Cayır cayır yanıyor

Ormanlarımız cayır cayır yanıyor. Sadece orman yangını değil. Başta Manavgat’ta olmak üzere binlerce ailenin evi, işyeri, tarlası, bahçesi, hayvanları yandı…

Bu satırlar yazılırken can kaybı dörttü…

Tarım Orman Bakanı Pakdemirli, “85 orman yangınının 74'ünün kontrol altına alındığını” söyledi. İnşallah sizler bu yazıyı okurken tamamı kontrol altına alınmış olur…

Büyük bir felaket, korkunç bir doğal afet yaşıyoruz.

Dayanışma ve yaraları sarma günüdür. Fakat aynı zamanda “ders alma” günüdür. Ders almadıkça felaketler tekerrür eder durur.

DOĞAL ÂFET

Türkiye bütün Akdeniz çevresi gibi sıcak yaz aylarında orman yangınlarının sıkça görüldüğü bir ülkedir. Hem toplumsal bilincimizin yüksek, hem hazırlıklarımızın gereken düzeyde olması lazımdı.

Ormanda mangal yapma yahut tarla veya turizme açma niyetiyle orman yakma vakaları az yaşanmadı bu ülkede.

Küresel iklim değişikliğinin aşırı sıcaklar, kuraklık ve aşırı yağışlar gibi afetler ülkemizi de vuruyor. Sabotaj ihtimali bir tarafa, 85 yerde birden yangın çıkmasında da en önemli faktörün aşırı sıcaklar olduğunu hem uzmanlar her yetkililer söylüyor.

Daha bir hazırlıklı olmamız gerekmiyor muydu?

Yeterince konuşuyor muyuz? Bu ağır sorunlar iktidarın gündeminde Kanal İstanbul kadar yer tutuyor mu?

UÇAK TARTIŞMASI

Türk Hava Kurumu hangarlarında bekleyen yangın söndürme uçaklarının neden kullanılmadığı şeklindeki soru ve eleştirilere karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan, “THK’nın uçağı varmış, bilmem neymiş. THK’nın elinde buralarda rahatlıkla kullanabilecek uçak falan yok” diye açıklama yaptı.

Erdoğan’a göre, 45 helikopter yanında, Rusya ve Ukrayna’dan gelenlerle uçak sayımız 5-6'ya çıkmış vaziyette. Azerbaycan da bir amfibik uçağını gönderecek ki bunlarla beraber uçak sayısı 6-7'yi bulacak. (30 Temmuz)

Dün Azerbaycan, Rusya, İran ve Ukrayna’dan yeni gelenlerle, uçak sayısı 13’e çıktı; yangının dördüncü gününde!

Halbuki Yunanistan’ın elindeki yangın söndürme uçaklarının sayısı 39’dur. İspanya’nın sayısı 17’dir, ayrıca 57 kiralık uçağı var.. Fas’ın bile 6 yangın söndürme uçağı var.

Bizim 45 helikopterimiz bulunuyor ama konunun uzmanları helikopterlerin çok yükseklerden su bırakmak zorunda oldukları için uçaklar kadar etkili olmadığını söylüyorlar.

Asıl önemli olan, THK’nın elindeki yangın söndürme uçaklarının niye kullanılmadığıdır.

THK UÇAKLARI

THK’nın elinde CL-215 tipi yangın söndürme uçakları bulunuyor. Bakan Pakdemirli bunların yasının 6 olduğunu belirterek kullanılmaz durumda olduklarını, “antika” haline geldiklerini söyledi; bir kısmının motoru yokmuş, öbürleri hurdaymış, teknolojisi eskiymiş…

Bakanlık açıklamasında ise motoru yok, antika, hurda falan denilmiyor, sadece bu uçakların “etkili ve verimli olmadığı” söyleniyor.

Bu uçaklar iki sene önce İzmir’de düzenlenen Toknofest’te gösteri uçuşu yapmışlardı. Hurda falan değillerdi! Medyada su püskürtürken resimleri yayınlandı.

THK’nın eski Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Bayram Duman da şu açıklamayı yaptı:

"Avrupa'da İspanya, İtalya, Fransa, Yunanistan ve Amerika aynı uçakları kullanıyorken bizim uçaklarımız niye antika olsun? Yedek parçaları takıldığı zaman, genel bakımı yapıldığı zaman sıfır uçak gibi uçmaya devam ederler.”

Yedek parça ve bakım, bunu unutmayın.

4 MİLYON DOLAR’

Muğla yangını sırasında Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün THK’yı arıyor, THK’nın elindeki uçaklardan birkaçını kiralamak isteyecek…

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da arıyor, kullanılmayan uçakları belediyelerin kiralaması için… Ama ulaşamıyorlar.

Telefonlara verilen cevap:

Saat 15.30’dan sonra kimse kalmadı, kimse yok!

Meğer THK kayyımla yönetiliyormuş… Kayyım Başkan Cenap Aşçı da o akşam düğüne gitmiş. Sonra düzeltti, düğün değil nikah…

Uçaklar niye kalkmıyor? CNN Türk’te Aşçı’nın cevabı:

Uçakları kaldırmam için 4 milyon dolar lazım!

Evet, yedek parça ve bakım için!

Niye hurda falan diyorlarmış, görüyor musunuz?

Türkiye’de “kurumsal kalite”nin ve “kaynak tahsisi” alanındaki irrasyonelliğin basit bir örneğidir bu vahim hadise!

İklim değişikliğine bağlı olarak gelecekte karşılaşacağımız yangın, sel, kuraklık gibi doğal afetlerle böyle mi başa çıkacağız?

Türkiye’nin ciğerleri cayır cayır yanıyor! Kanal İstanbul daha önemli!

YORUMLAR (208)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
208 Yorum