Bağ-kur ve destek primi borçları silinecek

Geçen hafta başında içerisinde vergi ve sigorta prim borçlarının yeniden yapılandırılması da olan düzenleme kamuoyuna duyuruldu.

Düzenlemenin prim borçlarının yapılandırılması hükümlerine yasa çıktıktan sonra önümüzdeki haftalarda değineceğiz.

Belirttiğimiz kanun teklifi “Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı” adıyla Başbakanlıktan 30/04/2018 günü TBMM Başkanlığına gönderildi. Kanun teklifinin tam metnine http://www2.tbmm.gov.tr/d26/1/1-0944.pdf adresinden ulaşılabilir.

Söz konusu kanun teklifiyle bağ-kur prim borçları ve sosyal güvenlik destek primi borçlarının silinmesi/terkini ile ilgili olarak da düzenleme yapılıyor.

Bağ-Kur Borçları Dondurulacak

Düzenlemenin ilgili maddesine göre 31/05/2018’e kadar olan Bağ-Kur borçları, yasa çıktıktan sonra iki ay içerisinde ödenmezse bu borçlarla ilgili takip yapılmayacak. Kişilerin ödemiş olduğu süre kadar Bağ-kuru geçerli olacak. Borçlu olunan süre ise dondurulacak. Bu kişilerin yeniden Bağ-kur’u da 01/06/2018’den itibaren başlatılacak.

Geçmiş yıllarda 5 yıllık ve 1 yıllık sürelerin üzerinde borçları olan sigortalılar için benzer uygulamalar yapılmıştı. En son Nisan 2015 öncesinde 1 yılın üzerinde süre için bağ-kur borcu olanların borçları silinmiş ve sigortalılıkları durdurulmuştu. Bu defa yapılan düzenlemede 5 yıl veya bir yıl gibi bir süre öngörülmediğinden, teklif bu haliyle kanunlaşırsa Haziran 2018 öncesine ilişkin ne kadar süre için borç olursa olsun SGK tarafından alacak olarak takip edilmeyecek.

Örneğin Mayıs 2017’de bağ-kuru başlayan kişi hiç ödeme yapmamışsa, yasanın çıktığı tarihten itibaren de iki ay içinde ödeme yapmazsa, borcu takip edilmeyecek. Mayıs 2017-Mayıs 2018 arası sigortalılığı durdurulacak.

Benzer şekilde Ocak 2018’de Bağ-Kuru başlayan kişide bu döneme ilişkin borçlarını ödememişse ve yasa çıktıktan sonra iki ay içerisinde ödemezse bu kişinin borçları takip edilmeyecek. Bağ-kur sigortalılığı 01/06/2018’den itibaren yeniden başlatılacak.

Sosyal Güvenlik Destek
Primi Borçları Silinecek

Bağımsız çalışanların emekli aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesilmesinin tarihçesi özetle şu şekilde sıralanabilir.

SSK’dan emekli avukat ve noterler bağımsız çalışıyor ise 01/10/1999’dan itibaren emekli aylıklarından %15,

Bağ-kur emeklileri yine bağ-kur kapsamında çalışmaya devam etmişlerse 08/09/1999 sonrası için emekli aylıklarından %10,

SSK, Emekli Sandığı veya Banka Sandıklarından emekli olup bağ-kur kapsamında çalışmaya başlayanların emekli aylıklarından 02/08/2003, şirket ortaklarından ise 28/01/2004 tarihinden itibaren 12. gelir basamağının %10’u düzeyinde,

Sosyal güvenlik destek primi tahakkuku yapılıp ödenmesi gerekmekteydi.

Daha sonra emekli maaşının %10’u olarak belirlenen SGDP son olarak 6663 sayılı yasa ile 1 Mart 2016 tarihi itibarıyla kaldırılmıştı.

Yükümlüler itibarıyla bu tarihler arasında ödenmesi gerektiği halde ödenmeyen sosyal güvenlik destek primleriyle ilgili olarak da söz konusu yasa teklifi ile köklü bir düzenleme yapılmaktadır. Kanunun yürürlüğe girmesiyle uygulama bulacak önemli düzenlemelerden birisi de geçmiş dönemde bağımsız çalışmasından dolayı tahakkuk etmiş sosyal güvenlik destek primi borçlarının “terkin” edilmesidir.

Kanun teklifi maddesindeki ifadesi ile “… ilgili mevzuatına göre sosyal güvenlik destek primi ödemesi gereken sigortalıların bu kanunun yayımı tarihi itibarıyla ödenmemiş bulunan sosyal güvenlik destek primi borçları ve bu borca bağlı gecikme cezası, gecikme zammı gibi fer’i alacaklar terkin edilir.”

Çalışma Hayatı ve Sosyal Güvenlik ile ilgili soru ve görüşlerinizi bize yazın.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum