Fransa iyice Esed'e yanaştı: Gitmesi gerekmiyor

Fransa iyice Esed'e yanaştı: Gitmesi gerekmiyor

Esed güçlerinin IŞİD'le mücadelede kullanılabilceğini savunan Fransa'dan yeni bir açıklama geldi. Dışişleri Bakanı Fabius, Suriye'deki geçiş döneminden önce Esed'in gitmesinin şart olmadığını söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye'de siyasi geçiş öncesinde Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in ayrılmasının şart olmadığını söyledi.

Fabius, Fransa'da Lyon bölgesinde yerel yayım yapan Le Progres de Lyon gazetesine konuştu.

IŞİD'le mücadelenin öneminin altını çizen Fabius, "IŞİD'le mücadele, bölgesel güçler ve Suriye güçleriyle beraber sürdürülmezse tamamen etkili olmaz. Bu da halkına zulmeden otokrat Esed baştayken nasıl olacak?" ifadelerini kullandı.

Şartlar değişti bahanesi

Esed'in liderlik ettiği bir Suriye ordusuyla çalışmanın imkansız olduğunu vurgulayan Fabius, "Siyasi geçiş süreci başladığı ve Esed'in ordunun başında olmadığı zaman elbette Suriye ordusuyla çalışabiliriz" dedi. 

Fabius, Suriye'de siyasi geçiş sürecinin şartlarının değiştiğine de işaret ederek, "Suriye'nin yeniden bir araya gelmesi için geçiş süreci şart ama bu geçiş sürecinden önce Esed'in illa gitmesi gerekmiyor ancak gelecekte kesin gideceğinin garantisinin verilmesi gerek" yorumunda bulundu.

Fransız Dışişleri Bakanı geçen hafta da IŞİD'e karşı mücadelede Suriye ordusundan yararlanabileceklerini dile getirmişti.

Paris saldırısından sonra söylem değişti

Fransa, Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı savaşırken bir yandan da bölgede siyasi geçiş süreci için çaba sarf eden ülkelerin başında yer alıyor.

IŞİD'in üstlendiği ve 130 kişinin ölümüne neden olan 13 Kasım Paris saldırıları sonrasında Fransa, IŞİD'e karşı operasyonları arttırmış ve diğer müttefiklerine de IŞİD'in özellikle Suriye'de vurulması konusunda çağrıda bulunmuştu.

İngiltere 2 gün önce Suriye'deki IŞİD hedeflerine karşı operasyon başlatmış Almanya da Suriye'ye asker göndermeye ilişkin hükümet tezkeresini onaylamıştı.

Fransa, "Chammal" operasyonunda IŞİD'in Irak'taki hedeflerini ilk kez 19 Eylül 2014'de vurmuş, IŞİD'in Suriye'deki hedeflerini tespit etmek için ilk keşif uçuşunu da 19 Ekim 2015'de yapmıştı.​

Esad rejimiyle gizli görüşme iddiası

Geçtiğimiz günlerde Fransız istihbarat yetkililerinin, bir IŞİD hedefinin imha edilmesi konusunda Esed rejiminden yardım istediği iddia edilmişti. Le Figaro gazetesinde yer alan haberde, Fransız gizli servis yetkililerinin Suriye'de giderek rejimin istihbarat örgütü Muhaberat ile görüştükleri öne sürülmüştü.

PARİS/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN