizlik örneği sergiliyor.

-Başbakan Ahmet Davutoğlu 7 Haziran sonrasında milletin mesajını aldıklarını, hiçbir ayrım yapmadan bütün partilere kapılarının açık olduğunu ve bir koalisyon hükümeti kurmak için samimiyetle çalışacaklarını söyledi.

Siyasi partilerin bir ayı aşkın süredir verdikleri en net fotoğraf bu. Eğer bu tablodan bir koalisyon hükümeti kurulamaz ve erken seçime gidilirse seçmenin şu anda çektiği fotoğraflar sandıkta siyasi partiler için önemli bir kanıt niteliği taşıyacaktır.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum