Başika kampı IŞİD bittikten sonra görüşülecek

Başika kampı IŞİD bittikten sonra görüşülecek

Başbakan’ın Irak ziyaretinin ardından ‘Başika kapatılıyor mu?’ tartışmaları alevlendi. Sürecin perde arkasına KARAR ulaştı: Türk askeri IŞİD temizliği bitene kadar bölgeden çekilmeyecek.

EROL METİN / ÖZEL HABER

Irak’la yaşanan Başika kampı krizi, Başbakan Yıldırım’ın Bağdat ziyaretiyle tatlıya bağlandı. Mutabakatın detaylarına ise Karar ulaştı. Buna göre IŞİD, Irak’tan temizleninceye kadar Türk askeri bölgeden çekilmeyecek. Sonrasında Ankara ve Bağdat yeniden masaya oturacak.

Türkiye ile Irak arasında diplomatik krize neden olan Başika kampıyla ilgili sorun Başbakan Binali Yıldırım’ın Bağdat’ta Irak Başbakanı Haydar El İbadi’yle yaptığı görüşmede çözüldü. Varılan mutabakata göre, terör örgütü IŞİD, Irak topraklarından temizleninceye kadar Türk askerinin Musul’a 20 kilometre uzaklıktaki Başika’dan çekilmesi söz konusu olmayacak. IŞİD tehdidinin tamamen ortadan kalktığına kanaat getirildiğinde ise taraflar, törerle mücadele kapsamında yerel güçlerin eğitildiği Başika kampının geleceğini konuşmak için yeniden masaya oturacak.  İki ülke arasında yürütülecek müzakerelerde, Başika’da konuşlu TSK unsurlarının çekilip çekilmeyeceğine ilişkin yol haritası netleştirilecek. Başika konusunda Irak Savunma Bakan Vekili ve Genelkurmay Başkanı Osman El Ganimi de Ankara’ya davet edildi. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın yaptığı davet, Başbakan Yıldırım’ın Bağdat ziyaretinde tekrarlandı.

YBŞ’NİN RÖNTGENİ BAĞDAT’A VERİLDİ

Başbakan Binali Yıldırım’ın Irak temaslarında üzerinde en çok durulan konulardan biri de terör örgütü PKK’nın Sincar’daki varlığı oldu. Türk tarafı, Sincar’ın ikinci bir Kandil’e dönüştürülmesine izin verilmeyeceğinin altını çizdi. PKK’nın Sincar’dan çıkarılması konusunda da Irak merkezi hükümetiyle mutabakata varıldı. Irak makamlarına, Barzani’ye bağlı peşmergeler ve Irak merkezi güçlerinin Sincar’ı PKK’dan arındırmaması halinde Türkiye’nin gerekeni yapacağı mesajı iletildi. Kandil’deki PKK yönetiminin Sincar’da kurduğu Şengal Direniş Birlikleri’nin (YBŞ) kaç kişiden oluştuğu, bu teröristlerin silah ve diğer donanımları, Türk istihbarat birimlerince tespit edildi. PKK’nın Sincar’daki YBŞ yapılanmasına ilişkin elde edilen bilgiler, Irak makamlarıyla da paylaşıldı.

‘SİNCAR’A OPERASYON İÇİN DAVETE GEREK YOK’

Başbakan Binali Yıldırım’ın Bağdat ve Erbil temaslarında masada bulunan terör örgütü PKK’nın Sincar’daki varlığını güvenlik uzmanları değerlendirdi. Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Serdar Erdurmaz, Sincar’a Fırat Kalkanı gibi bir operasyon düzenlenmesi için şartların olgunlaştığını belirterek “Operasyon için bir mekanizmanın davetine gerek yok, zira burada esas olan Türkiye’nin güvenliği ve bekasıdır. Türkiye elini çabuk tutup karar vermelidir” dedi. Terör ve güvenlik uzmanı Abdullah Ağar da PKK’nın Batı dünyasının meşruiyetini kazanmak için iki yıldır Sincar’da bulunduğu ifade ederek “Ezidilerin dramını kullanan örgüt için bu bölge oldukça önemli. Suriye’de kurduğu hakimiyetin altyapısını Sincar’da attı. Müdahale için Barzani’den bir davet gelmesi de mümkün” değerlendirmesi yaptı. Strateji ve Yönetim Uzmanı emekli Yarbay Halil Mert ise Ankara’nın Bağdat ve Erbil’e baskı yapması gerektiğini kaydederek “Eğer Barzani PKK’ya karşı harekat yapacaksa ona hava ve topçu desteği ile teknolojik destek sağlamalıyız” diye konuştu.

‘ABD EL BAB’DA DESTEĞİNİ ARTIRDI’

24 Ağustos’ta başlayan Fırat Kalkanı Harekatı’na ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteği son dönemde azalmış, El Bab’da yoğunlaşan operasyonlara katkı verilmemişti. Amerikan Washington Post gazetesi, ABD’nin harekata destiğini artırdığını iddia etti. ABD uçaklarının El Bab çevresinde istihbarat keşfi yaptığı, ek olarak hava saldırısı ve ekipman desteği sağlayacağı da ileri sürüldü. Ayrıca ABD yönetiminin Türkiye’nin Suriye’de güneye doğru hızlı ilerlememesi yönünde ‘tavsiyede’ bulunduğu ifade edildi. Öte yandan harekatın 140. gününe dair açıklama yapan TSK, 367 IŞİD hedefinin vurulduğunu, 19 teröristin öldürüldüğünü açıkladı.

RAPOR KULLANMADI, KOŞA KOŞA SURİYE’YE GİTTİ

El Bab operasyonunda geçen 29 Kasım’da terör örgütü IŞİD tarafından kaçırılan Astsubay Üstçavuş Kıvanç Kaşıkçı ve Astsubay Kıdemli Çavuş Muhammet Duran Keskin’in cenazelerine ulaşıldı. Şehitlerin naaşlarının bölgedeki operasyonlar sırasında bulunduğu ve IŞİD’le ÖSO arasındaki esir takası sonucu ulaşıldığı gibi iddialar ortaya atıldı. Konuya ilişkin resmi açıklama henüz yaplamadı. Şehit askerler için ilk tören Gaziantep’te düzenlendi. Şehit Keskin’in cenazesi Adana’ya, Kaşıkçı’nın naaşı ise Çanakkale’ye uğurlandı. Helallik alınması için babaocağına getirilen Duran Keskin’in acılı annesi Elife Keskin “Kuzum kokuyor, kuzumun kokusunu alıyorum” diyerek feryat etti. Şehidin kendisi gibi astsubay eşi Gökçe Keskin ve yakınlarını kadın komutanlar teskin etti. Şehit Kaşıkçı’nın eşi Hamiyet ve 15 aylık kızı Yağmur aynı uçakla Çanakkale’ye geldi. Şehidin kardeşi Erdinç Kaşıkçı da abisinin raporlu olmasına rağmen yeniden göreve döndüğünü belirtip şunları söyledi: “Geçen Kurban Bayramı’nda vuruldu da geldi. Doktor rapor verdi. ‘Kullanmayacağım ben, arkadaşlarımı yalnız bırakmam’ dedi, koşa koşa Suriye’ye gitti. Eğer raporu kullansaydı yanımızda olacaktı.” -AA, -İHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN