Demir Leydi çöküşte

Demir Leydi çöküşte

İngiltere’de ‘yeni Demir Leydi’ olarak anılan ‘Brexit’ hükümetinin Başbakanı Teheresa May, büyük prestij kaybına uğradı. Brüksel’deki AB Liderler Zirvesi’nde konuşma yapmak için gece 1’e kadar bekletilen May’e, beş dakika süre verildi.

İngiltere’de haziran ayında yapılan referandumdan ‘Brexit’ (Avrupa Birliği’nden ayrılma) kararının çıkmasının ardından başbakanlık koltuğuna oturan Theresa May, zor günler geçiriyor. Önceki gün düzenlenen AB Liderler Zirvesi’ne katılan May, oturumda konuşma yapmak için gece 1’e kadar bekledi. Sonunda kürsüye çıkan May’in konuşması ise sadece beş dakika sürdü. May, konuşmasında ülkesi AB’den ayrıldıktan sonra da Avrupa ülkeleri ile yakın işbirliği içinde olacağını belirterek, “İngiltere AB’den ayrılıyor ama Avrupa’dan ayrılmıyor. İngiltere AB’den ayrıldıktan sonra da Avrupalı dostlarımız ve müttefiklerimiz ile işbirliği konusunda kendine güvenen, coşkulu bir ülke olacak” dedi.  AB’den ayrılma müzakerelerinin resmi olarak henüz başlamadığına işaret eden May, ”Bu zirvede amacımın, İngiltere AB’den ayrıldıktan sonra da birliğin yakın bir ortağı olarak kalmasını temin etmek olduğunu açıkça ortaya koydum” diye konuştu.

İÇERİDE DE SIKINTILI

Sıkıntıları AB ile sınırlı olmayan May, kendi ülkesinde de ciddi bir muhalefetle karşı karşıya. Avam Kamarası’ndaki birçok milletvekilinin yanısıra siyasi aktivistler ve kanaat önderleri, referandumdan çıkan sonuca rağmen ayrılık müzakerelerinin başlaması için parlamento onayının gerekli olduğunu savunuyor.

JUNCKER’DEN MAY YORUMU: PUFF!

May’in AB Liderler Zirvesi’nde yaptığı ilk konuşma, AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun Başkanı Jean-Claude Juncker’e de soruldu. Juncker’in yanıtı, Londra ile Brüksel arasındaki gerilimin boyutlarını ortaya koyar nitelikteydi. Juncker, İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC’nin muhabirinin “Sizi yeniden görmek güzel. Theresa May’le bu akşam nasıl geçti?” şeklindeki sorusuna karşı “Puff” demekle yetindi. Bu diyalogun yer aldığı video, İngiltere’de sosyal medyanın en çok konuşulan konularından oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN