Bartın Valiliğinden 'normalleşme kararı' açıklaması

Bartın Valiliğinden 'normalleşme kararı' açıklaması

Bartın Valiliği, İl Pandemi Kurulunun, 1 Mart'tan itibaren il genelindeki tüm okullarda yüz yüze eğitime geçilmesi ile 65 yaş ve üzeri tüm vatandaşların umumi pazar yerlerine girmelerindeki kısıtlamanın kaldırılması yönündeki kararın tavsiye kararı olduğunu, nihai kararın İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınacağını bildirdi.

Bartın Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Pandemi Kurulu kararı, ilimizdeki okulların fiziki yapısı, sınıf mevcutları, vaka sayılarının birlikte değerlendirilmesi sonucu alınan bir tavsiye kararıdır. Henüz icrai nitelikte değildir" ifadelerine yer verildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle alınması gereken tedbirler ve kademeli normalleşme sürecinin değerlendirdiği toplantıda alınan kararların tavsiye kararlar olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bilindiği gibi illerde bulaşıcı hastalıklarla ilgili tedbir kararlarını almak İl Umumi Hıfzıssıhha Meclislerinin yetkisi dahilindedir. İl Pandemi Koordinasyon Kurulları, bu meclislere, alacakları kararlarda danışmanlık yapan ve tavsiyede bulunan alt kurullardır. Başka bir ifadeyle Pandemi Kurullarının kararları icrai nitelikte değildir. Uygulamayı şekillendiren icrai kararlar İl Hıfzıssıhha Kurullarınca alınmaktadır. Pandemi Kurulu kararı, ilimizdeki okulların fiziki yapısı, sınıf mevcutları, vaka sayılarının birlikte değerlendirilmesi sonucu alınan bir tavsiye kararıdır. Henüz icrai nitelikte değildir."

Bartın'da kademeli normalleşmeye ilişkin yeni kararlar

Türkiye, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelesini hem aşı hem de tedbirler alanında sürdürüyor. Planlama dahilinde sırası gelenlere Çinli Sinovac şirketinin CoronaVac aşısı vurulurken, hafta sonu sokağa çıkma yasağı ve hafta içi akşam 21.00'den sonra uygulanan yasak devam ediyor.

Son olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklamaya göre, "yerinde karar" dönemi başladı. "Yerinde karar" gereği, haftalık bazda Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanacak olan illere göre bir toplam vaka sayılarının nüfusa oranına göre normalleşme adımları atılacak.

Mart ayında başlaması beklenen "yerinde karar" uygulamasının ilk adımı Bartın'da atılması planlanıyor. Bartın Valisi Sinan Güner başkanlığında geçtiğimiz perşembe günü kabine toplantısında alınan kararlar doğrultusunda Pandemi İl Koordinasyon Kurulu toplandı. 

Kurul, Bartın'da alınması gereken tedbirleri ve  kademeli normalleşme sürecinde yapılacak faaliyetleri değerlendirmek üzere birtakım tavsiye kararları aldı.

İşte o kararlar...

TAM GÜN YÜZ YÜZE EĞİTİM KARARI

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi'nin 9 Şubat 2021 tarihli toplantısında Bartın genelindeki köy okullarının tüm kademeleri ile resmi ve özel tüm anaokullarında 15 Şubat 2021 tarihinden itibaren tam gün olarak yüz yüze eğitime geçilmesine karar verildi. 1 Mart 2021 tarihinden itibaren 1., 2., 3., 4., 8., ve 12. sınıfların haftada 5 gün eğitim-öğretim yapılacak şekilde açılması kararlaştırıldı.

ARA SINIFLAR İKİ GRUBA  AYRILARAK EĞİTİME DEVAM EDECEK

Diğer ara sınıfların yani 5., 6., 7., 9., 10., ve 11. sınıfların da ayrı ayrı ikişerli gruplara ayrılmasına karar verildi. Karara göre, birinci gruplar  pazartesi-salı günleri eğitim-öğretime devam edecek. Çarşamba günü okullarda dezenfeksiyon işlemleri yapılacak. İkinci gruplar ise perşembe-cuma günleri olacak şekilde haftada 2 gün eğitim-öğretime başlayacak.

OKULLARDA KANTİN DÜZENLEMESİ

Okul kantinlerinin kovid-19 hususunda Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından hazırlanan Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberleri ile belirlenen tüm tedbirlere riayet edilmesine ve kantinlerde bulunan masa sandalyelerin kaldırılarak öğrenci yoğunluğunu önleyecek şekilde kısa süreli ve temel ihtiyaçların teminine yönelik satış yapılması koşulu ile açılmalarına karar verildi.

ÜNİVERSİTELERDE TEORİK EĞİTİM ÇEVRİM İÇİ, UYGULAMALI EĞİTİM YÜZ YÜZE

Bartın Üniversitesi’nde bahar dönemi teorik eğitimlerin Yüksek Öğretim Kurulu’nun kararları doğrultusunda tamamen çevrimiçi yapılmasına, uygulamalı eğitimlerin ise azami tedbirler sağlandıktan sonra mümkün olan en uygun şartlarda kademeli olarak yüz yüze yapılmasına karar verildi.

BARTIN'A DIŞARIDAN GELEN ÖĞRENCİLER YURTTLARDA KALACAK

Uygulamalı eğitimler için dışarıdan gelen öğrencilerin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait yurtlarda ve ayrı ayrı odalarda misafir edilmelerine, öğrencilerin yurtlara kabul edilmeden önce gerek görülmesi halinde re’sen, istemeleri halinde ise takdiren PCR testlerinin İl Sağlık Müdürlüğünce yapılmasına, bu öğrencilerden 20 yaş altı olanlarının İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin 20 Kasım 2020 tarihli toplantısında alınan karar gereği eğitim-öğretim faaliyetleri kapsamında sokağa çıkmalarının mümkün olmasından dolayı herhangi bir karara gerek olmadığına; eğitim-öğretimin saat 21.00'den sonraya bırakılmaması konusunda gerekli tedbirlerin alınmasına karar verildi.

KAFE VE RESTORANLARIN DURUMU İÇİN BAKANLIK BEKLENECEK

Kafe, restoran, kahvehane, kıraathane ve çay ocağı gibi kapalı veya evlere servis yöntemiyle çalışan işletmelerin açılıp açılmayacağının, açılacak ise hangi şartlarda açılacağının Sağlık Bakanlığı'nın iller bazında belirleyeceği dört (4) kademeli risk (düşük, orta, yüksek, çok yüksek riskli iller) sınıflandırmasından sonra değerlendirilmesine karar verildi.

KAMU ÇALIŞANLARININ DURUMU MARTTA DEĞERLENDİRİLECEK

Bartın'daki tüm kamu kurum ve kuruluşlarında yoğunluğu azaltmak, herhangi bir bulaş durumunda mümkün olan en az sayıda personelin etkilenmesini temin etmek amacıyla uygulanan esnek ve dönüşümlü mesai sisteminin, kurumların personel durumu, iş yükü ve Kovid-19 tedbirleri kapsamında aldıkları görevler dikkate alınarak 1 Mart 2021 tarihinde yeniden değerlendirilmesine karar verildi.

65 YAŞ ÜSTÜNE PAZAR KISITLAMASI KALKIYOR

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi'nin 4 Kasım 2020 tarihli toplantısında, Bartın'daki 65 yaş ve üzeri tüm vatandaşların (pazar esnafı hariç) umumi pazar yerlerine girmeleri kısıtlanmış olup, bu vatandaşların pazar yerlerinde alınan tedbirlere riayet etmeleri kaydı ile pazar yerlerine 1 Mart 2021 tarihinden itibaren girmelerine karar verildi.

İŞLETMECİLERE BİLGİLENDİRME

Bartın'da bulunan ve franchise şeklinde işletilen lokanta, kafe, restoran gibi iş yerlerinin tespitine, bu yerlerin ana işleticilerinin Kovid-19 tedbirleri kapsamında bir araya getirilerek tedbirlere riayet konusunda gerekli bilgilendirmenin yapılmasına; kademeli normalleşme döneminde uygulanmasına gerek görülmeyen bazı tedbirlerin İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi gündemine alınmasına; alınan bu kararların İl Sağlık Müdürlüğünce takip edilmesine karar verildi.

BARTIN VALİLİĞİ'NDEN YENİ AÇIKLAMA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle alınması gereken tedbirler ve kademeli normalleşme sürecinin değerlendirdiği toplantıda alınan kararların tavsiye kararlar olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bilindiği gibi illerde bulaşıcı hastalıklarla ilgili tedbir kararlarını almak İl Umumi Hıfzıssıhha Meclislerinin yetkisi dahilindedir. İl Pandemi Koordinasyon Kurulları, bu meclislere, alacakları kararlarda danışmanlık yapan ve tavsiyede bulunan alt kurullardır. Başka bir ifadeyle Pandemi Kurullarının kararları icrai nitelikte değildir. Uygulamayı şekillendiren icrai kararlar İl Hıfzıssıhha Kurullarınca alınmaktadır. Pandemi Kurulu kararı, ilimizdeki okulların fiziki yapısı, sınıf mevcutları, vaka sayılarının birlikte değerlendirilmesi sonucu alınan bir tavsiye kararıdır. Henüz icrai nitelikte değildir. İlimizdeki okulların yüz yüze eğitime geçişiyle ilgili olarak İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisince alınacak icrai kararlar sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek çerçeveye göre  kamuoyuyla paylaşılacaktır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN