70 milyar liralık süper teşvik geliyor

70 milyar liralık süper teşvik geliyor

Ekonomi Bakanı Zeybekci, proje bazlı teşvik sisteminde 70 milyar liralık yatırımı açıklamaya hazırlandıklarını belirterek, “Her alanda yatırım başvurusu var. Tıp ve enerji teknolojilerinden petrokimyaya kadar tüm alanlarda, çok geniş kapsamlı yatırım başvurusu bulunuyor” dedi.

EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, proje bazlı teşvik sisteminde gelinen son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Proje bazlı teşvik sisteminde desteklenecek yatırımlara ilişkin çalışmayı ay sonuna kadar tamamlayacaklarını ifade eden Zeybekci, bugüne kadar 70 milyar lira civarındaki yatırım tutarını yetiştirdiklerini söyledi. Zeybekci, yatırımlara ilişkin Bakanlar Kurulu kararı alınacağını vurgulayarak, şöyle devam etti: “Arkadaşlarla çalışıyoruz, konuyu Bakanlar Kurulu’na sevk edeceğiz. Her bir yatırım, Bakanlar Kurulu kararı haline gelecek. Sayın Cumhurbaşkanımızın şahitliğinde tüm yatırımcılara 70 milyar liralık yatırım teşvik belgesini bir kerede vereceğiz.” Şu ana kadar netleşmiş 12-13 civarında yatırımın söz konusu olduğunu dile getiren Zeybekci, “Her alanda yatırım başvurusu var. Tıp ve enerji teknolojilerinden petrokimyaya kadar tüm alanlarda, çok geniş kapsamlı yatırım başvurusu bulunuyor” diye konuştu. Zeybekci, genel olarak teşvik sistemine yapılan başvurulardaki artışa dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Önümüzdeki dönemde gerek cari açıkla mücadelede, gerek arzı artırmada, gerekse Türkiye olarak seçtiğimiz alanlarda kendi dünya devlerimizi yaratmak için yaptığımız çalışmalarda önemli sonuçlar elde edeceğiz. Yatırım teşvik belgelerinde bu yıl, geçen yıla göre adet olarak yüzde 50’nin üzerinde, tutar olarak yüzde 80 civarında, istihdam olarak yüzde 60 civarında artış söz konusu. Beklentiler anlamında baktığımızda, bunlar 2018’de hayata geçecek. Özel sektör yatırımları, üretim faaliyetleri, cari açığı dengeleyici, ithalatı ikame edici alanlardaki üretim faaliyetleriyle ilgili çok üst düzeyde gelişmeler göreceğiz. Bunlar yeterli mi, yetmeyecek. Aldığımız tedbirler devam ediyor. İçerideki üretimi koruyucu, haksız rekabeti önleyici çalışmaları da dünyada en iyi uygulayan ülkelerden biriyiz, devamlı takip ediyoruz. Türkiye’nin menfaatini zedeleyici uygulaması olan tüm ülkelere anında karşılık veriyoruz.” 

170 ÜLKEYE 21 MİLYAR DOLAR

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı verilerine göre, Türkiye 2010-2016 döneminde en fazla ‘resmi kalkınma yardımı’nı Suriye’ye yaptı. Bu süre zargından toplam yardım tutarı ise 21milyar doları buldu. Dış yardımların yüzde 62’i Suriye’ye, yüzde 9,54’ü Afrika ülkelerine, yüzde 5,44’ü Türk cumhuriyetlerine, yüzde 4,3’ü Balkan ülkelerine ve kalanı da diğer bölgelerdeki ülkelere gerçekleştirildi. Türkiye, 2011’de başlayan rejim karşıtı gösterilerin iç savaşa dönüşmesiyle ekonomisi zor durumda kalan Suriye’ye bu dönemde 13 milyar 666 milyon dolar tutarında resmi kalkınma yardımında bulundu. Suriye’ye sadece geçen yıl yapılan yardım 5 milyar 851 milyon doları buldu. Türkiye’nin geçen yıl “iki taraflı resmi kalkınma yardımları”ndan en çok yararlanan ilk 10 ülke sırasıyla Suriye, Somali, Filistin, Afganistan, Bosna-Hersek, Kırgızistan, Makedonya, Kazakistan, Azerbaycan ve Nijer oldu.

PROJELERDE YAPIM SÜRESİ KISALDI

2018 Yılı Bütçe Sunuş Kitapçığı’nda paylaşılan bilgilere göre, gelecek yıl özel sektörün yenilikçi ve üretken yatırımlarını destekleyecek altyapı yatırımlarına kaynak ayrılmaya devam edilecek. Yatırım ödenekleri geçen yıla göre yaklaşık yüzde 10 artarken, bu yıl bütçeden yatırıma ayrılan 77,6 milyar liralık kaynak, gelecek yıl 85,1 milyar liraya yükselecek. 2002 yılında yüzde 6,6 olan yatırım harcamalarının bütçe içindeki payı da 2018’de yüzde 11,2 olacak. AK Parti hükümetleri döneminde kamu yatırımlarının tamamlanma süreleri düşürüldü. Söz konusu süre 2002 yılında 8,5 yıl iken bu yıl itibarıyla 3,8 yıla geriledi. Yol kusurundan kaynaklanan ölümlü trafik kazalarının azalmasını sağlayan otoyol uzunluğu, 2003’te bin 714 kilometreyken bu yıl 2 bin 622 kilometreye, 4 bin 387 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğu ise 23 bin 415 kilometreye yükseldi.

699 FİRMAYA İZİN BELGESİ

Ekonomi Bakanlığının kasım ayına ilişkin dahilde işleme izin belgeleri listeleri Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, ekimde 699 firmaya dahilde işleme izin belgesi verildi, 5 yurt içi satış ve teslim belgesi, 5 hariçte işleme izin belgesi, 93 vergi, resim ve harç istisnası belgesi düzenlendi. Öte yandan firma talebine istinaden iptal edilen dahilde işleme izin belgesi sayısı 21 oldu.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN