Yerel önlemin tam zamanı! Vali ve pandemi kurullarına devredilen yetkiler kullanılsın

Yerel önlemin tam zamanı! Vali ve pandemi kurullarına devredilen yetkiler kullanılsın

Türkiye'de Kovid-19 vakaları tekrar artışa geçerek binin üzerine çıkarken, valiler ve İl Pandemi Kurullarına daha önce İçişleri Bakanlığı genelgesi ile devredilen yetkilerin kullanılmasında sıkıntı yaşanıyor. İl il, bölge bölge tedbirlerin alınması, yerel önlemlerin acilen uygulanması gerekirken yetkilerin kullanılması kağıt üzerinde kalıyor. Son olarak Sivas'ta Sivas'ta Kovid-19 tedbirleri kapsamında 65 yaş üstü vatandaşlara getirilen sokağa çıkma kısıtlaması 'güncellenerek tekrar paylaşılacak' denilerek bir süre ertelendi.

Türkiye'de yeni tip koronavirüs vakaları (Kovid-19) son zamanlarda yeniden artışa geçerek bin 200'lü rakamların üzerine çıktı.

Bu süreçte ise valiler ve İl Pandemi Kurullarına daha önce İçişleri Bakanlığı genelgesi ile devredilen yetkilerin kullanılmasında sıkıntı yaşanıyor. Hayati öneme sahip olan yerel tedbirlerin acil uygulanması gerekirken, yetkiler sadece kağıt üzerinde kalıyor.

YASAK BİR GİTTİ BİR GELDİ

Sivas'ta, koronavirüs tedbirleri kapsamında 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkma saatlerine dün akşam saatlerinde kısıtlasa getirildi. Ancak kısa süre sonra Sivas Valiliği'nin yeni bir açıklama daha yaparak getirilen kısıtlamanın bir süre ertelendiğini, yeniden düzenleme yapılacağını duyurması kafaları karıştırdı.

İLK AÇIKLAMA: 65 YAŞ ÜSTÜNE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GETİRİLDİ

Sivas Valiliği'nden dün akşam yapılan ilk açıklamada, "İl Hıfzıssıhha Kurulu kararınca 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın risk grubunda olmaları sebebiyle salgının etkilerinden korumak amacıyla sokağa çıkmaları 10.00-17.00 saatleri arası sınırlandırılmıştır. Sabah 10.00'dan önce ve akşam 17.00'den sonra sokağa çıkmaları kısıtlanmıştır" denildi.

İKİNCİ AÇIKLAMA: İÇERİĞİ VE SAATLERİ GÜNCELLENECEK, ERTELENDİ

Ardından uygulamayı bir süreliğine geri çeken Valilik, yaptığı açıklamada, "65 yaş ve üzeri kıymetli büyüklerimizin sokağa çıkma kısıtlaması ile ilgili olarak; İl Hıfzıssıhha Kurulu'nca alınan karar, içeriği ve kısıtlama saatleri güncellenerek tekrar paylaşılacaktır" duyurusu yaptı.

İL PANDEMİ KOORDİNASYON TOPLANTISI NEDEN YAPILIR?

İl Pandemi Koordinasyon Kurulu toplantısı, Kovid-19 salgınının toplum sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek, sosyal hareketliliği ve insanlar arası teması azaltmak suretiyle sosyal izolasyonu tesis etmek için vali başkanlığında gerçekleştirilir.

TÜRKİYE'DE SON DURUM

Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan ve Bakan Fahrettin Koca'nın da Twitter'dan paylaştığı, "Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu"nun güncel verilerine göre, dün 66 bin 892 test yapıldı, 1243 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu.

Son 24 saatte 21 hasta vefat etti, 968 kişi iyileşti. Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısı ise 228 bin 57 oldu.

Toplam test sayısı 5 milyon 521 bin 880, vaka sayısı 245 bin 635, vefat sayısı 5 bin 912 olarak kayıtlara geçti.

Ağır hasta sayısı 647, hastalarda zatürre oranı ise yüzde 7,9 oldu.

BAKAN KOCA'DAN HASTA ZİYARETİ UYARISI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19'la mücadelede kurallara uyma çağrısında bulunarak Twitter hesabındaki paylaşımda şunları kaydetmişti:

"Kovid-19 testi pozitif çıkan arkadaşına geçmiş olsun ziyaretine giden var. Gitmemiş olsa, bugünkü yeni hasta sayısı 1243 yerine 1241 olacaktı. 1 kişiye de kendisi bulaştırmış. Kovid-19'la mücadele etmek çok zor değil. Yeter ki kurallara uyalım."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN