İnşaata yastık altı dopingi

İnşaata yastık altı dopingi

Kur ve faiz kıskacında bunalan ekonomiye nefes aldıracak en önemli adımlardan biri de konut sektöründen geldi. Çevre Bakanı Kurum’un açıkladığı 100 bin konutluk kampanyada ‘yastık altındaki’ dövize yeni evin kapısı sonuna kadar açıldı. Döviz ve altın ile daire satılan dairelerde kur artarsa aradaki fark konutun fiyatından düşecek.

Emlak sektörü yılın ikinci kampanyasına imza attı. Ekonomiyi canlandırmak, konut stoklarını bitirmek ve aynı zamanda yastık altındaki altın, döviz gibi yatırım araçlarını piyasaya kazandırmak için harekete geçen sektör ‘Türkiye için kazanç vakti’ sloganıyla yola çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konut sektöründeki kampanya ile birlikte projelerin satış fiyatı üzerinden yüzde 10 indirim yapılacağını belirterek, kampanyayı şöyle aktardı: 

18-08/29/screenshot_3.jpg

Projelerin satış fiyatı üzerinden bir kere başta yüzde 10 indirim yapılacak.  Yani 500 bin liraysa buna yüzde 10 indirim yapılacak 450 bin liraya fiyat inecek. Minimum yüzde 10 peşinat alınacak.  Ancak bu peşinatla alakalı, bugün dövizde veya altında yatırımını değerlendiren vatandaşımızla alakalı şöyle bir durum söz konusu, altını ve dövizi bugünkü kurdan neyse bu kur bir kenara koyulacak ve süreç içerisinde diyelim ki dövize veya altına artış geldi, bu artış kadar daire fiyatından bedel düşülecek.  Hiç kimsenin şu saatte dövizini, altınını kenarda tutmasını gerektiren bir durum söz konusu değil.  Buradaki artışın verdiği peşinat kadar yansıması daire bedelinden düşülecek.  Yine 12’inci ve 24’üncü aylarda yüzde 15’lik ara ödemeler söz konusu geriye kalan 120 aylık tutar içinse aylık 0.98 vade farkıyla yüzde 60’lık kısım için banka ve kefil olmadan yüklenicilerimiz kendi bünyesinde kredilendirme yapacaklar.  Dairenin totaline baktığımızda yaklaşık yüzde 84 vade farkına geliyor.  Yani bugün faiz oranlarının yüzde 2’lerde olduğunu düşünürseniz yine çok büyük bir fedakârlık var.

18-08/29/ekran-resmi-2018-08-29-000018.png

Açıklamanın yapıldığı programa Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanı sıra Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Keleş, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Hakan Gedikli, İlbank Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Yetim, KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetkin, KONUTDER Başkanı Altan Elmas, İNDER Genel Başkanı Nazmi Durbakayım, İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, TMB Başkanı Mithat Yenigün ile kampanyaya katılan şirketlerin yöneticileri katıldı.

EMLAK KONUT 3 BİN BÖLÜMLE KATILIYOR

Emlak Konut Genel Müdürü Gedikli, Emlak Konut olarak 33 projede toplam yaklaşık 12 bin bağımsız bölümün yüzde 25’i olan 3 bin bağımsız bölümle kampanyaya katıldıklarını aktardı. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ise her zor günde Emlak Konut’un başlattığı bir kampanya ile inşaat sektörünün hareketlendiğini ifade etti. Bu kampanya ile sektördeki durgunluğun aşılacağını belirten Durbakayım, inşaat sektörünün sağlıklı ve güçlü bir şekilde çalışmasını sürdüreceğini kaydetti.

DAHİL OLAN BAZI PROJELER

  Emlak Konut’un kampanyaya dahil olan projeleri şu şekilde: “Adım İstanbul, Avangart İstanbul, Avrupa Konutları Başakşehir, Avrupark Bahçekent, Avrupark Hayat, Başkent Emlak Konutları, Büyükyalı İstanbul, Cer İstanbul, Ebruli Ispartakule, Esenler Emlak Konutları, Evora Denizli, Evvel İstanbul, Gebze Emlak Konutları 3, İdealist Cadde, Karat 34, Koordinat Çayyolu, Körfezkent Çarşı, Köy, Kuzey Yakası, Merkez Ankara, Nevşehir Emlak Konutları, Nidapark İstinye, Nidapark Kayaşehir, Nidapark Küçükyalı, Niğde Emlak Konutları, Ofis Karat Bakırköy, Semt Bahçekent, Sofa Loca, Temaşehir Konya, Tual Adalar, Tual Bahçekent, Validebağ Konakları, Yeniköy Konakları.”

31 EKİM SON GÜN

Kampanyanın 31 Ekim 2018 tarihine kadar süreceğini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, kampanyanın 100 bin konutu kapsadığını belirterek “Kampanya 29 Ağustos’ta başlayacak. 31 Ekim’e kadar sürecek. Bu kampanya 100 bin konutu içeriyor. 100 bin konutta da kota var. Yani yaklaşık yüzde 25’i kadar. Tabi bunu inşallah sektör temsilcilerimiz arttıracaktır. Bugün buradan sözünü alırız inşallah. Şu anki kampanya şartları 100 bin konut ve bunun yaklaşık yüzde 25’i diye düşünebiliriz. Önceki kampanyada faiz indirimi 500 bin liraya kadar olan kredilerde geçerliyken bu kampanyada bir limit olmayacak. ABD menşeili ürün kullanılmayacak. 12’inci ve 24’üncü aylarda yüzde 15’lik ara ödeme olacak. Kampanyada banka ve kefalet olmayacak. 120 ayda yüzde 0.98’lik bir vade farkı uygulanacak” dedi.

EN YÜKSEK SATIŞ RAKAMI OLACAK

Babacan Holding Üst Yöneticisi Mehmet Babacan, kampanyanın ekonomi açısından kilit önemde bulunan diğer sektörlere de örnek teşkil edeceğini kaydetti. Bir önceki gayrimenkul kampanyasının sektörde ciddi bir domino etkisi oluşturduğunu aktaran Babacan, 2 ay sürecek kampanya ile yılın en yüksek satış rakamlarına ulaşılacağına işaret etti. Kampanya süresince satışlarda en yüksek seviyeye ulaşabilmeyi hedeflediklerini belirten Babacan “Yeni kampanyaya yine Babacan Premium ve Port Royal olmak üzere 2 projemizde yer alan toplam 100 dairemiz ile katılıyoruz” ifadesini kullandı.    

BANKASIZ SATIŞ DAHA CAZİP

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur “Bizde bu fırsata 3 projemizle katılma kararı aldık. Bankalardaki faiz oranlarının yüksek olduğu bir dönemde bu tür alternatif fırsatların oluşturulması oldukça önemli. Tüketicinin de buna doğru eğildiğini görüyoruz. Nitekim geçen sene ilk 7 ayda banka kredisiz konut satış adedi 230 bin seviyesindeyken, bu sene ilk 7 ayda bu rakamın 280 bini aştığını görüyoruz. Bu ciddi artış peşin veya bizim gibi nakit gücü yüksek şirketlerin kendi finansal kampanyaları sayesinde oluştu. Bu dev kampanya da bankasız satış seçeneğini daha da cazip hale getirmiş oldu” dedi.

BEKLEYEN YATIRIMCI HAREKETE GEÇECEK

Roya Yapı İcra Kurulu Başkanı Yüksek Mimar Afşin Aykanat “Yılın tamamına en büyük desteği önümüzdeki 2 ay boyunca sağlayarak, satışlarda zirveye ulaşacağımıza inanıyoruz. Sektörümüzde faiz oranlarının yüzde 1’in altına düşürülmesi, yatırımcıların alış yönlü harekete geçmesini sağlayan en önemli unsurdur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın öncü girişimi sayesinde beklemeye geçen yatırımcılar, talep yönlü harekete geçecek. Sadece sektörümüzün tarafları değil, Türkiye ekonomisi de benzersiz bir katma değer elde edecek” açıklamasında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN