Fiilen büyükelçilik, bir tek tabelası eksik

Fiilen büyükelçilik, bir tek tabelası eksik

İİT’nin Doğu Kudüs’ü Filistin’in başkenti ilan eden kararının ardından başlayan “Türkiye büyükelçilik açsın” tartışmasını değerlendiren diplomatik kaynaklar, başkonsolosluğun fiilen büyükelçilik olarak görev yaptığını dile getirdi.

HABER MERKEZİ / ANKARA

Doğrudan Dışişleri’ne bağlı çalışan boşkansolosun da statüsü büyükelçi. Ankara’nın Filistin’e verdiği önemin göstergesi olarak 2005’te başkonsolos olarak Büyükelçi statüsünde diplomatlar görevlendirdiğine dikkat çeken  kaynaklar görevlerin de bu statüde olduğunu belirtti. Kaynaklara göre, başkonsolosluğun Filistin nezdinde Büyükelçilik olduğunun altını çizen fark, temsilciliğin doğrudan Ankara’ya yani Dışişleri’ne  bağlı çalışması. Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’nin başkonsolosluk ya da konsolosluk düzeyindeki temsilciliklerinin o ülkedeki büyükelçiliklere bağlı çalışmasına rağmen Kudüs Başkonsolosluğu görevlerini Dışişleri’nden aldığı yetki ve talimatlarla yürütüyor. Başkonsolosluğun görev alanını ise 1947’de BM Genel Kurulu’nun aldığı 181 sayılı karar belirliyor. Türkiye’nin Filistin misyonunun bugüne kadar resmi olarak büyükelçilik olarak ilan edilememesinin nedeni ise İsrail’in işgali. Türkiye’nin Filistin’deki varlığının hukuki dayanağı ise 1947 kararı ila Oslo Anlaşması. Türkiye’nin dışında 14 ülkenin de Filistin’de misyonları var. Başkonsolosluk statüsünde olan misyonlar, Büyükelçi statüsünde doğrudan kendi başkentlerine bağlı çalışıyor.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN