15 yıla kadar yeniden lezzetli domates yiyebileceğiz

15 yıla kadar yeniden lezzetli domates yiyebileceğiz

Uzun nakliye koşullarına dayanabilmeleri, iri ve güzel görünebilmeleri için genleriyle oynanan domateslere lezzet veren özelliklerin kaybolduğu açıklandı. İsveçli araştırmacılar pazarda satılan domateslerin 10-15 yıla kadar lezzetli olabileceklerini belirtti.

Sonuçları Science dergisinde yayınlanan araştırmaya göre bilim insanları DNA analizleri sonucunda domateslerde kaybolan lezzet veren genlerinin hangileri olduğunu tespit etti. Domatesteki şeker oranının domatesin lezzetini belirleyen faktörlerden biri olduğu belirtilen araştırmada hem büyük hem de lezzetli domates yetiştirmenin olanaklı olmadığı belirtiliyor. Pazar için üretilen iri domateslerin, büyümelerini gerçekleştirmek için kendi içindeki şekeri tükettikleri bunun da domatesdeki lezzetin azalmasına yol açtığı belirtiliyor.

ASİT VE KOKU ELEMENTİ KAYBOLUYOR

İsveç Tarım Üniversitesi moleküler hücre biolojisi doçenti Folke Sitbon, konuyla ilgili "Hem büyük hem de tatlı domates yetiştirmek mümkün değil. Ya birini ya diğerini tercih edecek, ya da ikisi arasında bir denge sağlayacaksınız. Tabii domatesin lezzetini belirleyen başka diğer genler de var" dedi. Domateslerin döllendirilmesinde uzun nakliye koşullarına dayanması iri ve aynı büyüklükte olmasına odaklanılıp, lezzet veren kimyasal maddelerin gözardı edildiğini belirtilen bitki fizyolojisi doçenti Jens Sundström de bu süreçte domateslerin lezzetini önemli ölçüde etkileyen asit ve koku elementlerinin kaybolduğunu söyledi. 

UZUN ZAMANA GEREK YOK

Araştırmadan çıkan verilene göre daha lezzetli ve nakliyeye daha dayanıklı domates elde etmek için çok uzun bir zamana gerek olduğunu düşünmediğini belirten Sundström "Mevcut domates cinslerinde gen materyalinin hala mevcut olduğunu düşünürsek, bunları tekrardan döllemek yeterli. Gerçekte lezzetli yeni domates cinsinin pazara çıkmasının 10-15 seneden fazla zaman alacağını düşünmüyorum" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN