Sedirlerin kırmızı muhafızları

Sedirlerin kırmızı muhafızları

Ağaçların fedakar bekçileri yaşam alanlarını bırakıp ormanlardaki yerini aldı. Milyonlarca kırmızı karınca şimdi sedir ağaçlarına zarar veren böcekleri yiyerek onları koruyor.

Gün doğmadan yola çıkıyor, kırmızı karıncaların doğal yaşam alanlarına gidiyor ve onları zorunlu göçe tabi tutuyorlar. Isparta Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ilk kez 17 yıl önce transferine başladıkları milyonlarca kırmızı karıncayı, iğne uçlu sedir ağaçlarına zarar veren böceklerle biyolojik mücadele için her yıl nisan ayında sedir ormanlarına naklediyor. Kırmızı orman karıncalarının doğal yaşam alanı olan Kapıdağ’da bin 600 rakımlı bölgeye giden ekipler kraliçe karıncaları bulmak için zahmetli bir çabaya giriyor. Ekipler, binlerce karınca arasından büyüklüğü ve rengiyle diğerlerinden ayrılan kraliçe karıncaları tespit ederek, özel tüplere koyuyor.

Ardından yeni yuvanın devamını sağlayacak kadar karıncayı kasalara doldurup onları yeni yaşam yerlerine taşıyorlar. Karıncaları her yuvada bir kraliçe bulunmak üzere birden çok yuvaya paylaştıran ekipler, karıncalara yeni bölgeyi keşfedene kadar besin ihtiyaçlarını karşılaması için şeker de bırakıyor. Bu ‘zoraki göç’ ile karıncalar, adaptasyon sağladıkları bölgede ağaçlara zarar veren böcekleri yiyerek, ormanlık alanların uzun vadede de olsa yok olmasının önüne geçiyor. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN