ABD'li yetkililer: Saldırıda sarin gazı kullanıldı

ABD'li yetkililer: Saldırıda sarin gazı kullanıldı

ABD'li yetkililer, İdlib'te düzenlenen kimyasal silahlı saldırıda, sarin gazının kullanıldığını açıkladı.

Suriye’nin İdlib kenti yakınlarında düzenlenen hava saldırısında en az 58 kişi hayatını kaybederken, saldırıda kimyasal gaz kullanıldığı iddia edildi. Muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İdlib’in Han Şeyhun beldesinde Suriye ordusu veya Rus hava kuvvetlerince düzenlenen hava saldırısında en az 58 kişinin öldüğünü bildirdi. 

SARİN GAZI KULLANILDI

ABD’li yetkililer, Suriye’nin İdlib kentinde Rejim güçleri tarafından gerçekleştirilen saldırıyla ilgili açıklama yaptı. Yetkililer çok sayıdaki kişinin ölümüne neden olan kimyasal silahlı saldırıda sarin gazının kullanıldığını ifade etti.

Gözlemevine göre “kimyasal saldırı” şüphesi taşıyan saldırıda ölenlerden 11’i çocuk. Muhalif kaynaklarsa ölü sayısının 100’ü geçtiğini, 500 kişinin ise gazdan etkilendiğini iddia etti. Han Şeyhun’daki ilk yardım çalışanları, “kusma ve ağızda köpürme” gibi şikayetlerle karşılaştıklarını açıkladı. Saldırıda klor ya da sarin gazı kullanıldığı iddia edilirken, Suriye rejim yetkilileri bunu yalanladı ve saldırının kimyasal gaz üretilen bir tesisi hedef aldığını öne sürdü. Rusya ise bölgede herhangi bir hava saldırısı düzenlemediğini bildirdi.

SAVAŞ SUÇU

Saldırıya uluslararası arenadan tepkiler geldi. ABD, olayın kimyasal saldırı olduğunun kesinleşmesi halinde bunun “savaş suçu” sayılacağını bildirdi. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, saldırılarda “asıl sorumluluğun” Beşar Esad rejiminde olduğunu söyle ve “Bu, Suriye’nin birçok bölgesindeki durumun halen ne kadar dramatik olduğuna ilişkin dramatik bir hatırlatma” dedi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Fransa’nın çağrısıyla bugün acil toplanıyor. 

EMEKLERİ HEBA EDER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Saint Petersburg’da düzenlenen saldırı konusunda bir telefon görüşmesi gerçekleştirirken, görüşme vesilesiyle İdlib’te sivillere yönelik bir saldırıda kimyasal silah kullanıldığına da değindi. Bu tür insanlık dışı saldırıların kabul edilemez olduğunu belirten Erdoğan, bunların Astana süreci kapsamındaki tüm emekleri heba etme riski taşıdığına da dikkati çekti.

İNSANLIK SUÇU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, İdlib’teki saldırıyla ilgili olarak, “Bu bir insanlık suçudur ve bunun da cezası  olmalı. Ama daha önce kırmızı çizgi aşılmasına rağmen vurdumduymazlık gösteren batı dünyası, insan hakları konusunda ders vermeye çalışanlar, eminim yine bunu örtmeye çalışacaklardır. Bu, bizim için kabul edilemez. Bu, tüm süreci de heba  edebilir” dedi.

Rejim ya da Rus güçlerince İdlib’te düzenlenen ve kimyasal gazın da kullanıldığı belirtilen saldırı sonrası korkunç görüntüler geldi. Yaralıların bir kısmı, tedavi için Türkiye’ye getirildi.

SURİYE/İHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN