‘Uçan’ veri bankaları dönemi

‘Uçan’ veri bankaları dönemi

Dünyanın en büyük iki uçak şirketi Airbus ve Boeing, uçakların farklı yerlerine yerleştirilen sensörler aracılığı ile olabildiğince veri topluyor.

FRANKFURT

İki üretici şirket bu verileri hem hava yolu şirketlerine, hem de tedarikçi firmalara göndererek uçaklarda verimliği artırmak, pahalı tamirlerden kurtulmak ve uçuş istikametlerini optimize etmek istiyor.  Büyük üreticilerin kalkıştığı bu dijital atakta ön plana çıkan kavram‚ “ön(leyici) bakım”. Dijital verilerden uçak parçalarının normal bakım süresi gelmeden önleyici sonuçlar elde ederek, bakım masraflarını azaltmak birinci hedef.

Airbus ve Boeing, devasa boyutlara oluşan veri akışını kontrol altına alıp, filtreleyerek kullanılır hale getirebilmek için birer sistem geliştirdi. Airbus  Skywise  adını verdiği sistemle havacılık sanayinde standart oluşturmak istiyor. Boeing ise buna Analytx  isimli başka bir sistemle cevap verdi. Skywise isimli dijital platformu kullanan Malezya Havayolları Air Asia CEO’su Ton Fernandes ‚“Uçaklarımızda 400 sensör var. Airbus’ın sistemiyle 24 bine çıkıyor. Daha çok veri analiz ediyoruz” diyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN