Zakkumun özellikleri nelerdir? İşte faydaları ve zararları

Zakkumun özellikleri nelerdir? İşte faydaları ve zararları

Özellikle Akdeniz bölgesinde ve ılıman iklimlerde süs bitkisi olarak yetiştirilen zakkum, oldukça zehirli bir bitkidir. Dikkatli ve doğru kullanılmadığı takdirde faydasından çok zararı dokunabilir…

Pembe çiçekleri ile bulunduğu yeri güzelleştiren zakkum, insanlar tarafından tarih boyunca şifa kaynağı olarak kullanılmış, zakkumun özelliklerine pek çok tarihi metinde yer verilmiştir…

ZAKKUMUN ÖZELLİKLERİ

Eski metinlerde "çöl gülü" olarak bilinen tarihi kaynaklar, MÖ 15. yüzyıl Mezopotamyalıların zakkum özlerinin iyileştirici faydalarına güvendiğini göstermektedir. Akşamdan kalma ilaçlarından kanser için incelenen bir bitkiye kadar Babilliler, Romalılar, Araplar ve eski Yunanlılar bu bitkisel özü çeşitli sağlık sorunları için kullandılar.

Laurier gülü, dogbane ve rosebay olarak da bilinen zakkum, Batı Himalayalarına özgüdür. Dağlık iklimlerde kalın ve yeşil yetişen inanılmaz derecede dayanıklı, uyarlanabilir bir bitkidir.

Hızla büyüyen bu bitki, ilkbaharda güzel pembemsi beyaz ve kırmızı çiçekler kümeleri taşır. Geleneksel olarak, zakkum yaprağı bir dizi sağlık koşulunu tedavi etmek için kullanılmıştır. 

Modern çalışmalar, özütün tek bir kimyasal bileşeninin sağlık yararlarının tek kaynağı olarak belirtilemeyeceğini, ancak bitkinin güçlü aktivitesinin, özütün birleşik formunda tutulan bileşenlerin oldukça karmaşık bir şekilde bir araya getirilmesinden geldiğini göstermektedir. Bu bileşenler, insan bağışıklık sistemini güçlendirmek ve canlandırmak için sinerjik olarak çalışır ve çok çeşitli sağlık sorunları için destek sunar.

ZAKKUMUN FAYDALARI

Zakkum ayrıca bireylerde bağışıklık fonksiyonunu aşağıdaki şekillerde artırmak için düşük seviyeli bir toksik madde olarak çalışır:

Muazzam bağışıklık artırıcı etki içerir

Anjiyogenezi engeller

Kanser hücrelerinde NF-kB faktörünü önler

Kanserli hücrelerde apoptoza neden olur (doğal hücre ölümü)

Pankreas kanseri üzerinde test edildiğinde otofajik kanser hücresi ölümünü oranını artırır

Günümüzde bilim adamları, yoğun şekilde seyreltilmiş zakkumun olası sağlık yararlarını araştırıyorlar:

Kas kramplarına yardımcı olmak

Astım, epilepsi ve felç için doğal destek

Egzama gibi cilt rahatsızlıkları için yardım

Güçlü tamamen doğal organik böcek ilacı

Kalp rahatsızlıklarına yardımcı olmada fayda

Sağlıklı kan şekeri seviyeleri için doğal destek

HIV virüsü için olası destek

Topikal olarak ezildiğinde ve uygulandığında yaraların iyileşme sürelerini arttırmada fayda

Güçlü bağışıklık sistemi uyarıcısı

Normal adet döngülerini teşvik etmek

Artrit, sedef hastalığı ve hepatit C ile mücadelede vücuda yardımcı olmak

zakkumun-faydalariiii-1.jpg

ZAKKUMUN ZARARLARI

Zakkum, birçok güçlü botanik ilaç gibi birçok iyileştirici özelliğe sahip olsa da, bu bitki aynı zamanda yanlış bir şekilde alındığında veya hazırlandığında ölümcül olabilir. Ham özü 
oldukça toksik olduğu için bu bitki asla çiğ olarak yenmemelidir. Bir ham yaprağın içinde küçük bir çocuğu ve herhangi bir evcil hayvanı öldürecek kadar zehir vardır.

Zakkum, zakkum yaprağı çayı ve özlerinin alımına bağlı olarak birçok zehirlenme ve ölüm vakası olmuştur. Bitkinin nektarından yapılan bal yemek bile tehlikeli etkiler yaratabilir.
Bu nedenle, bu bitkinin tamamlayıcı kullanımı yalnızca eğitimli bir bitki uzmanı veya doktorun rehberliğinde, dikkatli gözlem ve kontrollü koşullar altında yapılmalıdır. Benzer şekilde, bitkinin çok zehirli olmaları nedeniyle, bu botanik sadece hastalık destek durumlarında alınmalıdır edilir ve değil günlük destekleyici sağlık takviyesi olarak önerilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN