Ocak ayı enflasyonunda görülmemiş artış! Böylesini hiç görmedik... Zamların hepsi eridi gitti

Ocak ayı enflasyonunda görülmemiş artış! Böylesini hiç görmedik... Zamların hepsi eridi gitti

Ocak ayında gelen zam fırtınasının ardından enflasyonda tahminleri geldi. Yeni yılın ilk ayından görülmemiş bir artış beklenirken, ekonomist isim çift hane endişesini paylaştı. Türkiye'yi etkisi altına alan enflasyonda ana belirleyiciler paylaşıldı. İşte tüm detaylar...

BURAK ÖZTOPRAK

Ocak ayında gelen zam yağmuru milyonları endişelendirdi. Ekonomistlerden gelen açıklamalara göre, enflasyonun yeni yılda hızlı ilerlemesi bekleniyor. Özellikle ocak ayında gelen zamların ardından çift hane endişesi başladı. İşte ünlü ekonomistten gelen açıklama...

ENFLASYONDA SARSAN ETKİ

Ekonomist Alaattin Aktaş, Ocak ayının henüz başlarında Türkiye'yi etkisi altına alan zam furyasının, ay sonu itibarıyla ekonomik gidişat üzerindeki olumsuz etkilerini net bir şekilde gösterdiğine dikkat çekiyor. Aktaş, 11 Ocak'ta kaleme aldığı yazısında "Ocak ayı enflasyonunda çift hane endişesi" başlığını kullanarak, ayın ilk yarısındaki zamların enflasyon üzerindeki etkilerine işaret etmişti. 22 Ocak'taki yazısında ise, ayın ikinci yarısında artan zam hızının enflasyon üzerinde "sarkan etki" yaratacağını ve Şubat ayında da yüksek bir oranın beklendiğini vurguladı.

181113.webp

ENFLASYONUN ANA BELİRLEYİCİLERİ: DÖVİZ KURU VE AKARYAKIT FİYATLARI

Aktaş, Ocak ayı enflasyonunun belirlenmesinde en temel iki etkenin döviz kuru ve akaryakıt fiyatları olduğunu belirtiyor. Doların Ocak ayı ortalamasının 30 lira olduğunu ve Aralık ayına göre yüzde 3.4'lük bir artış gösterdiğini ifade ediyor. Bu artışın, geçen altı aylık dönemin en yüksek aylık artışı olduğuna işaret ederek, dövizdeki bu artışın küçümsenmemesi gerektiğini vurguluyor.

1634213146-the-expensive-gasoline-does-not-stop-another-week-of-increases.jpg

AKARYAKIT ZAMLARI VE BEKLENEN ENFLASYON ORANI

Benzin ve motorin fiyatlarına Ocak ayında sırasıyla yüzde 8.9 ve yüzde 8.4 oranında zam yapıldığını, otogazın ise yüzde 6 zamlandığını belirten Aktaş, bu zamların enflasyon üzerindeki etkisinin büyük olacağını dile getiriyor. Akaryakıt zamlarının, hem doğrudan TÜFE'yi etkilediğini hem de neredeyse tüm fiyatlar için girdi niteliğinde olduğunu, dolayısıyla geniş bir etki alanına sahip olduğunu ifade ediyor.

enflasyon-6.webp

OCAK AYI ENFLASYON TAHMİNİ VE ŞUBAT AYINA DAİR ENDİŞELER

Aktaş, Ocak ayı için yüzde 8'den az olmayacak, olamayacak bir fiyat artışı beklentisi olduğunu belirtiyor. Dolar ve akaryakıttaki artışların Şubat ayına da sarkan etkileri olduğunu, bu nedenle Şubat ayında da endişelerin devam ettiğini vurguluyor.

Ekonomist Alaattin Aktaş'ın analizleri, Ocak ayında yaşanan zam furyasının enflasyon üzerindeki etkilerini net bir şekilde ortaya koyuyor. Aynı zamanda, Şubat ayı için de ekonomik endişelerin devam ettiğine işaret ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN