Son dakika! Almanya Türkiye'den gelen silah alım taleplerini askıya aldı

Son dakika! Almanya Türkiye'den gelen silah alım taleplerini askıya aldı

Ankara-Berlin hattında gerilim sürerken, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye’den gelen tüm önemli silah ihracat taleplerini askıya aldığını duyurdu.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye'de kötüye giden insan hakları ve iki NATO müttefiki arasındaki gergin ilişkiler gerekçesiyle, Almanya'nın Türkiye'den gelen önemli boyuttaki silah taleplerinin tümünü askıya aldığını açıkladı.

Açıklama, Berlin'deki bir dışişleri bakanlığı sözcüsünün, bu hafta sonunda bir Alman çiftin daha Türkiye'de göz altına alındığını sandıklarını söylemesinin ardından geldi.

Handelsblatt gazetesinin dün düzenlediği panelde konuşan Gabriel, "Türkiye'nin bize yaptığı tüm önemli silah taleplerini askıya aldık; bunlar gerçekten de az sayıda değil" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in iktidardaki koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) önde gelen üyelerinden olan Gabriel, NATO üyesi olması nedeniyle talep edilmesi halinde Berlin'in müttefiklerine silah göndermekle yükümlü olduğuna da dikkat çekti.

Gabriel, ancak, şu anda bu mümkün olmadığı için, Türkiye'ye silah ihracatının hemen hemen tümüyle dondurulduğunu söyledi.

Gabriel, silah ihracatının ancak hükümet kararının uluslararası bir anlaşmayla bağlantılı olması veya talebin silah değil motorlu araç için yapılması gibi birkaç istisnai durumda mümkün olacağını belirtti.

Ankara ile Berlin arasında süren gerilimde, Almanya'da 24 Eylül'de yapılacak parlamento seçimleri öncesinde Merkel geçen hafta, Türkiye'nin Avrupa Birliği tam üyelik müzakerelerine son verilmesi gerektiğini söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN