Hızlı tren faciasında zamanlama hatası

Hızlı tren faciasında zamanlama hatası

Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren'in kılavuz trenle çarpıştığı facianın neden meydana geldiği ile ilgili sinyalizasyon sistemi olmaması üzerinde duruluyor. Trenin kalkış saati, hızı ve kazanın meydana geldiği yere ulaşma zamanlamasının normal olduğunu belirten yetkililer kılavuz lokomotofin, olaydan 2 dakika önce hattan ayrılması gerektiği belirtiliyor. Hattın sinyalizasyon sistemi olmadan açılmasının ihmal olduğu ileri sürüldü. Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Cahit Turan konuyla ilgili soruya cevap vermedi.

Yeni Şafak internet sitesinin haberine göre, TCDD yetkilileri ve bazı makinistler kılavuz trenlerin gün içerisinde farklı görevler yaptığını, raydan çıkmasında zamanlama hatası olduğunu belirtti. 

SİNYALİZASYON DEĞİL MANUEL HABERLEŞME

Konuya vakıf isimlerden alınan bilgiye göre, kazanın meydana geldiği yerde Başkent Ray, Banliyö Hattı ve Yüksek Hızlı Trenin hatları var.

Kazanın ardından en çok merak edilen konulardan biri olan 'Sinyalizasyon çalışmıyor muydu?' sorusuna da yanıtlayan kaynaklar, şu bilgileri verdi:

18-12/13/resimid_11080249.jpg

"Burada sinaylizasyonla ilgili bir sıkıntıdan bahsetmek söz konusu değil. Bölgede 1 dakikalık bir parkur var. Bu parkurda kimin olup olmadığı, parkura yaklaşan diğer trenlerin makinistlerine telsizle veriliyor. Telsizin yanı sıra ana kumanda merkezinden de müdahalede bulunulması imkanı var.

Kazanın olduğu parkurda ayarlama yapılamamış. Hat üzerinde kılavuz tren olmasına rağmen, Yüksek Hızlı Tren hatta girmiş. YHT makinistlerinin bu hatta girmesi demek, ana kumanda merkezinden ya da telsiz üzerinden herhangi bir uyarı almamış olmaları demek."

18-12/13/resimid_11080242.jpg

Olayda Yüksek Hızlı Tren'in herhangi bir kusuru olup olmadığı konusunda da bilgi veren kaynaklar, "Elde edilen ilk bulgulara göre YHT tam zamanında kalkış yapıyor. Trenin hızlanma süresi kaza yerine varış zamanı da kendisine daha önce verilen planlamaya uygun. Tüm bunları alt alta koyunca, 1 dakikalık parkuru zamanında boşaltmayan kılavuz trenin kazanın temel sebebi olduğunu söylemek yanlış olmaz" ifadesini kullandı.

18-12/13/resimid_11079497.jpg

Öte yandan ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Cahit Turan, sinyalizasyon sistemiyle ilgili ihmal iddiaları konusundaki soruya cevap vermedi. 

SENDİKA BAŞKANI: SİNYALİZASYON SİSTEMİ YOK

Öte yandan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Başkanı Hasan Bektaş, 9 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının sebebinin, hattın sinyalizasyon sistemi hazır olmadan ulaşıma açılması olduğunu söyledi. Bektaş, "İlkel bir yöntem olan telsizlerle anlaşma sağlanınca sonuç bu oldu" dedi.

"Bu hatta sinyal sistemi olsaydı bu kaza yaşanmazdı" diyen Bektaş, "Bu hat, Kayaş-Sincan arası banliyö güzergâhının da bulunduğu, aynı zamanda yüksek hızlı trenin de kullandığı hat. Burada sinyalizasyon sistemi hazır olmadan hat ulaşıma açıldı. Buradaki tren işletmeciliği, sinyal yetişmediği için telsizlerle yapılıyor. İlkel bir yöntem olan telsizlerle anlaşma sağlanınca sonuç bu oldu. Bir yanlış anlama nedeniyle bu kaza meydana gelmiş. Bu hatta sinyal sistemi olsaydı, böyle bir kaza yaşanmazdı" açıklaması yaptı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN