YSK İstanbul kararı: YSK İstanbul il seçimlerini iptal etti mi?

YSK İstanbul kararı: YSK İstanbul il seçimlerini iptal etti mi?

YSK İstanbul kararını vermek için toplanıyor. YSK İstanbul il seçimlerini iptal etti mi? Yüksek Seçim Kurulu İstanbul itirazını ne zaman görüşmeye başlayacak? Haberimizden YSK'nın İstanbul itirazlarını görüşmek için yapacağı toplantı ile ilgili gelişmeleri ve YSK İstanbul kararını takip edebilirsiniz.

YSK İstanbul kararını vermek için 18 Nisan günü saat 14:00'da toplandı. YSK İstanbul il seçimlerini iptal etti mi? Seçimler için ne karar verildi? İstanbul seçimleri ile ilgili son durum ve Yüksek Seçim Kurulu'nun toplantısına dair gelişmeleri sitemizden takip edebilirsiniz. AK Parti YSK'ya üç bavul dolusu delil, 50 sayfalık dilekçe ve 15 ek belge sundu. YSK'nın İstanbul seçimlerine yönelik itirazları ve belgelerin incelenmesini ne kadar zamanda karara bağlayacağı merak ediliyor. İşte YSK'nın İstanbul seçimleri ile yapacağı çalışmanın detayları...

YSK İSTANBUL KARARI İÇİN TOPLANDI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen ve mazbatasını alan Millet İttifakı adayı CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun görevi devralmasından sonra gözler Yüksek Seçim Kurulu'nun vereceği olası iptal kararına çevrildi. YSK'ın İstanbul kararı için 18 Nisan Perşembe günü saat 14:00'de taoplanacak.  YSK'nın İstanbul'da Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasını alması ile beraber AK Parti'nin birleştirilen İstanbul ve Büyükçekmece için olağanüstü itirazı ile MHP'nin İstanbul ve Maltepe için yaptığı olağanüstü itirazları görüşmesi bekleniyor.

YSK OLAĞANÜSTÜ İTİRAZI GÖRÜŞMESİ NE KADAR SÜRECEK? 

YSK'nın yapılan itiraz dosyalarını inceleme süresinin birkaç gün süreceği tahmin ediliyor. Sadece İstanbul itirazı için YSK'ya üç bavul dolusu delil, 50 sayfalık dilekçe ve 15 ek belge sunuldu. Kurul üyelerinin delilleri inceleme süresinin 2 ile 4 gün süreceği ifade ediliyor.

EKREM İMAMOĞLU NE KADAR OY ALDI? 

Maltepe'deki sayıma ilişkin birleştirme tutanaklarının da işlendiği rakamlara göre, CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu 4 milyon 169 bin 765, AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım 4 milyon 156 bin 36 oy almıştı.

19-04/18/ysk-istanbul-karari.jpg

SEÇİMLERE OLAĞANÜSTÜ İTİRAZ NEDİR?

Olağanüstü itirazı 298 sayılı Kanun'un 130. Maddesinin 2. fıkrası düzenliyor.

Madde şöyle:

Seçim Sonucuna Etki Eden Olay Ve Durumlar Sebebiyle Olağanüstü İtiraz

Siyasi partilerin il başkanları, genel merkezleri veya bağımsız aday tarafından tutanağın (mazbatanın) düzenlenmesinden sonra 7 gün içinde seçimin sonucuna etki eden olaylar ve durumlar sebebiyle yapılan itirazlar, seçimin sonucu hakkında kesin karar verme yetkisine sahip olan kurullarca, seçimin neticesine etkili görüldüğü takdirde, alt kademelerce verilen kararların kesin veya kesinleşmiş olması veya kurullara derece derece ve müddeti içinde başvurulmamış olması, bu itirazın incelenmesine ve reddine sebep teşkil etmez.

AK PARTİ'DEN OLAĞANÜSTÜ İTİRAZ

AK Parti 16 Nisan tarihinde üç bavul dolusu delil, 50 sayfalık dilekçe ve 15 ek belge ile İstanbul il geneli için Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) olağanüstü itirazda bulundu. İstanbul İl Seçim Kurulu bu itirazın yapılmasından sonra 17 Nisan'da Ekrem İmamoğlu'na mazbata verdi. Mazbata verilmesine rağmen YSK'nın İstanbul'daki yerel seçimleri iptal etmesi ve yeniden yapılmasına karar verme hakkı bulunuyor.

19-04/18/ysk-istanbul-il-secimlerini-iptal-etti-mi.jpg

MHP'DEN İSTANBUL İÇİN OLAĞANÜSTÜ İTİRAZ

MHP, İstanbul'da seçimlerin iptali ve yenilenmesi için itirazda bulundu.

BİNALİ YILDIRIM NE DEDİ?

AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir adayı Binali Yıldırım, İmamoğlu'nun mazbatasını almasının ardından Twitter'dan yayınladığı mesajında demokratik sürecin işlediğine vurgu yaptı. AK Parti'nin hukuki haklarını kullanmaya devam ettiğini belirten YıldırımYüksek Seçim Kurulu'nun son kararı vereceğinin altını çizdi.

19-04/18/binali-yildirim.jpg

AK PARTİ'NİN  İSTANBUL İL SEÇİMLERİNE YAPTIĞI İTİRAZDA NELER VAR? 

AK Partili yetkililerin itiraz dilekçesinde 4 ana iddia bulunuyor.

Birinci iddia: AKP Genel Başkanı Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'un açıklamasına göre 5 binden fazla döküm cetvelinde mühür, 694 tanesinde imza, 214 tanesinde ise hiçbir yazı bulunmuyor.

İkinci iddia: kısıtlı seçmenler. AK Parti seçmen listelerinde asker, ölü, hükümlü ve madde ya da alkol bağımlılığı, akıl hastalığı gibi nedenlerle vesayet altında olmasından dolayı kısıtlı seçmen olarak nitelendirilen bir seçim bölgesinde oy kullanamayacak olanlarla ilgili de usulsüzlükler yapıldığını öne sürüyor.

Üçüncü iddia: AK Parti'nin kayıp oy olarak nitelendirdiği oy kullanan seçmen ile oy pusulası sayısı arasında "ciddi farklar" bulunması.

Dördüncü iddia: Sandık kurul başkanlarının kamu görevlileri arasından seçileceği yönünde açık hüküm bulunmasına rağmen 62 bin sandık başkanı ve memur üyenin yaklaşık 19 bininin, kamu görevlisi olmadığının tespiti de dördüncü iddia olarak yer alıyor.

İSTANBUL'DA SEÇİMLER YENİDEN Mİ YAPILACAK? 

YSK, AK Parti'nin itirazını kabul ederse 2 Haziran'da yeni seçim yapılacak.

31 Mart seçimlerine yönelik AK Parti'den ve MHP'den yapılan itirazlar Maltepe'deki sayımla tamamlandı. 'Olağanüstü itiraz' süreci başladı. YSK yapılan başvuruları incelemek için toplanacak ve Büyükçekmece ve İstanbul seçimlerinin iptali konusunda bir karara varacak. Talepler kabul edilirse 2 Haziran'da seçim tekrarlanacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN