Ay’daki üzgün suratı görmeyen mi var?

Ay’daki üzgün suratı görmeyen mi var?

Türk çocuk edebiyatının usta kalemlerinden Ayla Çınaroğlu, yeni kitabı ‘Ayyy... AY’ ile küçük okurlarıyla yeniden buluştu. Kitabında Ay’ın üzgün görünen yüzünü güldürme çabasında olan çocuğun macerasını anlatan Çınaroğlu “Ben de çocuktum ve bugün de baktığımda aynı üzgün suratı görmekteyim. Herkes de böyle görüyor sanıyordum, yoksa yanılıyor muyum?” diyor.

IŞIL ÇALIŞKAN

Bir yaz akşamı... Sıcaktan uyku tutmayan küçük çocuk biraz hava almak için evinin damına çıkar. Ay’ın asık yüzlü ifadesini fark eden çocuk onu güldürmek için yollar arar. O çocuğun öyküsü Ayla Çınaroğlu’nun yazdığı ‘Ayyy... AY’da. Kitabı usta ressam, illüstratör Mustafa Delioğlu da resimledi.

Renkli hayal dünyasıyla kurgulanmış kitabın ismi de konusu kadar dikkat çekici. Çınaroğlu, bu ismin detayının metinde saklı olduğunu belirterek “Ayyy... her anlamda bir ayyy... Aslında bir ünlem nidası, bir ünlem imini de gerektiriyor belki. Hem yakınmayı hem hayranlığı hem de hayreti içeriyor” diyor. Yazara kitabında neden dünyanın uydusu olan Ay’a değindiğini sorduğumuzda “Bu masalsı anlatının bir düş olduğunu düşünerek ciddiye almayacak olsak bile, Ay hakkında belleğimizi biraz tazeleyebilirsek ondan yararlanmak, onu bir anlamda taciz etmek için kurulan komploları anımsayabiliriz. Yani konu öylesine derin. Dünya’dan iliğine kemiğine kadar yararlanıyor, yani onu taciz ediyoruz, yararlanabilecek bir şeyler bulabilirsek Ay’a da aynı şeyi yapacağız kuşkusuz” yanıtını veriyor. Her çocuk gibi kendisinin de Ay’ı üzgün bir surata benzettiğini anlatan Çınaroğlu, “Elbette, ben de çocuktum ve bugün de baktığımda aynı üzgün suratı görmekteyim. Herkes de böyle görüyor sanıyordum, yoksa yanılıyor muyum? diye konuşuyor. Çınaroğlu, kitabı Charles Cross’un ünlü ‘çirozname’ şiir öyküsünden ve onun Orhan Veli çevirisinden esinlenerek yazmış. Mustafa Delioğlu’nun resimlemeleriyle öyküleri gerçek anlamıyla canlandıran, harika, yetkin bir ressam olduğunu belirten Çınaroğlu “Onunla büyük bir uyum içinde çalışabilmek benim için büyük bir şans. O yalnızca resimleriyle kitaba destek veren biri değil, kitabın yaratıcılarından biridir” sözlerini kaydediyor. Çocuk kitapları üzerine pek çok ödül sahibi yazar iç felsefesini çocuklara yansıtabilmesinin önemine değiniyor. Bunu kendi çocukluğunu, çocukluğundaki duygulanmalarını unutmadan yapmaya çalıştığını söyleyen yazar “Bir de doğaldır ki kullandığım dil çok önemli” diyor. Çınaroğlu, “Size göre çocuk kitapları mutlaka bir şey öğretmeli mi?” sorusunu ise “Elbette bir şeyler öğretebilmeli ama bu ‘şey’ ya da ‘şeyler’ genelde anladığımız ‘bilgi’ anlamındaki şeyler değildir, olmamalı. Kısaca insanların (yetişkinlere de seslendiğimi vurgulamak için ‘çocukların’ değil, ‘insanların’ diyorum) iç yapılarını zenginleştirecek, onları çelişkilerle dolu dünyamızda kendi beyinleriyle düşünebilecek, kendi kararlarını kendi mantık süzgeçlerinden geçirerek doğru kararlar verebilecek kişilik yapılarına ulaştıracak bir şeyler verebilmeliyiz” diye
yanıtlıyor.

18-03/11/basliksiz-2-1520778503.jpg

Ayyy... AY/Ayla Çınaroğlu
Yapı Kredi Yayınları/32 sayfa/18TL

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN