İmar Barışı başvurusu sırasında istenen evraklar neler?

İmar Barışı başvurusu sırasında istenen evraklar neler?

İmar Barışında istenen evraklar nelerdir? sorusunun yanıtı haberimizde. İmar Barışında 31 Aralık 2018'de 15 Haziran 2019 tarihine kadar ikinci kez uzatıldı.İmar barışı için 10 milyon vatandaş bu güne kadar başvurdu. İmar barışı için başvuruda geç davranan vatandaşlar için İmar Barışı başvurusu sırasında istenen evraklar hakkındaki detayları haberimizde...

İmar barışında istenen evrakların detaylarını haberimizde bulabilirsiniz.  İmar barışı 13 milyon konutun iskan sorununu çözmek için çıkarılmıştır. 30 Nisan 2018 Pazartesi günü Başbakan Binali Yıldırım tarafından Bakanlar Kurulu'nda açıklanan imar barışınd süre 31 Aralık 2018 tarihine kadar uzatıldı. 31 Aralık 2018'de ise ikinci kez uzatılan İmar Barışında son gün 15 Haziran 2019 oldu. Peki İmar barışında gerekli evraklar nelerdir? İmar barışı başvuru tarihi ve başvurular nasıl yapılacak? İşte bütün soruların yanıtı ve merak edilen her şey haberimizde...

İMAR BARIŞINDAN KİMLER FAYDALANAMAYACAK?

1- Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar.

2- Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar.

3- 3194 sayılı İmar Kanunu'nun Geçici 16. Maddesinde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapılar.

18-10/30/mar-barisi-basvurusu-ve-istenen-evraklar.jpg

İMAR BARIŞI İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

İmar barışı için istenen belgeler detayları şu şekilde; İmar barışı için başvurular E-devlet üzerinden online olarak ya da bakanlık tarafından açıklanan lisanslı kurullar tarafından kabul edilecek. 8 Haziran Cuma günü başlayan başvurular e devlet üzerinden takip edilebilecek.

– E-devlet şifresi

– Geçerli bir cep telefonu numarası

– Geçerli bir e-posta adresi

– Beyan edilecek yapının adresi

– Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri

– Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2)

– Yapıdaki konut ve işyeri sayısı

– Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.)

– Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2)

– Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek)

– İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi

– Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. (Fotoğrafların dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.)

18-10/30/mar-barisi-basvurusu.jpg

İMAR BARIŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla 31 Aralık 2017’den önce yapılan konut ya da işyerleri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne başvurulacak. İmar barışına başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlar için başvuru süreci 8 Haziran’da başladı ve 31 Ekim 2018 tarihine kadar da devam edecek.

Kayıt belgesi evlerde tapu gibi bir hüviyet oluşturacak. Başvuruda binaya ait kaç daire olduğu, metrekaresi, yüzölçümü gibi ayrıntılar paylaşılacak. Başvuru tarihi bu yılın sonunda bitecek, hükümet gelen taleplere göre bu süreyi bir yıl daha uzatabilecek. İmar Barışı başvuruları e-devlet üzerinden yapılabilecek. Yenileme ya da yıkım istenirse belediye mevcut imarı uygulayacak.

İMAR BARIŞI NEDİR?

İmar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşların devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldırmayı hedefleyen uygulama, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandıracak. Bir önceki hükümetin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, nisanda yaptığı açıklamada Türkiye’deki 26 milyona yakın binanın yüzde 60’ının devletle ihtilaflı olduğunu söylemişti.

İMAR BARIŞINDA HANGİ YAPILAR KAPSAM DIŞI?

Boğaziçi Sahil Şeridi ve öngörünüm bölgesi, İstanbul Tarihi Yarımada, Sultanahmet ve Süleymaniye çevresi ve Gelibolu Tarihi Alanda belirlenen yerler, üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde, kesinleşmiş planlar neticesinde sosyal donatı alanı olarak belirlenmiş ve Maliye Bakanlığı tarafından aynı amaçla değerlendirilmek üzere ilgili kurumlara tahsis edilmiş, Hazine'ye ait taşınmazlar üzerindeki yapılar.

19-01/26/mar-affi-basvurusu-ekraklari.jpg

İMAR BARIŞI HANGİ YAPILARI KAPSIYOR?

31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar İmar Barışı kapsamında yer alıyor.

"İmara aykırılıklar var, işgaller var. Devletle ihtilaflı çözüm bekleyen yerler var. Mahkemelerde sürünen yerler var.

Bu ülkede yüzde 60 mülk sahibi, devletle ihtilaflıysa buna bir çözüm getirmek lazım" diyen Özhaseki şöyle konuşmuştu:

"Şu an mevzuat uygulansın diyorsanız, kanun 'hem yıkılsın hem para cezası verilsin' diyor. Hangi belediye yapıyor peki? AK Partili belediye mi, CHP’li belediye mi? Hiçbirisi yapamıyor. İzmir’in yüzde 62’si kaçak yarın ceza yazsınlar da göreyim. İstanbul Sarıyer’in yüzde 80’i, Üsküdar’ın yüzde 75-80’i kaçak. AK Partili belediye vatandaşa ceza yazsın da göreyim. Ceza kesmiyorlar ama yıkmıyorlar da. Adamın bahçesi 10 metre taştı diye yıkmak doğru mu o da tartışılır.”

İMAR AFINDA PARA CEZALARI NE OLACAK?

Bu düzenleme sayesinde İmar Kanunu'na göre alınmış yıkım kararlarıyla tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecek ve yapı kayıt sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebilecek.

Yapı kayıt belgesiyle su, elektrik ve doğalgaz bağlatılabiliyor. İmar Kanunu kapsamında alınmış yıkım kararlarıyla tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal ediliyor, kullanım maksadı değişiklikleri de dâhil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis ediliyor, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın veriliyor.

Yapı kayıt belgesi imar açısından ekstra bir hak sağlamıyor. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanıyor.

19-01/26/imar-affi-evraklaeri.jpg

İMAR BARIŞI NE İŞE YARAYACAK?

İmar Barışı ile yapı kayıt belgesi alan binalar için yıkılmayacak. Ancak depremsellik (deprem oluşturma potansiyeli) açısından yapılarda alınması gereken her türlü tedbiri malikleri alacak.

28 Temmuz'da gazetecilere bir açıklama yapan yeni Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar Barışı'nın yeni kaçak yapı yapma kanunu olmadığını belirterek, belediye başkanlarından yeni kaçak yapılara müsaade etmemelerini istemişti.

İmar Barışı başvurusu nasıl yapılır? İmar Barışında istenen evraklar nelerdir? sorularının yanıtı haberimizde. İmar Barışında 31 Aralık 2018'de 15 Haziran 2019 tarihine kadar ikinci kez uzatıldı.İmar barışı için 10 milyon vatandaş bu güne kadar başvurdu. İmar barışı için başvuruda geç davranan vatandaşlar için İmar Barışı başvurusu sırasında istenen evraklar  hakkındaki detayları haberimizde...

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN