Akaryakıtta beklenen fiyat indirimi geldi

Akaryakıtta beklenen fiyat indirimi geldi

Dün Karar.com petrol fiyatlarının düştüğünü ve depoların ucuza dolacağını söyledi, bugün benzin ve LPG’ye bu gece yarısından itibaren geçerli olacak şekilde indirim yapıldığı açıklandı. Buna göre, benzinin litresine 9, LPG'nin litresine 6 kuruş indirim geldi.

[Karar]

Dün Karar.com küresel ekonomiye bağlı yavaşlama korkusunun petrole olan talebi azalttığını, talebin azalacağı hesaplarına bağlı olarak da fiyatların geri çekildiğini yazmıştı. “Bir gün sonra fiyatlar düşerse yüksek fiyattan depoyu doldurduk diye sakın yanmayın” diyen bir uyarıyla biten haberin hemen ardından, bugün, benzin ve LPG’ye bu gece yarısından itibaren indirim yapıldığı açıklandı. 

Bu kapsamda, benzinin litresine 9 kuruş, LPG'nin litresine ise 6 kuruş indirim geldi. İndirim sonrasında İstanbul'da 95 oktan kurşunsuz benzinin litresi 4,65 lira seviyelerinden 4,56 TL seviyelerine düşecek. Ankara'da ise, bunun 4,67 TL seviyelerinden 4,58 TL seviyelerine gerileyecek. 

Petrol bir ayda yüzde 20 değer kaybetti

Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde ham petrol ve dolar fiyatı baz alınıyor. Brent petrolü, Temmuz ayında yüzde 20 değer kaybetti ve söz konusu petrolün varil fiyatı şu aralar 50 dolar seviyelerinin hemen üstünde seyrediyor.

Peki bu indirimdeki gerekçe nedir? "Petrol fiyatları düşüyor, depolar ucuz dolacak" diyen habere göre, 10 Temmuz’da 59 dolar olan fiyatlar artık 50 doların altına gerilerken, son dönemde özellikle Çin ekonomisine bağlı büyümenin azalacağı hesapları petrol fiyatlarındaki düşüşe ana gerekçe olarak gösterildi. Bununla birlikte, İran'ın P+5 ülkeleri ile vardığı nükleer anlaşma ise fiyatların düşüşündeki diğer gerekçeydi. 

İran ile yapılan bu anlaşma dünyada petrol arzını artırırken, uzmanlar, petrol fiyatları için 52,5 dolar seviyesinin kritik bölge olduğu ve bu seviyenin aşağı kırılması halinde fiyatların çok daha düşeceğini belirtiyordu. Sonuçta, fiyatların bu boğaz seviyesini kırması ile daha da hızlanarak düştüğü görüldü, görülmeye de devam ediyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN