Kamala Harris kimdir?

Kamala Harris kimdir?

Eski Kaliforniya Başsavcısı Kamala Harris, Joe Biden'ın 46. ABD Başkanı seçilmesiyle ABD'nin ilk siyahi ve kadın 49. başkan yardımcısı oldu. Kamala Harris 2016’da ABD senatosuna giren ikinci Afro-Amerikan kadın ve ilk Güney Asyalı senatörü olmuştu.

Kamala Harris, Howard Üniversitesi ve Kaliforniya Hastings Hukuk Fakültesi’ne katıldıktan sonra, Kaliforniya 2010’da başsavcılığa kadar yükseldi. Onu takip eden Kasım 2016 seçimlerinde ikinci Afro Amerikan kadın ve ilk Güney Asya kökenli Amerikalı olarak ABD senatosuna girdi. 2019 Martin Luther King Jr. gününde 2020 ABD başkanlık seçimlerinde aday olacağını duyuran Kamala Harris, sene sonu gelmeden adaylıktan çekildiğini duyurdu. Ağustos 2020’de de Joe Biden, Kamala Harris’i başkan yardımcısı olarak ilan etti. Kamala Harris, Joe Biden'ın 46. ABD Başkanı seçilmesiyle ABD'nin ilk siyahi ve kadın 49. başkan yardımcısı oldu.

KAMALA HARRIS'İN İLK YILLARI

Kamala Devi Harris, 20 Ekim 1964’te Kaliforniya Oakland’da doğdu. Berkeley’in Afro-Amerikan bir mahallesinde büyüyen Harris, çocukken çeşitli insan hakları gösterilerine ve vaftiz korosuna katıldı.

1-kamala-harris.jpg

Harris’in annesi Shymala Hindistan’dan, Harris’in Jamaika doğumlu babası Donald’la tanıştığı Berkeley’e göç etti. Burada Kaliforniya Üniversitesi’ne katılan Shymala, ünlü bir meme kanseri araştırmacısı olarak kariyer yaptı. Donald ise Stanford Üniversitesi’nde ekonomi profesörü oldu. Annesi, ayrıca, Kamala ve kardeş Maya’nın Hindu kültürüyle bağlarının güçlü olması için iki yılda bir anavatanına götürürdü.

Annesi ve babası boşandığında 7 yaşında olan Kamala Harris, 12 yaşındayken kız kardeşi ve annesiyle beraber Kanada, Quebec’e taşındı. Kamala Harris, Quebec’te bulunduğu süre içinde biraz Fransızca öğrendi.

Mahalle çocuklarının çimlerde oynamasına izin vermeyen bir bina sahibine karşı protesto düzenleyerek siyasi içgüdülerini gösterdi.

EĞİTİMİ

Quebec’te, bir arkadaşıyla dans grubu kurduğu Westmount Lisesi’ne gitti. Washington, D.C.’de bulunan Howard Üniversitesi’ne gimek için ABD’ye dönen Harris, sosyal bilimler öğrenci konsülüne seçildi ve siyaset bilimi ve ekonomi alanında lisans derecesi almak için münazara ekibine katıldı. Daha sonra Kaliforniya Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne katılarak 1989’da doktorasını kazandı.

2-kamala-harrison.jpgKamala Harris, ilkokul öğretmeni Bayan Wilson(sol) ve annesi

HARRIS'İN KARİYERİ

1990’da Kaliforniya Eyalet Barosu’na kabul edilen Kamala Harris, kariyerinde Alameda bölge savcı yardımcısı olarak başladı. 1998’de San Francisco Bölge Savcılığı’nın azılı suçlu biriminde yönetici avukat olan Harris, 2000’de Çocuk Adalet Bürosu’nu kurduğunda, Topluluk ve Mahalle Bölümü başkanlığına atandı.

2003’te eski patronu Terence Hallinan’ı mağlup eden Kamala Harris, San Francisco bölge savcısı oldu. Düşük seviyeli suçlar işlemiş mahkumların eğitim ve iş sahibi olabilmesi için “Back on Track” projesi Harris’in başarıları arasında yer alırken, 2004’te Isaac Espinoza adlı polisi öldüren bir çete üyesinin ölüm cezası almasını reddetmesi büyük tepki almıştı.

Kasım 2010’da Kamala Harris, Kaliforniya Başsavcısı olabilmek için Los Angeles Bölge Savcısı Steve Cooley’i ucu ucuna mağlup ederek politik yükselişine devam etti.

ABD SENATÖRÜ

Kasım 2016’da Kongre üyesi Loretta Sanchez’i mağlup ederek Senato’nun Kaliforniya temsilcisi olan Kamala Harris, böylece Senato’ya giren ikinci Afro Amerikalı kadın ve ilk Güney Asyalı Amerikan oldu.

Senato’da Ulusal Güvenlik ve İdari İşler Komitesi, İstihbarat Seçilmiş Komitesi katılan Kamala Harris, aynı zamanda Yargı ve Bütçe Komitesi’nde de yer aldı. Devlet tarafından ödenen sağlık sistemini destekleyen Harris, artan konut fiyatlarında mali rahatlama sağlamak için mevzuat çıkardı.

Cinsel saldırı suçlamalarıyla karşı karşıya kalan Brett Kavanaugh 2018’de Yüksek Mahkeme’ye aday gösterildikten sonra onu etkili sorularla bunaltan Kamala Harris, Yargı Komitesi’nde de ün kazanmıştı. Ayrıca Trump ve Rus ajanları arasındaki gizli anlaşma iddiasının görüldüğü 2017 tarihli bir duruşma sırasında, o zamanki başsavcı Jeff Sessions’ı sorgulaması da Yargı Komitesi’nde kendisini ön plana çıkarmıştı.

2020 BAŞKANLIK YARIŞI

21 Ocak 2019’da, Martin Luther King Jr. gününde, ‘Good Morning America’ adlı televizyon programı, Kamala Harris’in 2020 başkanlık seçimleri için adaylığını duyurmuştu.

En önemli Demokrat adaylarından olan Kamala Harris, Donald Trump’ı bir dönemden sonra Beyaz Saray’dan uzaklaştırma arzusunda olan diğer Demokrat Parti adayları Massachusetts Senatör’ü Elizabeth Warren ve New York Senatör’ü Kirsten Gillibrand’ın zaten savunduğu alanda bir söylem kullanıyordu.

Good Morning America TV programının duyurusundan bir hafta sonra Kamala Harris, yaklaşık 20 bin destekçiyle Kaliforniya, Oakland’da başkanlık kampanyasını resmen başlattı. Sonraki haftalarda, Demokrat Parti anketlerinin üst sıralarında yer aldı.

4-kamala-harris.jpg

Demokratik Parti’nin Haziran ayında gerçekleşen ilk seçim tartışmasında en iyi performans gösteren adaylardan biri olan Kamala Harris, Joe Biden’ı, zamanında okul entegrasyonu için ‘federal busing’e (otobüsle taşıma) karşı çıkması üzerinden suçlayarak manşetlerde yer aldı. Bunun üzerine Joe Biden, gelecek aydaki ikinci tartışmada kendisini saldırıların hedefinde bulan Harris’e Kaliforniya başsavcılığı sicili üzerinden eleştirilerde bulundu.

2019 sonbaharında anketlerde geri düşen Kamala Harris, Trump’ın Ukrayna ile olan ilişkilerinden dolayı görevi kötüye kullandığından ve kadınların üreme sağlığı hizmetlerine erişme haklarından bahsederek anketlerde tekrar yükselmeye çalıştı. 

Çalışmaları istediği sonucu vermeyen Kamala Harris, Aralık 2019’un başlarında başkanlık kampanyasını bitirdiğini açıkladı.

JOE BIDEN’IN BAŞKAN YARDIMCISI: KAMALA HARRIS

11 Ağustos 2020’de Joe Biden, partideki eski rakibi Kamala Harris’i başkan yardımcısı olarak ilan etti. Biden duyurusunda: “Küçük bir adam için korkusuz savaşçı ve ülkenin en iyi memurlarından biri olan Kamala Harris’i başkan yardımcılığı için duyurduğum için büyük bir onur duyuyorum” dedi.

Kamala Harris, Joe Biden tarafından aday gösterilerek ulusal makama büyük bir partiden aday gösterilen ilk siyahi kadın ve Güney Asyalı kişi oldu.

5-kamala-harris.jpg

2020 BAŞKAN YARDIMCILIĞI MÜNAZARASI

Joe Biden ve Donald Trump’ın çekişmeli münazarası sonrası Kamala Harris ve Mike Pence, 7 Ekim 2020’de çok daha medeni bir başkan yardımcısı tartışmasına girdiler. Yine de Harris, Trump yönetiminin 210 binden fazla Amerikalı’nın ölümüne sebep olan koronavirüs meselesindeki politikaları üzerinden Pence’e saldırarak rakibini kızdırırken, aynı zamanda seçimden kısa bir süre önce Cumhuriyetçilerin Amy Coney Barrett’in Yüksek Mahkeme adaylığını onaylamasını da eleştirmişti. Mike Pence’in, Joe Biden’ın vergileri arttıracağını söylemesi üzerine Kamala Harris, kendi Kaliforniya başsavcılığı sicilini öne sürmüştü. 

KİTAPLARI

Kamala Harris, 2019 başında iki kitap yayınladı: Kendi kişisel ilişkilerini ve yetiştirilme tarzının yansıması olan “The Truth We Hold: An American Journey“ ve bir çocuk kitabı olan “Super and Superheroes Are Everywhere.”

Ceza adaleti sisteminin reformuyla ilgili kendi felsefesini ve fikirlerini sunduğu “Smart on Crime: A Career Prosecutor’s Plan to Make Us Safer” adlı ilk kitabını 2009’da yazmıştı.

Avukat Douglas Emhoff’la 22 Ağustos 2014’te evlenen Kamala Harris, kendisini “S-Mamala” diye çağıran Ella ve Cole adlı iki çocuğun üvey annesidir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN