HIZRAY nedir, nereden geçiyor, ne zaman açılacak? İşte istasyonlar...

HIZRAY nedir, nereden geçiyor, ne zaman açılacak? İşte istasyonlar...

Avrupa ve Asya yakalarını bir kez daha birleştirecek İstanbul Yüksek Hızlı Metro Projesi (HIZRAY), 63 km uzunluğunda ve 11 istasyondan oluşacak 15 noktada diğer raylı sistemlerle entegre olacak HIZRAY, saatte 160 km hıza ulaşacak. İşte metro haritası...

16 milyon nüfuslu İstanbul'a bir 'hızlı metro' hattı daha geliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Avrupa ve Asya yakalarını yer altından birleştirecek yeni bir raylı sistemi hayata geçireceklerini açıkladı. Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro hattının ardından ikinci 'hızlı metro' projesi olacak HIZRAY, Halkalı ile Sabiha Gökçen Havalimanı arasında 11 istasyondan oluşacak. HIZRAY'ın sefer süresi 55 dakika olacak.

HIZRAY NEDİR?

İstanbul için HIZRAY projesinin detaylarını anlatan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2021'in ilk 6 ayında projeyi izinlerin ardından başlatmayı düşündüklerini dile getirdi. İmamoğlu, "Bu proje İstanbul'un boydan boya çok hızlı bir şekilde erişimini sağlayacak bir proje. Şu an bunu kısa spotlarla veriyoruz ama çok yakında lansmanını yapacağız" dedi.

HIZRAY NE ZAMAN AÇILACAK?

İstanbul Yüksek Hızlı Metro Projesi'nin ihalesi 2021 yılında yapılacak. İBB Başkanı İmamoğlu, "Hedefimiz bu projeyi, 2021'in ilk 6 ayında, Meclis'in ve yetkili kurumların izinlerini alacak hazır hale getireceğiz. Bu projenin şöyle bir kabiliyeti var, çok hızlı bitirilebilecek. 6 milyar dolarlık bir proje" diye konuştu.

Proje için yap-işlet-devret modeli düşünüldüğünü belirten İmamoğlu, "Projenin maliyetini de yap-işlet-devret projesinin en ahlaklı şekilde yapabileceğimiz kapasitesi var. Görüşmelerimiz var, izinleri alırsak çok iyi bir kredi kapasitesi ile yapabilme kabiliyetimiz var. Projenin yapımı 4 yıl sürer" diye konuştu.

HIZRAY NEREDEN GEÇİYOR, KAÇ İSTASYON VAR?

İmamoğlu, HIZRAY ile Halkalı'dan Sabiha Gökçen Havalimanı'na 55 dakikada ulaşım sağlanacağını söyledi. Projeye göre, HIZRAY'da 11 ekspres istasyon bulunacak, günlük hedeflenen yolcu sayısı ise 750 bin.

Projede sefer sıklığı ise 3 dakika olarak öngörülüyor.

İSTANBUL HIZRAY METRO HARİTASI

HIZRAY İLE İLGİLİ BİLGİLER

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN