Biyolojik saatin şifreleri Nobel’i getirdi

Biyolojik saatin şifreleri Nobel’i getirdi

İnsan vücudunun bir biyolojik saati olduğunu herkes biliyor. Ancak ABD’li bilim insanları J. Hall, M. Roshbash ve M. Young, bu saatin nasıl çalıştığını ilk kez belirledi. Üç bilimci Nobel Tıp Ödülü’ne layık görüldü.

Nobel Tıp Ödülü, bu yıl üç Amerikalı bilim adamı arasında paylaştırıldı. Nobel Komitesi’nden yapılan açıklamada, bu yılki Tıp Ödülü’nün biyolojik saat olarak da bilinen sirkadiyen ritmini kontrol eden moleküler mekanizmaları keşfeden Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young arasında paylaştırıldığı belirtildi. Açıklamada, “Yeryüzünde hayat, gezegenimizin dönüşüyle uyumludur. İnsanlar da dahil yaşayan organizmaların bir iç, biyolojik saati olduğunu biliyorduk. Ancak bu saatin nasıl çalıştığını Hall, Rosbash ve Young sayesinde öğrendik” denildi. Hall, Rosbash ve Young, örnek organizma olarak meyve sineklerini kullandıkları çalışmalarında günlük biyolojik ritmi kontrol eden genleri buldu. Bilim insanları, bu genin gece artan ve gün içinde de azalan bir protein ürettiğini keşfetti. Sirkadiyen ritmini oluşturan diğer proteinleri bulan bilim adamları, hücre içinde işleyen saatin mekanizmasını gözler önüne serdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN