Almanya İncirlik’ten çekiliyor

Almanya İncirlik’ten çekiliyor

FETÖ’cü subaylara ev sahipliği yaptığı için milletvekillerine ziyaret yasağı konan Alman hükümeti, İncirlik’teki birliklerinin çekilmesi kararını onayladı. Alman askerler, Ürdün’deki Al Azrak’a Üssü’ne gidecek. Çekilme işleminin 3 ayı bulması bekleniyor.

KARAR / FRANKFURT

1915 olayları tasarının kabulü ardından FETÖ’cü subaylara iltica hakkı ile tansiyonun zirve yaptığı Türkiye Almanya ilişkilerinde dün tarhi bir kırılma yaşandı. Türkiye’nin 15 Temmuz darbecilerine ev sahipliği yaptığı gerekçesi ile Alman milletvekillerine ziyaret izni vermediği İncirlik’teki Alman birlikleri Türkiye’ye terk edecek. Uzun zamandır Alman tarafının gündeminde olan konu önceki gün Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Ankara’dan eli boş dönmesi üzerine Merkel hükümetinin önüne geldi. Dün acilen toplanan Alman hükümeti  İncirlik’te bulunan yaklaşık 260 Alman askerlerinin bu üsten çekilmesini onayladı. Askerler, Tornado uçakları ve bir tanker uçağı Ürdün’e nakledilecek.  Alman Savunma Bakanı Urusula van der Leyen hükümetin aldığı kararı hemen uygulamaya koyacaklarını ve ‘acilen’ gerekli emri vereceğini söyledi. 

Leyen nakil işleminin iki üç ay süreceğini belirterek “Türkiye’ye karşı çok sabırlı davrandık” dedi. Ürdün’ün Alman askerleri için tehlikeli olabileceği yönündeki eleştirilere de cevap veren Van der Leyen “İncirlik’deki görev de tehlikeliydi. Ürdün’de de bu durum sürcek” dedi. Bakan Leyen nakil gerçekleşene kadar her türlü imkanı kullanarak İncirilk’ten uçmaya devam edeceklerini belirtti. Alman bakan nakil işleminin maliyetinin tahmin edildiği gibi yüksek olmayacağını da belirterek, bunun  nedeninin Türkiye ile İncirlik’e yapılacak yatırımlar konusunda henüz bağlayıcı bir anlaşmanın olmaması olarak açıkladı. Leyen 30 milyon Euro’luk bir  yatırım planladıklarını ancak bu yatırımı şimdi Ürdün’de yapacaklarını sözlerine ekledi. İki ülke arasında 100 yılı aşkın süren askeri işbirliğinde ilk kez böyle büyük bir kırıyma yaşanıyor. NATO çatısı altında bulunan iki ülkenin arasındaki bu gerilimen Konsey’den ilk tepki de dün geldi. NATO Türkiye ile Almanya arasındaki görüş ayrılıklarının üzüntüyle karşılandığını duyurdu.  Genel Sekreter Jens Stoltenberg’in Berlin ve Ankara ile sürekli temas halinde olduğu ve her iki ülkenin de terör örgütü IŞİD ile mücadeleye önemli katkıda bulundukları belirtildi.
ABD Savunma Bakanlığı İncirlik anlaşmazlığını yorumlamaktan kaçındı. Bakanlık sözcüsü Jeff Davis, ‘bunun Türkiye ile Almanya arasındaki bir konu olduğunu’ söylemekle yetindi.

10 BİN TON MALZEME 7 UÇAK 160 ASKER

260 asker, 6 Tornado ve 1 yakıt ikmal uçağıyla birlikte 10 bin ton malzemenin de 200 konteyner içinde Ürdün’e taşınacak. Malzemenin ana unsuru, Tornadoların havadan çektiği resimlerlin değerlendirildiği tesisat oluşturuyor. Bu sistem El Azrak’ta kurulmadan Alman uçakları keşif uçuşlarına başlayamayacak. Konteynerlerin havadan ve karadan nakli ise zahmetli olacak.Alman Savunma Bakanlığı Sözcüsü ‘mevcut bütün imkânları kullanacaklarını, kendi kapasiteleri yetmeyeceği için müttefiklerden yardım alacaklarını ve gerektiğinde uçak ve gemi kiralayacaklarını’ söyledi.

İNCİRLİK SORUNU BİTTİ AMA İLİŞKİLERİMİZ DEVAM EDECEK

Alman hükümetinin acil gündemle aldığı kararını iki ülke arasındaki ilişkilerin sonu olmadığının altını çizen şansolye Angela Merkel “Bundan sonra Türkiye ile ilgili diğer sorun olan konularda görüşmelere devam edeceğiz” dedi. Merkel, “İncirlik’ten Alman askerlerinin çekilmesini yaşanılan gelişmelerini doğal bir sonucudur. Alman ordusu Federal parlamentonun askerleridir. Milletvekillerimiz her zaman kendi ordusunu ziyaret etme hakkına sahip. Bu hak engellenmesiyle ayrılma kararı aldık. Ürdün’e taşınacağız. Türkiye ile aramızdaki ziyaret sorunu kalkmış oldu. Bundan sonra Türkiye ile ilgili diğer sorun olan konularda görüşmelerime devam edeceğiz. Çok yakın ilişkilerimiz var. İncirlik’ten çekilmemiz münasebetlerin kesilmesi anlamına gelmemelidir” dedi.

TORNADOLAR ‘AZRAK’A KONACAK

İncirlik’te taşınacak Alman birliklerinin yeni üsüs Ürdün’deki Al Azrak Üssü olacak. Türkiye ile yaşanan krizin ardından üs arayışına giren Alman yetkililer Kuveyt, Kıbrıs ve Ürdün’de, Türkiye’deki İncirlik hava üssüne alternatif olabilecek yerleri incelediler. Sonunda, Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in de mayısta ziyaret ettiği Ürdün’deki El Azrak üssünde karar kılındı. Ürdün Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan El Azrak üssü başkent Amman’a 150, Suriye sınırına ise 50 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Üssün konumu, Alman Tornadolarının Suriye ve Irak’taki keşif uçuşlarına uygun düşüyor. IŞİD karşıtı koalisyona katılan ABD ve Hollanda da aynı üssü kullanıyor. Ancak İncirlik’in aksine NATO üssü olmayan El Azrak bilgisayar bağlantıları, yakıt ikmali ve diğer altyapısı bakımından NATO standartlarının gerisinde kalıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN