Yüreklerimizi ısıtan kar şarkıları olmasaydı...

İnsanlık tarihinin değişik dönemlerinde büyük acıların, utançların yaşandığını biliyoruz. Bu yüzden de günümüzdeki despotların savaş gibi lanetli bir yönteme yeniden başvurarak kadınları, çocukları katletmelerini artık pek yadırgamıyoruz, sadece insanlığımızdan utanıyoruz…

Çünkü diktatörlerin kalbi olmaz, onlar gücün, hırsın ve paranın tanrılarıdır. En bariz özellikleri de insana düşman olmalarıdır, doğal olarak sanata, edebiyata ve müziğe de düşmandırlar. Ama tarih şahittir ki insanlar tarih boyunca acılarına rağmen, şiirler okumaktan, şarkılar söylemekten asla vazgeçmemişlerdir. Mesela şu günlerde yüreğimizi ısıtan kış şarkıları dinlemek gibi…

Son yıllarda “nerede o eski kış günleri, artık büyük karlara hasret kaldık” cümlesiyle başlayan hüzünlü sohbetlere alışmıştık sanki… Ama bu yıl Şubat ve Mart aylarında öylesine karlar yağdı ki her kar tanesini gördükçe büyük şair Sezai Karakoç’un ‘kar’ şiirindeki “Allah gökten kar gibi yağınca” dizesini mırıldanıp hatıralarda kaldığını sandığımız o büyük kış gecelerinin sonsuz vuslatını yaşadık.

Uzun kış gecelerinde soba ya da kalorifer başında pikaptan yükselen o çıtırtılı şarkılarımız hatıralarda kaldı belki. Ama bugün artık teknoloji gelişti, daha konforlu dijital aygıtlarda çalan şarkılar dinleyip kış gecelerinde kalbimizin üstünde dans eden kar tanelerini izliyoruz.

Her ne kadar kıştan, kardan bahseden çok fazla şarkı olmasa da hatırı sayılır bir liste yapmak mümkün.

Zülfü Livaneli’nin Nazım Hikmet’in şiirinden bestelediği “Karlı Kayın Ormanında”, Ahmet Kaya’nın seslendirdiği “Şu Dağlarda Kar Olsaydım”, Müslüm Gürses’in “Gel Bahtımın Kar Beyazı”, Yıldız Tilbe’nin “Kış Gülleri”, Erkin Koray’ın “Karlı Dağlar”ı, Neşet Ertaş’ın sazıyla hafızalarımıza kazınan “Kar Yağar Kar Üstüne”, Nilüfer’in “Kar Taneleri”, Sezen Aksu’nun “Kış Masalı”, Tarkan’ın “Kış Güneşi”, Adamo’nun “Her Yerde Kar Var” ilk akla gelen şarkılar…

Adamo’nun 1963 yılında seslendirdiği “Tombe la Neige” parçasına Fecri Ebcioğlu’nun Türkçe söz yazarak bir bakıma yeniden icat ettiği “Her Yerde Kar Var” şarkısı yıllarca dillerden düşmemiş ve genç yüreklerde aşk rüzgarları estirmiştir.

Ajda Pekkan’dan Nilüfer’e, Candan Erçetin’den Ersan Erdura’ya kadar pek çok isim tarafından yorumlanan bu parça, kar denince aklımıza gelen ilk şarkılardandır:

Her yerde kar var

Kalbim senin bu gece

Belki gelirsin sen

Bakarken pencereden

Gözler yalnız özler

Karda senden izler

Yürümek karda zordur

Gelirsen bak aşk budur

Dönsen köşeden şöyle

Şarkı söylerim böyle (...)

Nilüfer-Kayahan ortaklığını başlatan şarkılardan biri olan “Kar Taneleri” de 1984 yılında yayınlandığında büyük ses getirmiş ve zamanla klasikler arasına girmiştir:

Alıcı kuşlar gibi

Başımın üstünde dönüp durmayın

Kol kola girip yalnızlığımı

Vurmayın yüzüme kar taneleri

Ve tabii ki Sezen Aksu külliyatının belki de en güzel şarkılarından birisi olan “Kış Masalı” hala yüreklerimizi ısıtmaya devam ediyor:

Yabanım, sevgilim, esmerim, sebebim

Bir gün bir kış masalında sevip yitirdiğim

Şimdi artık korkudan şarkılar mırıldanan

Öpüşünle yaralı bir kız çocuğuyum ben (...)

YORUMLAR (15)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
15 Yorum