Borsalardaki olumlu hava bize uğramadı: Dünyada bahar bizde kara kış

Borsalardaki olumlu hava bize uğramadı: Dünyada bahar bizde kara kış

Dünya borsalarında bahar havasının hakim olduğu nisan ayında, Avrupa’da yükselişler yüzde 6’nın üzerine çıktı. Fakat bu dönemi seçim, faiz, cari açık ve enflasyon gündemiyle geçiren Türkiye’de borsa yüzde 8’e yaklaşan kayıplar yaşadı.

Seçim gündemi, bir türlü çözülemeyen cari açık ve enflasyon sorunun yanı sıra faiz tartışmaları arasında kendine yön arayan Türkiye’de piyasalar negatif ayrışmaktan kurtulamıyor. Nisan ayına 155 bin 300 puan seviyesinden başlayan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, Merkez Bankası’nın geç likidite penceresi (GLP) faiz oranını 75 baz puan artırarak yüzde 13.50’ye çıkardığı geçtiğimiz gün yüzde 3’ye yaklaşan oranda sert kayıplar yaşamıştı. Dün de güne sancılı başlayan endeks, sabah saatlerinde 106 bin 300 puana kadar geriledi. Böylece endeksteki kayıp nisan ayında yüzde 8’e yaklaştı.

Türkiye’de piyasalar gergin bir havada seyrederken dünyada adeta ilkbahar havası hakim. Dün Türkiye piyasalarındaki negatif havaya rağmen Avrupa borsaları yükseliş yaşarken Almanya’da borsa ay başından bu yana yüzde 4.3’ün üzerinde değer kazandı. Diğer ülkelerde ise durum şöyle:  İngiltere yüzde 5.4  İtalya yüzde 6.8

Polonya yüzde 2.1  Hollanda yüzde 5.1  Fransa yüzde 5.2
İrlanda yüzde 3  İspanya yüzde 3 İsveç yüzde 2.5 yükseliş yaşadı.

Borsalarda yaşanan bahar havası sadece Avrupa’yı değil tüm dünyayı etkisi altına aldı:  ABD yüzde 2.8  Kanada yüzde 1  Meksika yüzde 4.1 Hindistan yüzde 4.9  Güney Kore yüzde 3.6  Güney Afrika yüzde 3.7  Brezilya yüzde 0.05 yükseliş yaşadı.

ABD’de 10 yıllık tahvil getirilerinin Ocak 2014’ten bu yana ilk kez yüzde 3.0 düzeyine gelmesi ve 3.0 üzerindeki seyrini sürdürmesi özellikle döviz cephesinde hareketliliğin artmasına neden olsa da Türk Lirası’nın dolar karşısındaki performansı da iç açıcı değil. Türk Lirası geçtiğimiz günkü 75 baz puanlık artışa rağmen değer kaybetmeye devam etti ve bu ay 3.95’ten 4.06’ya yükseliş yaşadı. Fakat uzmanlar, faiz artışı yapılmamış olsaydı dolardaki yükselişin çok daha sert olabileceği görüşünde hemfikir. Euro ise dolar karşısında nisan ayına 1.23 seviyesinden başlarken değer kazanımlarına dün de devam etti ve aylık düşüş yüzde 1.62’ye ulaştı.

AVRUPA FAİZİ DEĞİŞTİRMEDİ

Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentisi doğrultusunda faiz oranlarını değiştirmedi. Kurum politika faizinin sıfırda, mevduat faizinin yüzde eksi 0.40’ta ve marjinal fonlama faizinin de yüzde 0.25’te bırakıldığı ifade edildi. Faiz kararının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi “Faiz oranları mevcut seviyelerde uzun süre devam edecek. Parasal gevşeme enflasyon patikasında sürdürülebilir düzeltme olana kadar sürecek” dedi. Konuşmada öne çıkan başlıklar şöyle:  Veriler güçlü büyümede ılımlılığa işaret ediyor.

Enflasyonun yılın kalanında %1.5 civarında seyretmesini öngörüyoruz.   Yapısal reformlar esaslı bir şekilde artırılmalı.  Korumacılık riski daha fazla telaffuz edilir hale geldi.

KARARIN ETKİSİNİ GÖRECEĞİZ

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı katıldığı bir televizyon programında faiz artış karının doğru bir hamle olduğunu söyledi. Özavcı, “Kararla birlikte dolar 4.04’lere geriledi ama burada çok kalamadı. Ama Merkez Bankası’nın faiz kararlarının etkisi genelde anında hissedilmiyor, aradan süre geçtikçe asıl etkisini takip ediyoruz. Geç olması da kurdaki etkiyi sınırladı. Ama etkisini takip etmek lazım. Doğru bir adımdı, ama geç oldu” dedi. Kurun kısa vadede 4.11’i aşacağını düşünmediğini belirten Özavcı “Normal şartlarda dün 4’lere gerilemesi gerekirdi ama hala 4.07’deyiz. Seçime gidiyoruz ama Merkez Bankası ‘TL’yi savunacağım’ ifadelerini kullandı. Bu bir takım fonların ilgisini çekecektir. Ama kurun 4’ü aşağı kırması için de elimizde bir neden yok” diye konuştu.

2018’DE KRİZ BEKLEMİYORUZ

Global Menkul Değerler Genel Müdürü Gülşeyma Doğançay, piyasayla ilgili kötü bir yıl, kriz beklemediklerini belirterek, “Piyasa tek iktidarı, reformların hızlı yapılmasını, belirsizliğin olmamasını seviyor” dedi. Doğançay, 2018’de risk iştahının önceki yıla göre azalsa da devam ettiğini belirterek, “Dalgalanmalar en iyi fırsatları verir. Bu dalgalanmaları yatırımcılar için fırsat olarak görüyorum. Haberler risk iştahını törpülese de risk iştahı devam ediyor, bu piyasada olmaya devam etmeliyiz” diye konuştu. Doğançay, Global Menkul Değerler’in yıl sonu endeks beklentisinin 126.000, dolar/TL beklentisinin ise 4.07 olduğu bilgisini vererek, “Yıl içi zirve beklentimiz 4.20-4.25 dolar/TL. Piyasa belirsizliği sevmiyor. En ufak belirsizlik olduğunda dalgalanmayı kendi içinde yapıyor” şeklinde konuştu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN