Tatsız mesajla başladı

Tatsız mesajla başladı

ABD’de Biden’ın başkanlık koltuğuna oturması küresel dengelerde yeni döneme kapı araladı. Trump doktrininin üstünü çizen Demokrat yönetim ‘daha aktif Amerika’ya dönüş sinyallerini güçlendirdi. S-400’lerle ilgili Washington’dan gelen “Türkiye’ye daha fazla yaptırım için bakacağız” çıkışı diğer başkentlerle birlikte Ankara’nın da yeni bir diplomasi modeli inşa etmesi gerektiğini gösterdi.

Biden’la birlikte ABD’de Demokratların iktidara gelişini başkentler yakından izliyor. İçe dönük tavrı terk edip müdahaleci dış politikaya dönüleceğini ortaya koyan Biden’ın duruşu, Çin ve Rusya gibi ülkeleri de adımlarını revize etmekle karşı karşıya bıraktı.

Ankara-Washington hattındaki gerilim başlıkları da yeni yönetime devroldu. Müstakbel Dışişleri Bakanı Blinken’ın Türkiye’ye dönük kritik mesajları ise dikkat çekti. 

‘SÖZDE MÜTTEFİKİN İZLEDİĞİ ÇİZGİ KABUL EDİLEMEZ’ 

Senatörlerin sorularını cevaplayan Blinken, S-400 üzerinden Türkiye için ‘sözde müttefik’ tanımlaması yaptı. Blinken “Stratejik rakibimiz olan Rusya’yla aynı çizgide bulunmaları kabul edilemez.

Mevcut yaptırımların etkisine bakıp daha fazlasına gerek olup olmadığına karar vermemiz gerek” dedi. Ankara’nın çözüm çağrılarını görmezden gelen yaklaşım hassas diplomasinin daha çok öne çıkacağını işaret etti. 

VE BEYAZ SARAY’DA BIDEN DÖNEMİ...  

ABD'de dört yıllık Joe Biden dönemi başladı. Yemin töreni, Kongre baskını nedeniyle alınan olağanüstü güvenlik önlemlerinin gölgesinde geçti. Salgın tedbirleri nedeniyle katılım düşük tutuldu.  

karar-manset-21-ocak.jpg

Donald Trump’ın çalkantılı başkanlık döneminin ardından görevi devralan yeni Başkan Joe Biden ilk konuşmasında demokrasi ve birlik vurgusu yaptı. Trump döneminde yaşananlara atıfla “Beyazların üstünlüğünü savunanların yükselişine ve iç terörizme karşı koymalıyız” ifadelerini kullandı. İlk işi ise 17 kararnameyle Trump’ın icraatlarını tersine çevirmek oldu. 

ABD’de dün tartışmalı geçen dört yıllık Donald Trump iktidarı kapanırken yeni başkan Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris başkent Washington DC’de yemin ederek görevlerine başladı. Biden, ABD’nin 46’ıncı başkanı olarak yemin ettikten sonra yaptığı ilk konuşmada birlik mesajı vererek “Söz veriyorum, tüm Amerikalıların başkanı olacağım” dedi.  

“Bu, Amerika’nın günü. Bu demokrasinin günü” diyen yeni başkan, sonuç olarak demokrasinin üstün geldiğini söyledi. Biden, Trump döneminde yaşananlara atıfla “Beyazların üstünlüğünü savunanların yükselişine ve iç terörizme karşı koymalıyız” ifadelerini kullandı; “Birbirimizi rakip olarak görmeden, birlik olmalıyız. Bunu yapamazsak ilerleme sağlayamayız. Ulus değil, kaos devleti oluruz. Yolumuz birlik olmaktan geçmektedir” dedi.  

Biden, ABD’nin onarması ve yeniden tesis etmesi gereken çok fazla şey olduğunu söyledi. Trump yanlılarının seçim sonuçlarını değiştirmek için düzenlediği Kongre baskınını kınayan Biden, “Böyle bir şey bir daha asla olamayacak” diye konuştu.  

Biden, ‘bütün ruhunu Amerika’yı yeniden birleştirmeye adayacağını’ belirtti, “Olguların manipüle edildiği hatta üretildiği kültürü reddetmemiz gerekiyor” diye konuştu.  

ABD’nin yeni başkanı, “Yeni bir sayfa açalım ve birbirimizi dinlemeye başlayalım. Bize oy vermeyenlere de sesleniyorum: Anlaşmazlık, bölünme anlamına gelmez. Beni desteklemeyenler için de çok çalışacağım” ifadelerini kullandı.  

harris.jpg

Biden’ın ilk icraatı ise selefi Donald Trump’ın icraatlarının pek çoğunu iptal etmek oldu. Yemin töreninin ardından ilk gün yayımlanan 17 başkanlık kararnamesiyle Biden, Trump’ın ilk başkanlık icraatı olan Meksika sınırındaki duvar inşaatını durduracak. Müslüman nüfuslu ülkelerden seyahat yasağını sona erdirecek.  

Dünya Sağlık Örgütü üyeliğine geri dönecek.BM’nin Paris İklim Anlaşması’na geri dönecek. Kanada ham petrolünü Meksika Körfezi’ne taşıyan Keystone XL boru hattının ruhsatını iptal edecek. Doğa koruma alanlarında Trump’ın kaldırdığı korumayı yeniden tesis edecek.  

ALIŞILMIŞIN DIŞINDA YEMİN TÖRENİ 

Joe Biden Washington DC’de düzenlenen törende yemin ederek ABD’nin resmen 46’ıncı başkanı oldu. Tören koronavirüs ve sıkı güvenlik önlemleri altında düzenlenirken, Trump halefinin yemin törenine katılmayan 6’ıncı başkan oldu. Ancak Biden için Oval Ofis’teki masaya bir not bıraktı. 

trm.jpg

BİR ŞEKİLDE GERİ DÖNECEĞİZ 

ABD’de Joe Biden’ın yemin töreniyle beraber görevi bırakmasına saatler kala Trump, Beyaz Saray’dan son kez ayrıldı. Başkanlık helikopteri Marine One’a binerek eşi Melania Trump’la, kendisi için planladığı ‘veda töreninin’ yapılacağı Maryland eyaletinde yer alan Joint Base Andrews askeri havalimanına ulaştı.

Askeri üste Trump’ı destekçilerinin oluşturduğu kalabalığın yanı sıra kızı Ivanka Trump ile damadı Jared Kushner’in de aralarında olduğu aile üyeleri karşıladı.

“Muhteşem bir dört yıl geçirdim” diyen Trump, “Biz sıradan bir yönetim değildik. Bir şekilde geri döneceğiz” ifadelerini kullandı ve şöyle konuştu: “Her zaman sizin için mücadele edeceğim. Yeni yönetime başarı ve şans diliyorum. Başarılı olacaklarını biliyorum çünkü iyi bir temel bırakıyoruz. Bu sadece şimdilik bir veda, ama bir şekilde geri geleceğiz. Başkan yardımcısı Pence’e ve Kongre’ye teşekkür ediyorum, Kongre ile iyi çalıştık. Güzel bir hayat yaşayın, yakında görüşürüz.” 

ABD BASINI: YENİ BİR SİYASİ PARTİ KURACAK  

Wall Street Journal gazetesinin konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Trump, yeni bir siyasi parti kurma hazırlığında. Son günlerde yakın çevresine Trump’ın bu yeni partiden söz ettiğini aktaran kaynaklar, partinin isminin ise ‘Patriot (Vatansever) Party’ olacağını kaydetti. WSJ’nin haberinde, Trump’ın ‘yeni bir parti kurma konusunda ciddiyetinin belirsiz’ olduğu aktarıldı. 

143 KİŞİYE AF VE CEZ İNDİRİMİ ÇIKARDI  

Trump, görevi devretmeden önce, internet üzerinden düzenlenen bağış kampanyasında binlerce kişiyi dolandırmakla suçlanan eski danışmanı ve 2016 seçimlerindeki kampanyasının mimarı Steve Bannon dahil 73 kişi hakkında af çıkardı.

70 kişinin de cezasını hafifletti. Lobi faaliyetleriyle bilinen iş adamı Elliot Broidy ve rap sanatçısı Lil Wayne hakkında da af kararı çıkarılırken, bir diğer rap yıldızı Kodak Black ve eski Detroit Belediye Başkanı Kwame Kilpatrick’in cezaları hafifletildi. Trump kendisi veya aile fertleri için ise af yetkisini kullanmadı. 

PARTİSİ DE ‘BASKINI KIŞKIRTTI’ DEDİ 

Yakında yerini Demokratlara bırakacak ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell, Kapitol binasına yapılan baskınla ilgili yaptığı açıklamalarda “Çeteler yalanlarla beslendi. Başkan ve başka güçlü insanlar tarafından kışkırtıldılar” diyerek yaşananlarda Donald Trump’ı sorumlu gösterdi.

McConnell’ın açıklaması Trump’a yönelik Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen azil suçlamalarından sonra görüşecek Senato’nun kararı açısından önem taşıyor. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN