55 desibelin üzeri kalbe de dokunur

55 desibelin üzeri kalbe de dokunur

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ayşegül Akbay, 55 desibelin üzerindeki bir sese uzun süre maruz kalındığında çok ciddi sağlık sorunlarının oluştuğunu söylüyor. Akbay, yüksek sesin yalnızca iç kulakta hasar meydana getirmediğini belirterek “Kalp-damar rahatsızlıkları, beyin sıvısındaki basıncın azalması, stres ve uyku bozukluğu gibi çeşitli önemli sağlık sorunlarına nedendir” diyor.

üksek frekanstaki sesler yalnızca kulaklarımıza zarar vermez. Kardiyovasküler rahatsızlıklar ve uyku bozukluğu başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarır. Bu nedenle 55 desibel ve üzeri bir frekanstaki sese maruz kalmamak gerekiyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Akbay böyle söylüyor. Yüksek düzeydeki gürültünün, kişiler üzerinde iç kulakta hasarın yanı sıra kardiyovasküler hastalıklar, beyin sıvısındaki basıncın azalması, uyku bozukluğu, öfke ve sıkıntı gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olduğunu ifade eden Akbay, gürültü kirliliğinin sağlık açısından tüm insanları olumsuz etkilediğini söylüyor.

Avrupa’da gürültü kirliliği konusunda AB direktifleri doğrultusunda hazırlanan raporlardan örnekler veren Akbay, Avrupa Çevre Ajansı tarafından 467 yaşam alanı, 86 büyük hava limanı ve 186 bin 600 kilometrelik büyük yollar ile 44 bin 320 kilometre demiryolu ağı çevresinde gürültü kirliliği araştırması yapıldığını aktardı. Gürültü kirliliğinin sağlık açısından herkesi etkileyen bir sorun olduğunu dile getiren Akbay, şöyle devam ediyor: “Uzun süre 55 desibelin üzerindeki yüksek düzeyde gürültü kirliliğine maruz kalmak, başta iç kulak hasarı olmak üzere, kalp ve damar sorunları gibi kardiyovasküler hastalıklar ve şiddetli baş ağrıları gibi ciddi sağlık sorunlarına nedendir. Bu ciddi sorunla ilgili Avrupa Birliği’nin ‘Çevresel Gürültüye Yönelik Direktifi’ kapsamında, Avrupa Komisyonu tarafından gürültü kirliliğine karşı bir eylem planı hazırlandı. 29 Mayıs’ta AB Parlamentosu’nda görüşülecek.”

100 MİLYON KİŞİ ETKİLENİYOR

Prof. Dr. Ayşegül Akbay “Yapılan araştırmalara göre, Avrupa’da iç ve dış mekanlarda trafik gürültüsünden yaklaşık 100 milyon kişi etkileniyor. Bu kişiler 55 desibel üstündeki gürültüye maruz kalıyor. Demiryolları çevresindeki 18 milyondan fazla kişi de 55 desibel üstündeki gürültüden etkilenen ikinci en önemli mağdur grubunu oluşturuyor. Bunu 4 milyon kişiyle uçak gürültüsü izliyor” diye konuşuyor. Kentsel alanlardaki endüstriyel gürültü kirliliğinin de 1 milyon insanı etkilediğine işaret eden Akbay, Avrupa’da çevresel gürültüye bağlı olarak her yıl 14,1 milyon yetişkinin çevre gürültüsünden ciddi derecede rahatsız olduğunu, 5,9 milyon yetişkinin uyku rahatsızlığından şikayet ettiğini sözlerine ekliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN