Frankfurt’un havası sönüyor

Frankfurt’un havası sönüyor

Dünyanın en önemli otomobil fuarlarından biri olan ve bu yıl 67’ncisi düzenlenen 2017 Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı yüksek maliyetler nedeniyle 9 markanın eksikliğiyle kapılarını açtı. Yeni modellerin sergilendiği fuarda yerli hibrit Toyota C-HR güçlü versiyonla dikkat çekerken, Renault SYMBIOZ ile geleceği yansıttı.

ALİ YILDIRIM / EKONOMİ SERVİSİ

Bu yıl 67’ncisi düzenlenen 2017 Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı (IAA), otomobilseverler için kapılarını açtı. Dünyanın en büyük fuarlarından biri olan IAA’da, bu yıl Jeep, Fiat, Nissan, DS, Peugeot, Volvo, Mitsubishi, Infiniti ve Alfa Romeo gibi markalar yer almadı. Avrupa’daki otomobil satışlarının %20’lik bir kısmını oluşturan bu markaların bazıları global pazardaki fuar ve etkinlik stratejilerini değiştirdikleri için katılmadıklarını açıklarken, bazı firmaların ise finansal nedenlerle Frankfurt’ta olamayacağını belirtti. Mercedes-Benz S-Serisi Cabriolet ve Coupé modellerinin dünya lansmanını yaptı. Ayrıca Mercedes-AMG’nin 50. yıldönümü için geliştirilen Formula 1 hibrit teknolojisinin kullanıldığı hiper otomobil Project ONE da fuarda tanıtıldı. Mercedes-Benz’in yakın gelecekteki elektrikli modellerine çarpıcı bir örnek olan yakıt hücreli hibrit GLC F CELL EQ Power konsepti de fuarda yerini aldı. Elektrikli otomobil olarak üretilen Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet, ürettiği 750 beygir güç ile 0-100 km/sa hızlanmasını 4 saniyenin altında tamamlıyor. Ford, Yeni Mustang, Ecosport, Tourneo Custom ve Ranger Black Edition modellerini, Frankfurt Motor Show’da görücüye çıkardı. Ford standında Yeni Fiesta serisi ve Ford’un 1967 Le Mans galibiyetinin anısına tasarladığı Ford GT’67 Heritage Edition da sunuldu. Honda ise elektrikli vizyonunun bir sonraki hamlesini açıkladı. Avrupa pazarına yönelik ilk elektrikli aracı Urban EV Concept’in dünya prömiyerini Frankfurt’ta yapan Honda, CR-V Hybrid Prototip ile ise en çok satan SUV’un Avrupa versiyonunu gözler önüne serdi. 

YERLİ OLMASI BEKLENEN KONA FUARDA

Güney Koreli üretici Hyundai yeni SUV modeli olan Kona’nın tanıtımını Frankfurt Otomobil Fuar’ında gerçekleştirdi. Daha öne Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar’ın bahsettiği “Yeni model yatırımı ciddi bir yatırım olur. Bununla ilgili görüşmelere ortağımızla devam ediyoruz” Kona modelini akıllara getiriyor. B-SUV segmentine sıkı bir giriş yapmaya hazırlanan model, fuarın dikkat çeken modelleri arasında yerini aldı. Hyundai, başta i30 Fastback ve i30 N olmak üzere, Yeni i30’un tüm versiyonlarını da tanıttı.  

YENİ DUSTER 2018’DE TÜRKİYE’DE

Dacia, 2017 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda Yeni Duster’ın dünya prömiyerini yaptı. İlk kez sahne alan model, tasarımı, ekipman seviyesi ve tamamenen güncellenen kabini ile dikkat çekti bölümü ile ilk kez görücüye çıkıyor. İki benzinli ve iki dizel motor seçeneğiyle sunulan Duster’ın otomatik seçeneği de var. Ayrıca modelin birde LPG versiyonu bulunuyor fakat Türkiye’ye gelmesi konusunda net bir bilgi yok. İç pazarda liderliğe oynayan Duster Türkiye’de Mart 2018’de pazara sunulacak.

KONSEPTLER DE DİKKAT ÇEKTİ

Citroen, SUV kullanıcılarından ilham alarak geliştirdiği yepyeni bir model olan C3 Aircross’i tanıtırken, yüzde 100 elektrikli otomobili E-Méhari’nin özel bir versiyonu da sergilenecek. KIA Motors, ilk KIA SUV modeli olma özelliğine sahip Yeni Sorento’yu ve yeni Picanto X-Line’ı ilk kez Frankfurt’ta görücüye çıkarttı. Skoda da Frankfurt’ta tamamen elektrikli ve otonom sürüşe de olanak tanılan ilk konsepti VISION E’yi tanıtarak, Karoq’a da sahne aldırdı.

YERLİ HİBRİT GÜÇLENDİ

Toyota, 2016 yılından itibaren Türkiye’de üretilmeye başlanan ve tüm dünyada büyük hayranlık uyandıran C-HR modelinin yeni versiyonlarını otomobil tutkunlarıyla buluşturdu. Daha güçlü hibrit motora sahip C-HR Hy-Power konseptin tanıtımını ilk kez gerçekleştiren Toyota, tasarımda da yeni adım attı. Land Cruiser, yeni haliyle ilk kez Frankfurt’ta beğenilere sunulurken, Yaris GRMN’de 212 beygirle yerini aldı. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “Türkiye için daha fazla C-HR Hybrid alabilseydik yüzde 50’den daha fazla satardık” dedi.

OPEL’DEN 3 PRÖMİYER

Opel Frankfurt fuarında Crossland X, Insignia GSi ve Insignia Country Tourer modellerinin dünya prömiyerlerini yaptı. Opel-PSA Grubu işbirliği ile geliştirilen Grandland X modeli de yerini aldı. Yeni SUV, markanın Plug-in Hybrid seçeneğini de sunacak. Insignia GSİ da 8 ileri otomatik şanzıman ve 210 beygir güçle dikkat çekti. 2.0 BiTurbo Dizel ya da 260 hp 400 Nm tork değerli 2.0 Benzinli motor ile satışa artık hazır. 

GELECEĞİ TANITTI GÜCÜNE GÜÇ KATTI

Fransız üretici Renault ise iki yeni modelinin dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Konsept otomobil SYMBIOZ’u tanıtan marka, 2030 yılına ilişkin vizyonunu ve otomobilin günlük hayatımızdaki rolünü yansıttı. Elektrikli, otonom, internet bağlantılı ve otomobilin kullanıcıların yaşamları ile tamamen entegre olacak şekilde tasarlanmış Renault’nun yeni konsept otomobili, mobilitenin geleceğine yönelik ipuçları verdi. Renault, aynı zamanda, segmentinde bir ilk olan 4Control sistemine sahip Yeni MEGANE R.S. de tüm dünyaya tanıttı. 280 beygir güce sahip olan aracın birde 300 beygirlik Trophy versiyonu var. Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, “Elektrikli otomobil teknolojisinin öncü markası Renault, konsept modeli SYMBIOZ ile geleceğin teknolojisi olan otonom sürüş alanında da iddialı olacağının ipuçlarını veriyor” dedi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN