ALES çıkmış sorular ve cevapları | Yüksek lisans sınavı 19 Kasım 2017

ALES çıkmış sorular ve cevapları | Yüksek lisans sınavı 19 Kasım 2017

ALES sınavı yarın. Adaylar ALES çıkmış soru ve cevaplarını merak ediyor. Haberimizden ALES çıkmış soruları ve cevaplarını bulabilir, kısa bir süre kala bilgilerinizi kontrol edebilirsiniz. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı, diğer adıyla yüksek lisans sınavına hazırlanan öğrenciler 'ALES çıkmış sorularını nasıl bulabilirim?' sorusunun cevabını burada bulabilir.

ALES soru cevapları Karar.com'da. Önceki yıllarda sorulan ALES soru ve cevapları sınava hazırlanan öğrencilerin en çok aradığı konu oldu. Yarın yapılacak ALES Sonbahar sınavı hazırlıklarını zamanında yapayan adaylar özellikle son anda test çözerek hazırlık yapmak istiyor. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) için çalışmalarını sürdüren adaylar, çıkmış soruları ve cevaplarına haberimizden ulaşabilirler.

ALES ÇIKMIŞ SORU VE CEVAPLARI | ALES 2017

ALES sınavına girecek adaylar için önceki yıllarda çıkan ALES soru cevapları ve hazırlık konularını haberimizde bir araya getirdik.  Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) kapsamında 18 Kasım 2017 tarihinde yapılacak olan ALES için adaylar geçmiş dönem sorularını çözerek hazırlıklarını kontrol ediyor. 

Adaylar aşağıdaki linklere tıklayarak ALES soru cevaplarına ulaşabilir:

ALES ÖNCEKİ YILLARDA ÇIKMIŞ SORU CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) yılda iki kez yapılıyor. İlkbahar dönemi sınavı 7 Mayıs 2017 Pazar günü yapıldı. Sonbahar dönemi sınavı ise yarın. 

Adaylar için farklı dönemlerde yapılan e-ALES seçeneği de var. Adaylar ÖSYM'nin resmi sitesinden tarihleri ve sınav başvuru şartlarını görebilirler.

ALES çıkmış sorular ve cevaplarını görüntülemek için haberimize bakabilirsiniz.Sizler için derlediğimiz haberimizden ALES çıkmış sorularını ve cevaplarını görebilir, sınav hakkındaki bilgileri inceleyebilirsiniz.
 

SINAV NASIL YAPILIYOR

Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir test uygulanacaktır. Sınav Türkçe olacaktır. Her
iki bölüm tek kitapçık hâlinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını, her sorunun bitiminde yer alan
cevap alanlarına işaretleyeceklerdir.

ALES SINAVIN KAPSAMI

Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 40'ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri); sözel bölümünde ise 40'ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri) yer alacaktır.

Bütün adaylar, dört testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda en az 120 soru cevaplandırmış olacaklardır. Ağırlıklı puanlara göre testlerin ağırlıkları tabloda yer almaktadır. Adaylar istedikleri takdirde bütün testleri cevaplandırabileceklerdir.

Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Sayısal-2 Testindeki soruların, Sayısal-1 Testindeki sorulara göre daha ileri düzey sorular olması planlanmaktadır. Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri ise, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Her bir testteki sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır.

SINAVA GİRERKEN ADAYIN YANINDA BULUNDURMASI GEREKEN BELGELER

a) İLGİLİ SINAV DÖNEMİNE AİT 2016 - ALES SINAVA GİRİŞ BELGESİ: Sınava Giriş Belgesi adayların adreslerine gönderilmeyecektir. Adayların bu belgeyi, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden, sınav tarihinin 10 gün öncesinden başlamak üzere edinmeleri gerekmektedir. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı bulunmaktadır. Hiçbir aday Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir salonda sınava giremez. Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giren adayın sınavı geçersiz sayılır. Adayın sınava gireceği binayı, adres bilgisini teyit etmek amacıyla sınav gününden önce gidip görmesi sınav günü
kendisine kolaylık sağlayacaktır.

Sınava Giriş Belgesini kaybeden adaylar tekrar İnternet'ten edinebileceklerdir. Adaylar interneten edinecekleri bu belgelerin renkli veya siyah beyaz çıktılarını sınavda yanlarında bulundurmak zorundadır.

Belge üzerinde adayın fotoğrafı bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde adayın fotoğraflarının görünür olmasına özen göstermelidirler. Belgenin ön yüzündeki ÖSYM tarafından belirlenmiş bilgiler hariç ön ve arka yüzünde herhangi bir yazı, resim, işaret bulunduğu takdirde adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.

DİKKAT: Başvuru işlemini yaptığı halde sınav ücretini yatırmayan adaylar için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmez.

b) NÜFUS CÜZDANI/TÜRKİYE CUMHURİYETİ KİMLİK KARTI VEYA SÜRESİ GEÇERLİ PASAPORT: Adayın, sınava girebilmesi için Sınava Giriş Belgesinden başka, nüfus cüzdanı veya pasaportunun da yanında bulunması zorunludur.

Nüfus cüzdanı/ Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya pasaport dışında, tutuklu/hükümlü adayların bu durumlarını kanıtlayan fotoğraflı resmî belge, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar, pasaportları bulunmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartı özel kimlik belgesi olarak kabul edilecektir. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacaktır. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf (Sınav günü sınav görevlilerinin sizi fotoğrafınızdan tanımakta güçlük çektiği takdirde sizi sınava almayabileceğini göz önünde bulundurunuz.) ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan (T.C. kimlik numarası elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmamalıdır.) nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaportlar kabul edilmeyecektir. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacaktır.

Bir aday bu belgeleri yanında olmadığı hâlde Sınav Koordinatörlerinin, bina ve salon görevlilerinin veya ÖSYM Temsilcilerinin kararıyla herhangi bir salonda sınava alınmış olsa bile, bu adayın sınavı geçersiz sayılacaktır. Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından, adayların sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir eşya, araç gereç getirmemeleri gerekmektedir. Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir adet duvar saati, adayların sınavda kullanacakları gereçler (kalem, silgi, kalemtıraş) ve peçete ÖSYM tarafından sağlanacaktır. Adaylar sınava, şeffaf pet şişe içinde su getirebileceklerdir.

ALES BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Binlerce aday ALES'e başvurmak için başvuru tarihlerinin açıklanmasını bekledi. Peki başvuru işlemleri nasıl yapılır? ALES'e başvurmak için adaylara 3 imkan sunuluyor. Bunlar; internet üzerinden, başvuru merkezleri üzerinden ve posta ile sağlanıyor. Adaylar bu 3 yoldan da başvuru yapabiliyor ancak hangi yolu kullanırsanız kullanın ilk olarak ÖSYM'nin internet sitesinden ALES Başvuru Formu ve başvuru kılavuzunu dikkatlice incelemek tavsiye ediliyor.

İnternet Üzerinden ALES Başvurusu

ALES başvurusunu internet üzerinden yapmak isteyen adaylar, ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi'ne giriş yaparak ALES başvurularını tamamlayabilirler. Eğer son 2 yıldır herhangi bir sınava girmediyseniz, başvuru merkezlerinden yeni bir ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi kaydı oluşturmanız veya yeni bir şifre almanız gerekecektir.

Başvuru Merkezi Üzerinden ALES Başvurusu

Başvuru merkezlerinden ALES başvurusu yapmak için ilk olarak ALES ücretini ödemeniz, ardından da başvuru formunu doldurarak başvuru merkezine gitmeniz gerekiyor. Başvuru merkezine giderken yanınızda T.C Kimlik Numarası'nın yazılı olduğu Nüfus Cüzdanı'nızın olması gerekiyor.

17-03/14/2016-jana-sinav-giris-giris-yerleri-aciklandi-h1455110058-c57069.jpg

Posta Üzerinden ALES Başvurusu

Aşağıdaki belgeleri başvuru tarihleri içerisinde ulaşacak şekilde ÖSYM’ye ulaştırmanız durumunda ALES'e posta yolu ile başvurunuz alınmış olacaktır.

Doldurulmuş ve aday tarafından imzalanmış Aday Başvuru Formu

Sürekli ve ağır hastalık, sürekli yurt dışında bulunma, tutukluluk/hükümlülük, zorunlu askerlik görevini yerine getirme vb. nedenlerini ve sürelerini belirten resmî bir belge (Engelli adaylar için sağlık kurulu raporu)

Adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde yüzü açık ve cepheden son üç ay içerisinde çekilmiş bir fotoğraf (Aday Başvuru Formuna iliştirilecektir.)

Nüfus cüzdanı veya pasaportun onaylı bir örneği (Nüfus Cüzdanında soğuk damga, güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.)

Sınav ücretinin yatırıldığını gösterir banka dekontu.

ALES PUANI NEREDE KULLANILIR?

Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla veya kamu kurum ve kuruluşlar adına lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de bu sınavın sonuçları kullanılacaktır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkânlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlara alınacak yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik öğrencilerinden, ALES’e girmiş olma koşulu aranmaz. Ancak, Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlardaki doktora programlarına başvurularda Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca ALES puan şartı getirilebilir.

ALES sınavı yarın. Yüksek Lisans yapmak isteyen adaylar, ALES çıkmış soru ve cevaplarını merak ediyor. Haberimizden ALES çıkmış soruları ve cevaplarını bulabilir, kısa bir süre kala bilgilerinizi kontrol edebilirsiniz. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na hazırlanan öğrenciler 'ALES çıkmış sorularını nasıl bulabilirim?' sorusunun cevabını burada bulabilir. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN