9 bin yıllık mührün ucundaki sır

9 bin yıllık mührün ucundaki sır

Mersin’in Toroslar ilçesinde bulunan Yumuktepe Höyüğü’nde 9 bin yıllık mühür gün yüzüne çıktı. Kazı başkanlığını yürüten İtalya Lecce Üniversitesi’nden Prof. Dr. Isabella Caneva, mührün üzerinde geometrik desenler bulunduğunu söyledi. Caneva “Bu nokta Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri. Mühür de özel mülkiyeti işaret ediyor” dedi.

Mersin’de yer alan ve milattan önce 7 binli yıllara uzanan geçmişiyle dikkati çeken Yumuktepe Höyüğü’nde bu yılki kazılarda yaklaşık 9 bin yıllık mühür bulundu. Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olarak öne çıkan ve günümüzde merkez Toroslar ilçesinde bulunan Yumuktepe Höyüğü’nde, bu yılki kazı çalışmaları sona erdi. İtalya’nın Lecce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Isabella Caneva başkanlığındaki 25 kişilik ekibin gerçekleştirdiği kazılarda, Neolitik döneme ait obsidyen ok ucu, milattan önce 6 bin 800’lü yıllarda kullanıldığı düşünülen geometrik desenli mühür çıkarıldı. Kazı başkanı Caneva, 2,5 ay süren kazılarda 5 farklı yapı katının ortaya çıkartıldığını  bildirerek “Yaklaşık 9 bin yıl öncesine ait bir mühür bulundu. Mühür özel mülkiyet demek. Onu göstermek için kullanılıyor. Mührün üzerinde geometrik desenler var” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN