Nadir kanser hastalarına müjde: Mucize ilaç ‘erken erişim’le Türkiye yolunda

Nadir kanser hastalarına müjde: Mucize ilaç ‘erken erişim’le Türkiye yolunda

Kanserli hücreleri vücuda yayan sinyaller ilaçla bloke edildi. ABD’de kullanıma sunulan ilaç, idrar kesesi kanseri, yumuşak dokularda gelişen kanserler, kemik tümörleri, tükürük ve kan kanserleri gibi nadir görülen türlerde tümörlü hücrelerdeki büyüme ve artışı durduruyor.

Nadir görülen bazı kanser hücrelerinde, başka genlerle birleşip, kanser hücrelerine sürekli büyüme ve çoğalma sinyali göndererek, kanserin yayılma hızını artıran Tirozin Reseptör Kinaz (TRK) füzyon geninde etkili olan ve kanser hücrelerindeki büyüme ve artışı durdurabilen ilaç geliştirildi. ABD’de ruhsat alarak kullanıma giren ilaç, erişkin ve çocuklardaki tümörlerde, meme, kalın bağırsak, akciğer, safra yolu, pankreas, bağ dokusu, tiroid kanserlerinde, uygun genetik özellik bulunması halinde kullanılabiliyor.      

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı ve Avrupa Tıp Uzmanları Derneği Medikal Onkoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serdar Turhal idrar kesesi, testis kanseri, yumuşak dokularda gelişen kanserler, kemik tümörleri, tükürük bezi kanseri ve kan kanserlerinin nadir görülen türler arasında olduğunu söyledi. Turhal, Amerikan Kanser Derneği tarafından da yılın buluşu olarak açıklanan ilacın nadir görülen tümörlerde sık görülen  füzyon geninin varlığında kullanılabileceğini söyledi. Turhal, söz konusu genin bazı kanser hücrelerinde başka genlerle birleşerek kanser hücrelerine sürekli büyüme ve çoğalma sinyali gönderdiğinin tespit edildiğini, buna bağlı kanserin yayılma hızını arttığını kaydetti. Colorado ve Harvard Üniversitesi’nden iki bilim insanı tarafından tespit edilen TRK füzyon genine yönelik geliştirilen ilaçla kanser hücrelerindeki büyüme ve artışın durdurulabildiğini kaydeden Turhal “Böylece ilk defa bir kanserin başladığı organa değil de tümörün var olan genetik özelliğine göre onaylanan bir ilaç oldu” diye konuştu. Yeni tedavi seçeneğine yönelik yürütülen bilimsel araştırmaya 17 farklı kansere sahip 50 hastanın dahil edildiğini anlatan Turhal “Araştırma sonucunda, hastaların 38’i bu tedaviye olumlu yanıt verdi ve tümörü küçüldü. Ayrıca tedavinin 12’nci ayında, tedaviye cevap veren hastaların yüzde 79’unda bu olumlu yanıt devam etti” diye konuştu.

Turhal, ilacın henüz Türkiye’de olmadığını belirterek “Ancak erken erişim programları olabiliyor. Sağlık Bakanlığının izniyle yakın zamanda bu ilaca yönelik de erken erişim programı açılabilir” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN