Japonya’da ölüm saçan takviye gıdanın fabrikası mercek altında

Japonya’da ölüm saçan takviye gıdanın fabrikası mercek altında

Japon yetkililer, beş kişinin yaşamını yitirdiği ve binlerce kişinin hastaneye başvurduğu krizin takviye gıda ‘beni-koji’ nedeniyle gerçekleştiği üzerinde dururken, gıdanın üretildiği fabrika mercek altına alındı.

Japonya'da hükümet, hastalık ve ölümlere yol açtığı şüphesiyle beni-koji takviye diyet gıdası üretilen fabrikaları denetlemeye aldı.

Sağlık Çalışma ve Refah Bakanlığı’nın, kırmızı pirinç mayası içeren beni-koji üreten Kobayashi Pharmaceutical Co'nun Osaka kentindeki fabrikasını denetlemeye aldığı bildirildi. Osaka'nın yanı sıra Wakayama eyaletinde firmaya ait fabrikanın da denetlemeye alınacağı belirtildi.

Fabrika denetlemelerinin yanı sıra bakanlığın, firmanın faaliyetleri ve üretim sürecine yönelik yakın zamanda soruşturma başlatacağı aktarıldı. Soruşturmaya yönelik firma yetkililerinden Yamaşita Kenji, "Şirketimiz tam işbirliği yapacak ve samimi yanıtlar verecek. Endişeye yol açtığımız için üzgünüz" ifadelerini kullandı.

PUBERULİK ASİT ÇIKTI

Bakanlığın halihazırda süren tetkiklerinde, kırmızı pirinç mayası içeren beni-koji ürünlerinde, istenmeyen bir madde kabul edilen puberulik asit varlığı doğrulandı. Mavi küften yapılmış doğal bileşik olarak tanımlanan istenmeyen maddenin, ölüm ve hastalığa yol açtığına yönelik tespit periyodunun sürdüğü bildirildi.

Japon üretici firmanın başkanı Kobayaşi Akihiro, düzenlediği basın toplantısında, sorumluluğu kabul ettiklerini belirterek kamuoyundan özür diledi. Kobayaşi, "Sebebin tespit edilmesi ve olayın tekrarının önlenmesi bizim sorumluluğumuz. Şirketin başkanı olarak bunun yapılmasını sağlayacağım" dedi. İstenmeyen maddenin "kimyasal yapısını henüz saptayamadıklarını" kaydeden Kobayaşi, bu sürecin uzaması nedeniyle kamuoyunun aydınlatılmasının geciktiğini belirtti.

TEDAVİ ALTINDAKİLERİN ŞİKAYETİ BÖBREK

Firma hafta içi son açıklamasına göre, takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükselmişti. Hayatını kaybedenlerin 70'li ila 90'li yaşlarda olduğu, "ölüm sebeplerinin tespiti" için tetkiklerin sürdüğü duyuruldu. Beni-koji tüketen binlerce kişinin hastaneye başvurduğu öğrenilirken, toplamda 114 kişinin halihazırda tedavi gördüğü bildirildi. Tedavi görenlerin çoğunlukla böbrek rahatsızlığından şikayet ettiği aktarıldı.

Firmanın 2023 yılında 18,5 ton beni-koji içeriği ürettiği ve 16,1 tonunu 50'yi aşkın firmaya sattığı aktarıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN