Yemin eden Biden, resmen ülkenin 2. Katolik başkanı

Yemin eden Biden, resmen ülkenin 2. Katolik başkanı

Son dakika haberi... 3 Kasım’daki seçimlerde ABD’nin 46. Başkanı olarak seçilen eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, sınırlı sayıda davetlinin katılığı ilk sosyal mesafeli yemin töreniyle resmen Başkan oldu. Biden’ın 1893'ten bu yana ailesinin mülkiyetinde olan İncil’e el basıp yemin etmesi dikkatlerden kaçmadı.

SELÇUK ACAR | WASHINGTON DC

46. ABD Başkanı Joe Biden’ın Yemin Töreni, eski Başkan Donald Trump’ı destekleyen aşırı sağcı grupların 6 Ocak’taki kanlı baskınınında yoğun bir kalabalığın işgal ettiği Kongre önündeki merdivenlere kurulan platformda ünlü şarkıcı Lady Gaga’nın Milli Marşını okuduğu ve davetlilerin tamamının maske takıp, sosyal mesafeli şekilde gerçekleştirildi.

John F. Kennedy’nin (JFK) izinden giden ve ondan sonra ABD’nin 2. Katolik Başkanı olarak görev yapacak olan ve JFK gibi İrlanda asıllı Joe Biden, yemin töreni öncesinde kilisede duayla güne başladı.

harris.jpg

ABD’nin ilk kadın ve ilk Afrikan American ve Güney Asya kökenli Başkan Yardımcısı olarak seçilen eski Senatör Kamala Harris’e yeminini Latin kökenli yargıcı Sotomayor yemin ettirdiği törende daha sonra Jennifer Lopez lirik This “Land is Your Land” parçasını seslendirdi.

gaga.jpg

Törende, Biden’a yemini, ailenin 127 yıllık İncili üzerine ABD Yüksek Mahkeme Başkanı John Edwards yaptırdı.

Eski Başkan Trump, ABD’nin çok önemli bir demokrasi geleneği olan yemin törenine katılmazken, 42. Başkan Bill Clinton ve eski First Lady Hillary Clinton, 43. Başkan George W. Bush ve eski First Lady Laura Bush, 44. Başkan Barack Obama ve eski First Lady Michelle Obama törene katılan isimler arasında yer aldı. Törene eski Başkan Yardımcısı Mike Pence ile birlikte Cumhuriyetçi Parti’den Senato Başkanı Mitch McConnell ve son haftalara kadar Trump’la birlikte seçim sonuçlarını kabul etmeyen Senatör Ted Cruz’un da katıldı.

bide-torebn.jpg

25 bin Ulusal Muhafız askerinin görev yaptığı görülmemiş güvenlik önlemleri altında yapılan yemin töreninde konuşan Joe Biden konuşmasında, eski Başkan Trump’la kutuplaşan Amerikan halkına birlik beraberlik mesajları verdi. 

Biden konuşmasına "Bugünlerde birlikten bahsetmenin bazılarına aptalca bir fantezi gibi gelebileceğini biliyorum, bölünen güçlerin derin ve gerçek olduğunu biliyorum" ifadelerini kullandı.

Başkan Biden, ABD’nin, Trump’a göre çok farklı şekilde liberal bir yönde ilerleyeceği, Kovid-19 salgının yaralarının sarılacağı yeni ve oldukça zorlu bir dönemine liderlik edecek.

lopez.jpg

Daha önce 8 yıl Başkan yardımcılığı yapan Biden bu kez Beyaz Saray’a Başkan olarak giderken, Oval Ofisi son dört yıldır başarısız liderliğiyle krizlerin sürekli hale geldiği dönemde eski Başkan Trump’tan alarak bir kabusun sonunu ve Amerikan tarihinde yeni bir dönemin başlangıcının da sembol ismi olması bekleniyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN