60 gün boyunca yatanlara 18 Bin Euro verilecek! Katılım için şartlar açıklandı: Testi Almanya yapıyor

60 gün boyunca yatanlara 18 Bin Euro verilecek! Katılım için şartlar açıklandı: Testi Almanya yapıyor

Almanya’da yapılacak bir deney kapsamında 60 gün boyunca yatanlara 18 bin Euro verilecek. Deneyin amacı ise astronotların yerçekimsiz ortamdaki baş dönmesi gibi sorunlarına çözüm bulmak. İşte, o deneyin detayları…

Almanya’da yapılacak bir bilimsel araştırma için 60 gün boyunca yatakta yatacak denekler aranıyor. Uyku düşkünleri için kaçırılmayacak bir fırsat gibi görünen bu deney aslında sanıldığı gibi kolay değil…

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) tarafından yapılacak araştırma, Ay veya Mars’a gelecekte yapılacak olası yolculuklara hazırlık amacıyla yapılacak. Köln’de yapılacak araştırmada, yerçekimi olmayan ortamda uzun süreli bir seyahatin insan vücudundaki baş dönmesi, koordinasyon bozuklukları gibi olumsuz etkileri incelenecek.

ÖZEL YATAKTA YATACAKLAR

Gönüllülerin 60 günlerini geçireceği yatak ise sıradan bir yatak olmayacak. Baş kısmı 6 derece eğik olan yatakta, başları ayaklarından daha düşük seviyede kalacak. Araştırmanın yöneticisi Edwin Mulder, bu eğimde vücuttaki sıvıların uzaydaki astronotlarınki ile neredeyse aynı biçimde yer değiştirdiğini belirterek, "Yer çekimi olmayınca vücudun üst kısmına daha fazla, bacaklara daha az sıvı gidiyor. Kafadaki basınç artıyor, hareketsizlik nedeniyle kemikler ve kaslar zayıflıyor, denge duygusu bozuluyor ve dolaşım sistemi değişiyor." Dedi.

Mulder, vücuttaki söz konusu değişikliklerin Ay veya Mars’a inişten sonra astronotlar için önemli bir sorun olduğuna ve tüm misyonu tehlikeye atabileceğini dikkat çekiyor.

almanyada-60-gun-yatacak-denek-araniyor.jpg

4 GRUBA AYIRACAKLAR

Köln’deki DRL araştırmacıları, NASA ile beraber, vücuttaki değişikliklerden kaynaklanan olumsuz etkilere karşı önlemler geliştirmeyi amaçlıyor. Araştırmada denekler 4 gruba ayrılacak. Grupların birinde vücudun konumu ve hareketleri ile alakalı hissin canlı tutulması amaçlanıyor. Bu grupta yer alan deneklere özel bir simülatör yolu ile hava yastığı üzerinde havada süzülme hissi verilirken ayaklarının kemerler ile bir denge tahtasına bastırılmasıyla sanki ayakta duruyormuş hissini yaşamaları sağlanacak.

Bir grup sadece yatakta yatarak kontrol grubu işlevi görecek, hiçbir fiziksel faaliyette bulunulmadığındaki durumun karşılaştırılması için kullanılacak. Üçüncü gruba ek ağırlık ve kuvvet antrenmanları yaptırılacak. Dördüncü grupta ise kaslar Elektriksel Kas Uyarımı (EMS) yoluyla uyarılacak. Tüm gruplar için ortak kural ise, her ne yaparlarsa, yatar vaziyette yapmaları. Buna vücut bakımı, tuvalet ihtiyacı, yemek yeme ve boş zamanları değerlendirdikleri aktiviteler de dahil.

18 BİN EURO ÖDENECEK

DLR tarafından yapılan açıklamada, yatak araştırmalarının 1980’li yıllardan bu yana yapıldığına ve uzay alanında şuana dek önemli katkılar sağladığına dikkat çekerek şuan ki araştırmalarda Mars gibi uzun süreli yolculuklara odaklanıldığını belirtti.

Köln’de Eylül ayı gibi başlaması planlanan araştırmaya katılım sağlayacak olan gönüllülere 18 bin Euro masraf tazminatı ödenecek. Araştırmayı yöneten Mulder, bunun kolay kazanılacak bir para olmadığını söyleyerek, "İki ay boyunca kesintisiz yatar pozisyonda kalmak gerçek bir sınama" dedi.

Araştırma, 60’ı yatakta olacak şekilde toplam 88 gün devam edecek. Katılım sağlayacak kişilerin 24-55 yaş grubunda ve 153-190 cm boyunda olması, Vücut Kitle Endeksinin 18-30 aralığında bulunması gerekiyor. Sağlıklı olmak, sigara kullanmamak ve iyi derecede Almanca konuşmak da diğer aranan kriterlerden.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN