Pide tarifi

Pide tarifi

Pide, Türk mutfağının en sevilen tatlarından biridir. Özellikle Ramazan ayında, özel günlerde veya günlük akşam yemeklerinde tercih edilen bu harika lezzet, herkesin beğenisini kazanır. İşte evde yapıldığında bile pide salonlarını aratmayacak kadar lezzetli olan bir pide tarifi…

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan pide, özellikle Ramazan sofralarında, özel günlerde veya sıradan bir akşam yemeğinde tercih edilen bir lezzet olarak bilinir. Şimdi sizlere, pide salonlarını aratmayacak, ev yapımı ve damak çatlatan bir kıymalı pide tarifi sunuyoruz.

MALZEMELER

Hamuru için:

1 yemek kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı un

Kıymalı iç harcı için:

1 çay kaşığı tuz
300 gram dana kıyma
2 adet domates
1 adet soğan
3 diş sarımsak
4 adet sivri biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1/2 çay bardağı su

Servisi için:

2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

Üzeri için:

1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağ

YAPILIŞI

Hamuru için:

Derin bir kaba kuru mayayı ve toz şekeri alın, üstüne ılık suyu ekleyin, karıştırın ve kabarması için bir kenarda 10 dakika kadar bekletin.
Ardından üstüne sıvı yağı ekleyip, bir çırpma teli ile çırpın. Sonrasında 2 su bardağı unu ve tuzunu ekleyip, yoğurmaya başlayın.
Kalan 1 su bardağı unu, kontrollü olarak ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edene dek yoğurun. Yaklaşık 5 dakika kadar yoğurmanız gerek. Yoğurduktan sonra, üstünü örtün ve ılık bir yerde 45 dakika kadar mayalanmaya bırakın.

Kıymalı iç harcı için:

İç harcı için; soğanı, domatesleri ve biberleri ince ince doğrayıp, kıyma ile karıştırın.
Sarımsağı rendeleyin, yağı ve suyu da ekledikten sonra, baharatlarını ilave edip, güzelce karıştırın. İç harcınız hazır.

Pideyi hazırlamak için:

Mayalanmış olan hamuru alın, hafifçe tezgâhta yoğurun ve silindir gibi uzatıp, 6 eşit parçaya kesin.
Her bir parçayı elinizle yoğurup, yuvarlayın ve bir merdane yardımı ile uzunca açın, pide şeklinde ve tepsinizin boyutuna göre, ne kadar ince açarsanız o kadar iyi.
Yağlanmış ve un serpilmiş bir fırın tepsisine, hazırladığınız hamurları serin ve üstlerine hazırladığınız harcı paylaştırın.
Kenarlarını kıvırarak kapatın ve pişerken açılmaması için, güzelce bastırın.
Yumurta sarısı ile yağı çırpın ve bir fırça yardımı ile kenarlarına sürün.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kenarları kızarana dek yaklaşık 12 dakika pişirin. Fırından alır almaz, kenarlarına tereyağı sürün ve daha yumuşak bir pide istiyorsanız üstlerini temiz bir bezle örtün. Eğer çıtır seviyorsanız örtmeyin. İlk sıcağı geçtikten sonra servis edin.

Evde kolayca hazırlayabileceğiniz bu enfes kıymalı pide tarifiyle, sevdiklerinizi mutlu edebilir ve Türk mutfağının lezzetini sofralarınıza taşıyabilirsiniz. Afiyet olsun!

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN