ABD'nin önde gelen gazetesi New York Times Türk Mutfağını okurlarına tanıtmak için kadın aşçıları konu aldı ve restoran turu yaptı. Yayınlanan haberde uzun süredir evde aileleri için yemek pişirmesi beklenen kadınlar, İstanbul'un erkek egemen yemek dünyasının yıldızları olarak ortaya çıktı ifadesi kullanıldı.
İstanbul'un erkek egemen mutfak dünyasında, uzun yıllardır evlerde ailelerine yemek pişirme beklentisi içinde olan kadınlar, şehrin gastronomi sahnesinde parlayan yıldızlar olarak yükseliyor. New York Times yazarı Anya von Bremzen'in kaleme aldığı makalede, İstanbul'un yetenekli kadın şeflerinin liderlik ettiği mutfakları keşfediyoruz.
Kuzguncuk'taki Hatice Anne Ev Yemekleri'nden, Girit köklerine sahip Giritli restoranına, modern ve ince lezzetler sunan Hodan'dan, Asya mutfağının inceliklerini İstanbul'a taşıyan Sankai by Nagaya'ya kadar uzanan bir gastronomi turu, kadınların mutfaktaki yenilikçi ve reformist yaklaşımlarını gözler önüne seriyor.
Von Bremzen'in İstanbul ziyaretlerinde odaklandığı, kadınların sofistike ve yaratıcı dokunuşlarla Anadolu malzemelerini yeniden yorumladığı mutfaklar, şehrin yemek kültürüne yeni bir soluk getiriyor. Geleneksel Türk mutfağının yanı sıra dünya mutfaklarına da el atan bu kadın şefler, İstanbul'un gastronomi sahnesinde cinsiyet kalıplarını kırıyor ve lezzetin cinsiyeti olmadığını kanıtlıyor.
NYT'de yayınlan haber, İstanbul'da kadın şeflerin nasıl ön plana çıktığını, kariyerlerinde karşılaştıkları zorlukları ve başarılarını, aynı zamanda şehrin gastronomi sahnesindeki dönüşümü detaylı bir şekilde ele alıyor. İstanbul'un lezzet dolu sokaklarında bir yolculuğa çıkan von Bremzen, kadınların mutfakta yarattığı devrimi lezzetli bir dille anlatıyor.
"BU ŞEHİRDE İSMİ DUYULMAMIŞ ÇOK KADIN AŞÇI VAR"
İstanbul'un Kuzguncuk semtindeki ev sıcaklığında bir mekan olan Hatice Anne Ev Yemekleri'nde, kuzu dolgulu Türk mantıları övgüyle bahsedildi.
Haberde 'restoranın başörtülü mantıcısı Merve Ataoğlu'nu selamladığımızda rehber Benoit Hanquet, “Bu şehirde ismi duyulmamış çok sayıda kadın aşçı var” dedi. İstanbul'daki yemek turu rehberimiz Hanquet , daha sonra bizi Gule Kafe'ye ve Güneşin Sofrası'na götürecekti. Bunlar, leziz ikramlar sunan ve kadınlar tarafından işletilen iki restoran' denildi.
Aşçı ve yemek kitabı yazarı Refika Birgül'ün haberde, "Erkekler profesyonel mutfakları işletirken, kadınlardan evde aileleri için yemek pişirmesi bekleniyordu. Fakat İstanbul'da modern kaliteli yemek kültürünün yükselişiyle birlikte bu düşünce nihayet değişiyor" ifadesi yer aldı.
Haberde yer alan restoran turlarına ilk olarak 'Giritli' ile başlandı.
GİRİTLİ
Haberde yer alan Giritli modern meyhane olarak tanımlanırken, "Bu modern meyhane, neredeyse yirmi yıl faaliyet göstermesine rağmen hala lezzetli bir keşif gibi geliyor. 19'uncu yüzyıldan kalma bir Osmanlı konağı ve cennet gibi bir bahçeye sahip olan Giritli, kökleri Girit'e uzanan öncü şef ve restoran işletmecisi Ayşe Şensilay'a aittir. Ege'nin geleneksel bir malzemesi olan börülce, beklenmedik bir şekilde keskin kuru kayısı şeritleriyle süslenmiş olarak geliyor; Klasik bir yoğurt sos olan cacık, salatalık yerine sulu semizotu ve yeşil bademle dolduruluyor" ifadelerine yer verildi.
Haberde Sensilay Hanım'ın "Restoran işine başladığımda kadınlar için çok zordu. Yeni nesil daha şanslı. Artık olağanüstü mesleki eğitim alabiliyorlar. Ayrıca modern yemek tarzları daha fazla yaratıcılık sunuyor; kadınlara hitap ediyor çünkü biz doğamız gereği yenilikçi ve reformistiz" sözleri yer aldı. Restoranın fiyatlandırması ise kişi başı bin 200 TL olarak belirtildi.
HODAN
Restoran turunun ikinci durağı Hodan oldu. Haberde 'Hodan'ı 2021 yılında 1901 yılından kalma zarif bir binanın bodrum katında açan Çiğdem Seferoğlu'dur. Beyaz masa örtüleri, açık mutfağı, yerden yükselen ağacı ve çağdaş Türk sanatıyla Hodan, göz alıcı bir açık-kapalı brasserie (birahane) havasına sahip' ifadesi kullanıldı. İki kişilik akşam yemeğinin bin 900 TL civarında olduğu belirtildi.
SANKAİ BY NAGAYA
Haberde ayrıca bir asya mutfağı restoranı da yer aldı. Bebek'te bulunan Sankai by Nagaya (Nagaya'dan Sankai) restoranının Japon şefi Hiroko Shibata'dan övgüyle bahsedildi.
Haberde "Shibata, Japon donanması için çalışırken yıllarını Japonya'yı dolaşarak bölgesel spesiyalitelerin tadına bakarak geçirdi. Erken emekli olduktan sonra, balık tutkusunu aynı derecede erkek egemen olan suşi dünyasında sürdürdü. 'Erkek meslektaşlarım beni mutfakta görmekten o kadar rahatsız oldular ki. Ama buna alışmaları gerekiyordu" ifadelerine yer verildi. Ayrıca kişi başı 4 bin 500 TL'den başlayan tadım menülerinin bulunduğu bildirildi.
APARTIMAN
Bebek'in kuzeyindeki yemyeşil sahil bölgesi Yeniköy, yakın zamana kadar geleneksel fırınların ve beyaz ceketli garsonların olduğu balık lokantalarının bulunduğu sakin bir bölge olarak anılan haberde, şef Burcak Kazdal ile kardeşi Murat'ın sahibi olduğu büyüleyici Apartıman övgüyle bahsedildi.
Narenciye kokulu bir arka bahçeye sahip olan Apartıman, 2017 yılında Kazdallar tarafından eski bir apartman binasından dönüştürülmüş. Ortam o kadar misafirperver ki, yabancılar çok geçmeden kendilerini müdavim gibi hissediyorlar' ifadelerinin yer aldığı haberde özellikle pekmez ve misoyla kavrulmuş, turp turşusuyla renklendirilmiş enfes kereviz köklerinden oluşan mezeler, borlotti fasulyesi, üzüm ve altındaki sıcak salata sosunu emen pürüzlü ekşi mayalı krutonların üzerinde servis edilen hafif tütsülenmiş istavrit tavsiye edildi.
İki kişilik akşam yemeğinin yaklaşık 2 bin TL olduğu ifade edildi.
SERAF VADİ
Restoran turunun son durağı Seraf Vadi oldu. Haberde, "harika bir ev aşçısı olan Özler Hanım, Seraf Vadi'nin menüsü için tüm Türkiye'yi dolaşarak yöresel lezzetleri araştırdı. Bu nedenle, mevcut menüsündeki yemekler arasında Türkiye-Ermeni sınırından Azeri hengel (karamelize soğanlı, elde yuvarlanan yumuşak erişte) ve Orta Anadolu kenti Kayseri'den Yağlama (domatesli dana eti ile nemlendirilmiş odun ateşinde pişirilen kat kat pide) yer alıyor" ifadesi kullanıldı. İki kişilik akşam yemeğinin 2 bin 200 TL civarında olduğu belirtildi.
NYT'nin haberinde "Bu köklü Anadolu lezzetlerini, yüksek tasarımlı bir odada, eşsiz Türk şarapları eşliğinde tatmak büyük bir heyecan. Restoranın 240 etiketli listesini ülkenin önde gelen şarap uzmanlarından Sabiha Apaydın oluşturdu.
Özler, "Geleneksel Türk mutfağı genellikle mütevazı bir ortamda servis ediliyor, alkol yok" dedi. "Burada ona hak ettiği güzel evi vermekten gurur duyuyoruz" ifadelerine yer verildi.
NYT haberde yer alan restoran turunun, 'İstanbul'un kadın aşçılarının mutfak becerilerinin bir kanıtı olduğunu' belirtti.