Yeşilçam'a bile konu olmuştu! Turşu yaparken bilinen o yanlışı Somer Şef açıkladı: Meğer kütür kütür turşunun sırrı buymuş

Yeşilçam'a bile konu olmuştu! Turşu yaparken bilinen o yanlışı Somer Şef açıkladı: Meğer kütür kütür turşunun sırrı buymuş

Türk mutfağının olmazsa olmaz lezzetlerinden turşu, herkesin bayılarak yediği ancak kıvamını tutturmakta oldukça zorlandığı bir lezzettir. Öyle ki Yeşilçam'a bile konu olan turşu ile ilgili bilinmesi gerekenleri ünlü şef Somer Sivrioğlu açıkladı. Peki, kütür kütür turşunun sırrı nedir? Turşa yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte, Somer Şef'ten o püf noktalar...

Turşu; sebze ile meyvelerin sirke, tuz, su ve baharatlarla birleşerek uzun süre muhafaza edilmesiyle elde edilen bir besindir. Türk mutfağı için önemli bir yere sahip olan turşunun yapımında ise dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunuyor. Bu püf noktaları ve kütür kütür turşunun sırrını ünlü şef Somer Sivrioğlu sizler için açıkladı. İşte, turşunun o püf noktası...

Somer şef turşunun altın orana göre yapılması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca böyle yapılan turşunun lezzetinin arttığını ve uzun süre beklese bile hiçbir şekilde erimeyeceğini de garantiliyor. Öyle ki Somer şef sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Kusura bakma Münir usta Adile teyze haklı" ifadelerini kullandı.

h-14-1.jpg

TURŞU YAPARKEN GÖZÜNÜZDEN KAÇMASIN

Somer şef turşu yapımıyla ilgili şu püf noktalara dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor:

- Turşuda kullanacağınız sebze ve meyveleri iyice yıkadıktan sonra kurutun. Sebzelerde kalan toprak, kum ya da kir turşunun bozulmasına neden olabilir.

- Turşu yapacağınız kavanozları da iyice temizleyerek kaynar su içinde sterilize edin. Aynı şekilde kavanoz kapaklarını da sterilize etmeniz gerekiyor.

- Turşu suyunun ölçüsü oldukça önemli. Genellikle 1 litre suya 100 gram tuz ve 100 gram sirke kullanılmakta. Tuzun iyotlu olmaması çok önemli. Ayrıca turşu suyuna isteğe göre sarımsak, limon tuzu, hardal tohumu, defne yaprağı, karanfil, karabiber gibi baharatlar da katabilirsiniz.

- Turşu suyunu kaynatmaya geçmeden önce bütün malzemeleri iyice karıştırın ve tuzun erimesini sağlayın. Kaynayan turşu suyunuzu soğumaya bırakın. Sıcak turşu suyu sebzeleri yumuşatarak renginin solmasına yol açabilir.

- Sebzeleri kavanoza yerleştirirken sıkı dizmeye özen gösterin. Aralarda boşluk kalmayacak şekilde dizdikten sonra üzerine turşu suyu dökün. Ancak kavanozun ağzına kadar doldurmanıza gerek yok. Bir parmak boşluk bıraktıktan sonra ağzını sıkı bir şekilde kapatın.

- Turşunuzu serin ve karanlık yerde saklayın. Turşuların olgunlaşması için minimum 15 gün bekleyin. Ara sıra kavanozları çalkalayabilirsiniz. Turşunuz hazır olduğu zaman saklamak için buzdolabına alabilirsiniz.

h-14-2.jpg

SOMER ŞEFİN TURŞU TARİFİ

Somer şefin takipçilerine özel paylaştığı eşsiz lezzete sahip turşu tarifi şöyle:

- Sebzeleri mutlaka iyice yıkayın ve istediğiniz boyutta doğrayın.

- Büyük bir kavanoza sebzeleri sıkı bir şekilde yerleştirin ve aralarına sarımsak, soğan, aromatik bitkiler ilave edin.

- Bir tencerede su kaynatın. Sirke, tuz, şeker, baharatlar ve defne yaprağı koyun. Karıştırarak iyice eriyene kadar pişirin.

- Sosu ocaktan alın ve biraz soğumasını bekleyin.

- Sosu kavanoza döktükten sonra sebzelerin üzerini tamamen kapattığından emin olun.

- Kavanozun ağzını sıkı bir şekilde kapatın ve serin, karanlık yerde muhafaza edin.

- Turşunuzun olgunlaşması için minimum 15 gün bekleyin.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN