Çin, petrol fiyatlarını baskı altına alıyor

Çin, petrol fiyatlarını 
baskı altına alıyor

Brent petrolün varil fiyatı, dün yaklaşık 7 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından gelen tepki alımlarıyla 50,18 dolara çıkarken, bugün Çin Merkez Bankası'nın yuanı devalüe etmesi sonrasında 50 dolar sınırında tutunmaya çalışıyor.

Brent petrolün varil fiyatı, hafta sonu Çin'de açıklanan zayıf ihracat rakamlarının dünyanın en büyük ikinci ekonomisi konumundaki ülkede talebe ilişkin endişeleri artırmasıyla dün 48,20 dolara kadar gerileyerek, yaklaşık 7 ayın en düşük seviyesini görmüştü. Gelen tepki alımlarıyla yeniden 50 doların üzerine çıkan petrolün varil fiyatı günü de 50,18 dolardan tamamlamıştı.

Brent petrolün varil fiyatı, bugün ise 51,10 dolar sınırına kadar yükselmesi sonrasında, Çin Merkez Bankası'nın yuanı devalüe etmesinin oluşturduğu baskıyla şu dakikalarda dünkü kapanış seviyesine göre yüzde 0,20 düşüşle 50 doların hemen üzerinden işlem görüyor.

Likidite sıkışıklığına yol açabilir

Analistler, Çin Merkez Bankası'nın devalüasyona giderek yuanı son 3 yılın en düşük seviyesine çekmesinin, likidite sıkışıklığına yol açabileceği endişelerini beraberinde getirdiğini, bu durumun ise fiyatlar üzerinde baskı oluşturabileceğini belirtiyor.

Brent petrolün varil fiyatının 50 doların üzerinde kalıcılık sağlayamaması durumunda, 47,4 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini, olası yükselişlerde ise 52,10 doların direnç olarak takip edileceğini belirterek, bu akşam Amerikan Petrol Enstitüsü (API) tarafından açıklanacak petrol stokları verisinin yön üzerinde etkili olabileceğini ifade ediyor.

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise dün 43,39 dolarla Mart 2015'ten bu yana en düşük seviyeyi görmüş, günü ise 44,80 dolardan kapatmıştı. WTI'nın varil fiyatı, bugün 45,34 dolara çıkarken, şu dakikalarda 44,74 dolarla yatay seyrediyor.

İSTANBUL/AA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN